DECLARAŢIE DE PRESĂ

                                            Tanczos nu fi ţanţoş!

Am fost cutremurat de afirmaţiile făcute de Prea Sfinţia Sa Ioan Selejan, episcopul ortodox al Harghitei şi Covasnei (care ar merita, pentru curajul şi tenacitatea sa în apărarea şi promovarea românismului în zonă, să ajungă mitropolitul întregii Transilvanii şi, poate chiar, patriarhul României) într-un interviu difuzat de postul de Televiziune România TV (RTV), în seara primei zile de Crăciun, din care spicuiesc următoarele: „La nivelul statului român nu există o instituţie care să-i protejeze pe românii din zonele minoritare din Harghita şi Covasna. În curând nu o să-i găsim pe români decât în registrele de stare civilă de la primării. Este posibil să se vorbească că ultimii români au trăit în aceste zone la începutul mileniului al treilea. Mulţi români de aici vorbesc limba maternă doar cu Dumnezeu. Majoritatea românilor de aici trăiesc doar din fărâmiturile oferite de cei bogaţi din zonă, respectiv de autorităţile locale controlate de UDMR, de Partidul Civic Maghiar şi de Partidul Maghiarilor din Transilvania”(fondat şi condus de europarlamentarul Laszlo Tokes).
Tristeţea este că afirmaţiile episcopului Ioan Selejan sunt mai mult decât întărite de constatările unui raport - studiu întocmit de Centrul pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române în urma unei cercetări de teren efectuată în vara anului 2011. Iată câteva dintre constatările raportului intitulat „Slăbirea comunităţii româneşti din Harghita şi Covasna”:
„Judeţele Harghita-Covasna stau sub semnul unei urgenţe, urgenţe mute, pentru că nimeni dintre cei care ar trebui să vegheze asupra integrităţii comunităţii nu îşi asumă vreo reacţie. Urgenţa mută reprezintă sentimentul colectiv al neputinţei, corelat cu sentimentul abandonului-retragerii statului român din societate.”
„Majoritarii maghiari îşi supraîntăresc comunitatea sub umbrela Geopoliticii maghiare a Bazinului carpatic, în timp ce minoritarii români, lipsiţi de suportul general al societăţii şi al statului se masifică, rămân fără comunitate.”
„În oglindă cu aceste preocupări am constatat absenţa aproape totală a preocupărilor din partea statului român şi a societăţii civile de a cunoaşte problematica spaţiului şi de a oferi răspunsuri în plan strategic –naţional. Astfel, pe de-o parte, majoritarii din cele două judeţe au în fundal puterea simbolică prezentă peste tot în ecologia locuirii, în special în spaţiul şcolar, administrativ. Pe de altă parte, ceilalţi, românii, se transformă din comunitate simbolică în minoritate statistică.”
„Românii au statutul de naţiune tolerată, iar sentimentul asociat este teama. Astfel, etnicii minoritari sunt încurajaţi prin frică nespecifică şi prin cultivarea unui pragmatism parţial, suspendat deasupra identitarului etnic propriu, să-şi uite determinantele colective ale identităţii.”
„Deşi românii sunt majoritari în România, datorită configuraţiei administrative, educaţionale, economice şi politice din judeţele Harghita şi Covasna, românii au statut de facto de minoritate locală. Pe lângă discriminarea negativă la care sunt supuşi în plan local, populaţia românească din cele două judeţe este discriminată negativ în mass media şi politica naţională, în sensul că nu are acces la exprimarea intereselor şi problematicii sale.”
Afirmaţiile episcopului de Harghita şi Covasna sunt confirmate însă şi de lipsa de reacţie a demnitarilor şi instituţiilor statului român în cazul scandalului provocat de jucătorii maghiari din echipa naţională de hochei a României şi de preşedintele Federaţiei Române de Hochei, Tanczos Barna. După cum a relatat massmedia, în data de 1 decembrie 2011, taman de Ziua Naţională a României, hocheiştii de naţionalitate maghiară l-au bătut pe singurul lor coechipier român din echipa naţională de juniori de 16 ani. Ulterior, tot în cursul lunii decembrie 2011, cu prilejul meciului de hochei România- Ungaria, jucătorii maghiari din echipa naţională a României au tăcut la intonarea imnului nostru naţional şi au cântat imnul naţional al Ungariei. Supărat tare că unele media româneşti au prezentat aceste incidente, preşedintele Federaţiei Române de Hochei, Tanczos Barna, a făcut următoarea declaraţie halucinantă şi impertinentă: „O să plec cu toţi jucătorii din România, ca să fie toată lumea mulţumită şi voi să jucaţi în Liga H!” (Tanczos era probabil cu gândul la indicativul de ţară al Ungariei (Hu) când a pronunţat litera H). Încet, încet o să plece toţi din ţara asta minunată. Imnul Secuiesc se cântă de 21 de ani în Covasna”.
Demnitarii şi instituţiile statului român nu au avut nicio reacţie faţă de această declaraţie făcută de preşedintele Federaţiei Române de Hochei. Lipsa de reacţie este agravată şi de postura sau, mai bine zis, de impostura de dublu demnitar al statului român a acestui Tanczos Barna, care este şi membru al Guvernului României în calitate de secretar de stat la Ministerul Agriculturii. Nici preşedintele României, Traian Băsescu, nici şeful Guvernului României, marele moţ(ogan) Emil Boc, nici vicepremierul Marko Bela şi nici preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu l-au urecheat pe guralivul Tanczos. M-a mirat şi mai mult faptul că nu a zis nici măcar pâs şeful direct al acestui Tanczos, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, care se dădea „mare patriot naţionale” (vorba lui nenea Iancu) în vremea când a fost parlamentar, ministru şi lider al Partidului Unităţii Naţionale a Românilor (PUNR). Sugestiv este şi că în şedinţa comună a Camerelor Parlamentului din 22 decembrie 2011, când a fost dezbătută şi votată ultima moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc, Tanczos a intrat în sala de plen cu o mână în buzunar şi cu scurta pe umăr, conversând mai multe minute cu mai mulţi lideri ai UDMR. Deşi am strigat către prezidiu, împreună cu câţiva colegi, „ Afară, afară cu Tanczos din sală!”, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga respectiv Roberta Anastase, nu au avut nicio reacţie, cu toate că au sesizat prezenţa sa neadecvată.
La vârsta de 36 ani, acest Tanczos se află la a patra funcţie guvernamentală „în această minunată ţară” numită România. În 2005, după capacitarea UDMR la guvernare de către preşedintele portocaliu Traian Băsescu, Tanczos Barna a fost uns preşedinte al Agenţiei pentru Domeniile Statului (ADS), la vârsta de numai 29 de ani. În această funcţie s-a remarcat prin faptul că, datorită aroganţei sale, a primit o lovitură de baionetă (provenită din primul război mondial) în spate din partea unui urmaş de răzeş care a revendicat un teren din cunoscuta podgorie Cotnari. În 2007 a devenit secretar de stat în Ministerul Transporturilor, postură în care s-a remarcat doar prin faptul că a autorizat efectuarea unei curse din Ungaria în judeţele Harghita şi Covasna a unui tren de epocă din Ungaria, denumit Nostalgia, care avea stema revizionistă a Ungariei Mari pe locomotivă. În 2010 Tanczoş a fost promovat secretar de stat în Ministerul Dezvoltării şi Turismului, unde s-a remarcat doar prin temenele făcute în faţa şi în spatele ministresei Elena Udrea.
Vicepreşedinte naţional al UDMR din 2009, acest Tanczos a fost blagoslovit cu atâtea sinecuri politice fără să aibă pregătirea şi competenţa necesare. Originar din municipiul Miercurea Ciuc judeţul Harghita, a absolvit în capitala acestei ţări minunate denumite România, cu o medie mediocră, o facultate mai puţin titrată, Managementul firmei, din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice (ASE). Această „ţară minunată” i-a oferit şi şansa de a urma şi a absolvi studii postuniversitare la Colegiul Naţional de Apărare şi la Colegiul Superior de Securitate Naţională. Nu prea are nici experienţă în profesie, exercitând doar în jur de doi ani funcţia de director economic la o societate comercială care a avut ca obiect de activitate lichidarea nu managementul firmelor. A mai fost vreo trei ani expert parlamentar al preşedintelui Comisiei pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor. Cârtitori de-ai săi din UDMR spun că Tanczos a fost promovat atât de tânăr, atât de sus şi atât de des întrucât este pupila politică şi numai a senatorului UDMR de Harghita, Verestoy Attila. Tot aceştia spun că acest Tanczos se crede cel mai frumos şi mai deştept, deşi are un intelect mediocru. Mai crede că are nu numai ochii ci şi sângele de culoare albastră. Tanczos se crede şi cel mai puternic, lăudându-se că are fibră de taur, dar se pare că mintea îi este de bibilică şi ar trebui să ştie că în pusta maghiară se cresc gâşte pentru ficat, nu bibilici pentru creier.
Tot de la colegi de-ai săi de partid am aflat că a fost pe la Satu Mare şi s-a lăudat că el şi cu generaţia sa, mai ales cu amicii săi din organizaţia iredentistă Mişcarea Celor 64 de Comitate, vor reface Principatul autonom al Transilvaniei şi Ungaria Mare. Îi recomand acestui Tanczos să-şi bage minţile (câte le mai are) în cap şi să lase baltă umilirea românilor pentru că altfel riscă ca, după brişca primită în Moldova, să primească o crosă ciobănească în Transilvania. Şi solicit autorităţilor române să ia în seamă cum se cuvine spusele Prea Sfinţiei Sale Ioan Selejan, episcopul ortodox al Harghitei şi Covasnei, şi constatările raportului –studiu întocmit de Academia Română, pentru că există un precedent numit Kosovo, împlinit în 1999, cu privire la care au lansat avertismente încă în anii ’70 Biserica Ortodoxă Sârbă şi Academia de la Belgrad. Un pas preventiv l-ar putea constitui mutarea capitalei la Braşov, nu numai pentru că este un oraş multietnic şi multicultural, mai ozonat, mai apropiat de Europa (Centrală şi Occidentală) şi mai echidistant geografic faţă de cele trei foste mari provincii româneşti (Transilvania, Moldova şi Ţara Românească), ci şi pentru a fi mai aproape de alde Tanczos.

Satu Mare,                                                         Senator
4.01.2012                                                                 Valer Marian

PS 1: Tanczos-úr („úr” însemnând „domn” în limba maghiară) nu este atât de curajos pe cât pare. Am tras această concluzie după ce guralivul Tanczos a sărit în apărarea ministrului de interne Constantin Traian Igaş, dovedind o frică subliminală faţă de miliţie sau poliţie. Mai concret, în luna ianuarie 2011, fiind invitat la emisiunea „La ordinea zilei” de la postul de televiziune Antena 3, acest Tanczos m-a catalogat de-a dreptul iresponsabil pentru că am făcut o declaraţie în premieră cu privire la trecutul şcolar şi bişniţar al actualului şef politic al poliţiştilor români.
PS 2: De ce SRI-ul doarme în cizme în cazul Tanczos, dar îi prigoneşte pe unii patrioţi români?


Comentarii

MARIA. UM OM AL BISERICI POATE SA SE FACA ASACEVA IN LOC SA LINISTEASCA SPIRITELE.NU ESTE DEAJUNS CA SA CONSTRUIT MAI MULTE BISERICI DE CIT SCOLI SI SPITALE SI MAI STIRNESTE PE ROMINI? NU AM PUTUT CREDE CA SE POATE ASA CEVA SA FIE IN ARDEAL.

6 ianuarie 2012 11:17

gespit Strigator in cer cum poate sa ne minta un om al Bisericii! Cei care traiesc in zona Harghita-Covasna, stiu ca asta e o MARE MINCIUNA!!!

6 ianuarie 2012 8:42

O.G. toate distrugerile din cele doua judete au fost realizate cu ajutorul celor de la putere indiferent de culoare , rosi de la trandafir, portocalie de la portocala , toti ce au aceeptat udmr-ul la putere !!! multi din cei ce cunosc o sa zica ca s-a salvat un razboi civil in Romania in anii 90 dar o vorba doare mai mult decat o palma !! E rusinos ca sunt prea putin romani de calitate ce doresc sa isi respecte statutul de roman

6 ianuarie 2012 8:16

Oajdea Traian Sa ne deseneze un ungur destept cum de s-au trezit maghiarii tocmai in centrul Daciei, in curbura cea mai dosnica a Carpatilor unde neam de neamul maghiarilor nu aveau ce cauta ! Ca doar n-or fi venit pe la 103-104 sa-i ia prin ""invaluire"" armatele de la Roma ce au cucerit Dacia ! S-au poate ca detineau secretul teleportarii !

5 ianuarie 2012 17:47

EU Dupa cum spune si cipri o fi avand si el una bucata unguroaica in custodie , si vorbeste in cunostinta de cauza. Romanilor de acolo le este jena sa spuna ca-s moldoveni si invata toti sa vorbeasca ungureste sa se simta si ei cool. Ardelenii de origine romana de cand se nasc vorbesc ungureste asa ca toate bune si frumoase in acea zona pitoresca. Deci ei romanii s-au maghiarizat pt ca asa vor ei ca nu le-a bagat Atilla sula-n coasta ! dar .... ce Dumnezeu nu stie si ungureste, de ce sa nu vorbeasca si popii la fel. Sa traiti bine in ungurime. szervusz stok !

5 ianuarie 2012 16:53

un ardelean Eu vad lucrurile altfel...atata timp cat politica romaneasca are nevoie de udmr pentru voturile lor....maghiarimea o sa taie si o sa spanzure in Romania de cate ori vor fara sa li se intample nimic ....problema se pune cum au ajuns ei in politica...aceasta miscare de hoti bozgori?????... in fine cum politica romaneasca o sa aiba mereu nevoie de ei sa si intregeasca voturile la alegeri...maghiarimea o sa profite cu varf si indesat iar parerea mea este ca ei toti urmaresc un plan bine pus la punct...ce va duce la autonomia lor...asta e...prostia romaneasca se plateste... p.s. pe cand un reportaj cu scolile unguresti din ardeal????????

5 ianuarie 2012 16:04

Haha Toma Ce va mai dati de ceasul mortii in problema nationala-maghiara daca ditamai Parlamentul si Presedintia Romaniei au acceptat la Putere si in cualitie de guvernare o troglodita de formatiune politica ca UDMR, deci nu partid politic, aspect nelegal si neconstitutional ?! Daca patriotul-agent CIA-MOSSAD ( dovedit de serviciile secrete internationale ) Tokes precum si liderii UBMR-isti invoca modelele europene dupa care ar trebui sa se ghideze si Romania, daca vrem sa solutionam corect problema maghiara sa luam atunci exemplul Trolului, al suedezilor, din Finlanda si altii. Aceste modele nu constau numai din drepturile acordate cu generozitate unor minoritari ci si in dovezi nenumarate de loialitate ale minoritatilor fata de populatia majoritara, dovezi adunate dea lungul a catorva secole. Avem asa ceva din partea maghiarilor din Romania ? Sa aud pe internet un maghiar scolit care expune acte de patriotism ale maghiarimii fata de Romania !

5 ianuarie 2012 15:51

@ Cipri Dupa tine si episcopul Harghitei si Covasnei vorbeste prostii si instiga la vrajba. Drapelele secuesti si unguresti afisate cu ostentatie duc la un climat de buna convietuire si intelegere ? In ce tara din lume ai mai vazut asa ceva ? Si de cand maghiara e mai superioara ? Nu e vina noastra ca nu sti carei natii apartii. Ma tem ca toti te reneaga.

5 ianuarie 2012 15:45

Cipri Nu mai vorbiti prostii oameni buni! In cele doua judete sunt destui romani, care vorbesc in maghiara pentru ca asa vor ei. O cultura superioara asimileaza intotdeauna o cultura inferioara ei. Niciun roman nu vrea sa plece de acolo pentru ca se simte foarte bine. Articolele de acest gen sunt niste tampenii cu scopul de a invrajbi oamenii. Romanii din Harghita si Covasna, sunt in posturi bine platite: Politie, armata, jandarmerie, etc. Lasati prostiile pentru ca nu tin la fata locului. Iar casatoriile mixte, exista in tot Ardealul. In cele doua judete tind a fi familii unguresti, iar in rest romanesti. Cu respecte

5 ianuarie 2012 15:17

Draga Gore "Am fost in Covasna si nu am avut nici o problema ". Sigur ca nu ai avut, ai vorbit ungureste si ai tras limbi maghiare.E mai comod si in acelas timp las sa te faci ca nu observi adevarul.Desigur, pt. tine nu e nici o problema ca se canta imnul unguresc si cel asa zis aecuiesc de catre echipa nat. de hochei, ca este batut un copil roman chiar de ziua nat. etc.. Desigur, nu se intampla nimic , totul decurge pasnic pt. ca cacaciosi ca tine au coloana vertebrala din rahat.

5 ianuarie 2012 14:21

Gore Scris pentru a invrajbi! Ce ne spui de familiile mixte? Care sunt cu nemiluita in zona aceea si in Ardeal in general? Am vazut un articol scris tot atat de marlanesc, tot atat de ticalos, in care autorul spunea ca la Hunedoara nu a fost servit intr-un magazin pentru ca nu a vorbit ungureste! Nimic mai marsav si nimic mai mincinos ca asta! Singurul adevar in chestia cu Hunedoara poate fi faptul ca autorul habar nu are unde se afla acea localitate! Mai terminati cu invrajbiri de genul asta! Am fost la Covasna si n-am avut nici o problema! Doar una de... invidie fata de nivelul absolut superior de civilizatie de acolo si fata de respectul pe care-l arata celor veniti pe acele meleaguri!

5 ianuarie 2012 14:12

Ianos fost Ion Prea multi ardeleni in conducerile politice ale tarii din '90 incoace.Ai au fost obisnuiti cu " convietuirea pasnica " din timpul imperiului austro-ungar cand nu ereau recunoscuti nici ca natiune.Si acum convietuiesdc pasnic cu ei cu conditia sa vorbeasca ungureste si sa mearga cu capul si mana plecata.E si mai comod.Sa nu confundam ardelenii cu motii lui Avram Iancu.Alo,Boc si ceilalti !!

5 ianuarie 2012 13:01

ardelean foarte adevarat ce scrieti dar pacat ca nu sunteti de aceiasi parere si in circumscriptia satmareana unde ati fost ales! de ce nu faceti publice informatiile pe care le cunoasteti despre udmristii satmareni ? sa fie prietenia cu ei de vina?de ce nu incepeti primenirea mai intai acasa_ asa ca sa dati exemplu ! sau atunci pica postul de vice la CJ? pacat!

5 ianuarie 2012 12:57

gyu per scorilo io le recomand romanasilor sa reguleze cat mai multe unguroaice, ca si asa sunt bune si UDMReu si atunci o sa iasa o treaba bilingva si nu o sa mai fie nici o problema! erted1?

5 ianuarie 2012 12:53

ardeleanca vinovati sant toti din guvernele de dupa 1989.Pacat ca s-a ajuns aici ,se pare ca mosii si stramosii nostri au luptat degeaba.In nici o tara din lume minoritatile nu au atatea drepturi cate au maghiarii in Romania si tot nu le e suficient.Au ajuns romanii sa invete limba maghiara in loc ca sa invete maghiarii limba tarii unde traiesc .Probabil ca atunci cand se va ajunge la un guvern fara UDMR si nici un partid maghiar se va face ceva ,dar pana cand UDMR santajeaza tot timpul si cei care sant la conducere le permit ,(pt .ciolan)tot asa va fi sau poate mai rau.Se apropie alegerile ,romani deschideti ochii si votati cu cine trebuie daca nu vreti sa ajungem sa umblam cu tablita legata de gat asa cum au umblat inaintasii nostrii.DESTEAPTA_TE ROMANE macar in ultimul moment.

5 ianuarie 2012 12:27

ioi Istenem ! Oameni buni romanilor din HR si CV le este rusine sa vorbeasca romaneste, este incurajata orice discutie bilingva. Preotii vorbesc si ei ungureste, ba sunt si casatoriti cu femei de etnie maghiara, de ex preotul cucu jr, a carui nevasta vorbeste ungureste mai mult decat romaneste, si altii ca el. De ce sa-i plangem daca ei asa isi doresc, ba foarte multi din cetatenii din sf gheorghe ma refer la tineret mai ales , afirma ca nimic din ce se discuta despre conlocuirea celor doua etnii nu e adevart si ca ei locuiesc intr-o armonie totala, ba se simt si norocosi ca traiesc in aceasta zona. Priviti aici http://www.youtube.com/watch?v=6_RwEEaCte

5 ianuarie 2012 12:26

Enculescu Prea Sfinţia Sa Ioan Selejan, episcopul ortodox al Harghitei şi Covasnei (care ar merita, pentru curajul şi tenacitatea sa în apărarea şi promovarea românismului în zonă, să ajungă mitropolitul întregii Transilvanii şi, poate chiar, patriarhul României), este mai nou Inalt Prea Sfintit. fiind ridicat acum la rang de Arhiepiscop, este unul dintre putinii inalti prelati ai BOR care ar merita cu prisosinta functiile mentionate in paranteza. Nu este un compliment ci un adevar si o spun in cunostinta de cauza, dat fiind ca am avut onoarea si deosebita placere de a-l cunoaste si de a lucra cu Inalt Prea Sfintia Sa.

5 ianuarie 2012 12:10

adrian Domnule MARIAN Valer continuati cu REMASCAREA ACESTOR UDMR !!!!stiti care este mentalitatea lui Borbely?UNA PROFUND ANTIROMANESCA!!!am ajuns sa vorbim ungureste la ANAR?pina cand?rusine lui boc si tabara NU ESTE MOT ESTE O OTREAPA!!!!

5 ianuarie 2012 11:36

adrian Vinovat acum este BOC TABARA si NOI ROMANI la cat au furat si la cat ne jicnec acesti UDMR SE RASCOLESC IN MORMANT SRAMOSI NOSTRI!!!!boc,tabara si ardeleni uniti-va scapatine de udmr!!!!tanczos !!!!CE RAU IMI PARE CA AI SCAPAT -la revendicarea celui de la Cotnari!!!

5 ianuarie 2012 11:32

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.