Ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat, joi, că operaţiunea de cadastru rural se va realiza gratuit, de către Agenţia Naţională de Cadastru (ANC), cu sume mai mici şi provenite din bani europeni, iar cadastrul urban va fi suportat din veniturile ANC, relatează Mediafax.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a denunțat, marţi, că majoritatea parlamentară constituită din PSD şi UDMR a decis să respingă în Camera Deputaţilor proiectul de lege privind intabularea gratuită a terenurilor, promovat de PNL şi susţinut inclusiv de comisarul european Dacian Cioloş.

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că proiectul a fost respins pentru că operațiunea de cadastru va fi făcută gratuit de ANC, nu de firme private, așa cum au propus liberalii.

"Vom face cadastru gratuit, dar nu cu 16 miliarde de lei care să intre în buzunarele unor firme private. Aceste operaţiuni vor fi realizate de Agenţia Naţională de cadastru, dar nu cu 400 de lei, ci cu 75 de lei, pentru că nu vor fi acţiuni sporadice, ci pentru o localitate o dată, fără a folosi bani româneşti, ci cu fonduri europene", a spus Dragnea.

El a arătat că în POR pentru următorul exerciţiu financiar este prinsă suma de 300 de milioane de euro pentru realizarea cadastrului rural, care va fi suficientă pentru a face aceste măsurători.

"Cadastrul urban va fi realizat din veniturile pe care le realizează Agenţia Naţională de Cadastru, care nu se mai varsă la bugetul de stat. Asta e o înţelegere pe care am avut-o - şi pe care o respectăm acum - cu Banca Mondială", a spus Dragnea.

Liviu Dragnea a apreciat că proiectul iniţiat de PNL pe această temă reprezintă o iniţiativă "populistă", "pur electorală".

"E o iniţiativă populistă. Liberalii vor să se finanţeze de la bugetul de stat operaţiunea de măsurători pe care o fac firmele private. Au pus acolo că bugetul de stat trebuie să plătească 400 de lei pentru fiecare măsurătoare. Sunt în jur de 40 de milioane de imobile, parcele agricole şi pădure. Asta înseamnă 16 miliarde de lei pe care trebuie să le suporte bugetul de stat. Oricum nu avem banii ăştia şi ei ştiu că nu avem banii. E o acţiune populistă şi pur electorală", a spus Dragnea.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a menţionat, marți, că proiectul a fost subiectul discuţiilor din USL la momentul adoptării acestuia în Senat.

"Acest proiect de lege inițiat de liberali a trecut prin Senat încă de pe vremea când încă exista USL și atunci a fost unul dintre primele momente tensioante în interiorul coaliției. De pe atunci, și premierul, și o parte din conducerea PSD și-au exprimat nemulțumirea. Din păcate, astăzi PSD, susținut decisiv de către UDMR, și-a reluat planul de boicotare a acestei legi și cu numai patru voturi a reușit să respingă acest proiect atât de important pentru milioane de proprietari din România", a declarat Antonescu.

Integral pe România LiberăComentarii

@plagiatorul socialist De 24 de ani acest Cadastru NU SE FACE pe tot feluld e motive. Acum parea ca se va face - exista proiect, existau bani, exista chiar declaratii politice. A cazut din nou. Si, mama, ce o mai injurau pe Udrea ca nu a facut-o ea - desi o dusese pina in progul aprobarii in Parlament - unde tot PSD-ul bloca Legea. Parea ca PNL sa fii inteles necesitatea - dar 2 ani a tacut ca un rahat in ploaie. Acum injura PSD-ul, care vrea sa o faca "populist". Cit timp interesele vor fi mari, nu se va realiza! Nici chiar taranii nu vor Registrul, se tem de impozite mai mari.

10 aprilie 2014 21:03

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.