Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

In Republica Moldova un cetatean din cinci este sigur ca unirea cu Romania va avea loc, acesta este rezultatul unui sondaj privind identitatea nationala in Republica Moldova.

Sondajul a fost realizat in perioada 1-15 februarie pe un esantion de 1.155 de persoane de catre Centrul Roman de Studii si Strategii. Directorul CRSS Eugen Popescu a prezentat, joi, intr-o conferinta de presa, rezultatele preliminarii ale acestui sondaj care a fost facut in Republica Moldova, fara zonele Transnistria si Gagauzia.

“Credeti ca reunirea Republicii Moldova cu Romania s-ar putea realiza sau nu?”, 20% dintre participanti au raspuns ca sunt siguri ca da, iar 34% cred ca da. 25% dintre respondenti au spus ca nu cred ca se va realiza unirea cu Romania, iar 7% sunt siguri ca nu, in timp ce 15% nu stiu sau nu raspund, potrivit sondajului.

O alta intrebare a sondajului este: “Ce pozitie aveti fata de reunirea Romaniei cu Republica Moldova?”, iar raspunsurile au fost: 27% categoric pentru, 25% mai degraba pentru, 20% mai degraba impotriva, 12% categoric impotriva si 15% nu stiu, nu raspund, este indiferent.

41 de procente dintre cei care doresc unirea Republicii Moldova cu Romania cred ca avantajul ar fi libera circulatie a cetatenilor in spatiul UE, iar 38% accesul liber al cetatenilor la locurile de munca din Romania si UE, in timp ce 21% cred ca ar beneficia de pensii si salarii mai mari.

Totodata, sondajul mai releva faptul ca la intrebarea “Care este limba pe care o vorbiti cel mai des?”, raspunsurile sunt 63% limba romana, 26% limba moldoveneasca si 10% limba rusa.

Pentru 59% dintre repondenti Independentei Republicii Moldova este cel mai important eveniment din istoria nationala, in timp ce 22% cred ca acesta este Marea unire a Basarabiei cu Romania de la 1918.

Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,5%, pe un esantion de 1.155 persoane in varsta de cel putin 18 ani, iar esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta din Republica Moldova, a mai precizat Directorul CRSS. Rezultatele finale ale sondajului vor fi facute publice in luna mai 2014.

Integral pe NaţionalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.