Odată cu primăvara, alimentaţia noastră devine mai sănătoasă, fie şi doar pentru că încep să răsară multe legume care înfrumuseţează şi dau gust bun mesei de sărbătoare. Ceapa verde, spanacul, usturoiul verde, pătrunjelul, leuşteanul, salata sau carnea fragedă de miel pot da naştere unei mese extraordinare de Paşte.Ca la orice masă de sărbătoare, şi în cazul celei de Paşte trebuie să respectăm câteva reguli pentru a nu cădea în păcatul exagerării. De la stufat până la ciorba de miel, de la friptură până la drob, sau de la cozonac până la pasca făcută cu brânză dulce şi stafide din belşug, Paştele poate fi o sărbătoare sănătoasă. Dacă de Crăciun porcul cel gras este vedeta cinei, de Paşte mielul fraged şi gătit corect împreună cu toate verdeţurile proaspăt răsărite reprezintă intrarea în anotimpul sănătăţii. Ca totdeauna în cazul unei diete sănătoase, cuvântul cheie este echilibru.

Oul, duşmanul ascuns de pe masa de Paşte

Dacă în mod normal un om adult, tânăr, are voie să mănânce aproximativ cinci-şase ouă pe săptămână, de Paşte ar trebui să respecte aceeaşi regulă. „Organismul ştie că este Paştele, aşa că un ou în plus, chiar două-trei, nu mai mult, nu reprezintă un pericol foarte mare. Oul pe care îl ciocnim cu vecinul poate fi pus la loc şi mâncat mai târziu“, ne sfătuieşte dr. Corina Zugravu, medic specialist în Igiena alimentaţiei şi Nutriţie şi lector la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti.

Pentru oamenii mai în vârstă, limita de ouă pe săptămână este de trei-patru. Însă şi ei pot depăşi această normă, cu maxim unu-două ouă fierte.

Atenţie foarte mare pentru că ouăle de pe masa de Paşte nu sunt doar cele de la vedere. Ele se ascund şi în multe alte produse, cum ar fi maioneza, cozonacul, drobul. Consumul excesiv de ouă oboseşte ficatul, pune la încercare bila, existând pericolul ca de Paşte să vizităm şi camera de gardă a spitalului, nu doar rudele.
Integral pe AdevărulComentarii

vasile "organismul stie ca este pastele" hai nu zau!

18 aprilie 2014 8:40

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.