Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Mobilizarea continuă de trupe ruseşti la graniţa de est a Ucrainei preocupă tot mai mult NATO. În acelaşi timp, presiunile la adresa Moldovei au crescut. Pe acest fond, Traian Băsescu a cerut alocări suplimentare Armatei şi mutarea priorităţilor de apărare. Ieri, 27 martie, ziua Unirii Basarabiei cu România, soarta Moldovei părea mai incertă ca oricând. Ruşii continuă să maseze trupe la graniţa de est a Ucrainei, atingând un nivel care să le permită o invazie de proporţii, anunţă ROMÂNIA LIBERĂ.

Anexarea Crimeei de către Rusia a readus în plin planul discuţiei securitatea şi integritatea teritorială a Republica Moldova. Cel târziu în iunie, Republica Moldova ar urma să semneze acordurile de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană, deschizând astfel calea integrării europene, un proces care va fi, însă, de durată. Totodată, afirmă GÂNDUL, un sondaj publicat astăzi arată că 52% dintre moldoveni se declară în favoarea unirii cu România.

Ieri, la bilanţul anual al Ministerului Apărării, preşedintele Traian Băsescu a cerut creşterea capacităţii de reacţie a Armatei, având în vedere contextul din regiune, precum şi alocarea de fonduri în plus pentru Armată, chiar de la rectificarea bugetară din acest an, remarcă EVENIMENTUL ZILEI. „Nu putem spune că mai putem privi la incidentele din 2008, când Federaţia Rusă a ocupat Abhazia şi Osetia de Sud, ca la nişte incidente izolate. Este clar că a fost Georgia în 2008, a urmat Ucraina în 2014. Impredictibilitatea Federaţiei Ruse ne obligă să analizăm variante, dar şi posibilităţi de reacţie”, a afirmat şeful statului.

Acesta, remarcă JURNALUL NAŢIONAL, are un răspuns şi la întrebarea „Ce urmează după Crimeea“. „Că o fi Transnistria, că o fi Transnistria şi R. Moldova, că urmează regiunea de sud a Ucrainei, de la Crimeea către Odessa şi spre gurile Dunării până la Braţul Chilia, sunt întrebări pe care oricine poate să şi le pună, în lipsa unor declaraţii şi atitudini ferme ale Federaţiei Ruse“.

Tot ieri, preşedintele Traian Băsescu a decorat mai multe personalităţi din Republica Moldova, cu ocazia împlinii a 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Şeful statului a vorbit despre un viitor comun al României şi al Republicii Moldova. „Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a fi din nou împreună. Susţinem integrarea Moldovei în UE, vrem să se bucure şi ei de aceleaşi privilegii. Vrem să susţinem acest proces al apropierii acestor două state româneşti“, a spus Băsescu, citat de ADEVĂRUL.

Analiza preşedintelui este conformă atât cu „aspiraţiile istorice” ale Rusiei, afirmate de preşedintele Vladimir Putin în „discursul de anexare” a Crimeii, dar şi cu evoluţiile şi provocările din ultima lună, susţine ROMÂNIA LIBERĂ. Dacă liderii transnistreni au cerut deja anexarea la Rusia în baza unui referendum din 2006, în ultimele zile a venit rândul liderilor găgăuzi la Comrat să adauge presiuni la adresa Chişinăului. Başcanul găgăuz, Mihail Formuzal, a fost primit la Moscova, unde Leonid Sluţki, preşedintele Comisiei pentru afacerile CSI din Duma de Stat, a apreciat drept „foarte oportune” referendumurile de pe 2 februarie şi a promis că „Rusia este gata să extindă parteneriatul cu Găgăuzia”.

Mai mult, aminteşte ZIUA VECHE, militari ruşi staţionaţi în regiunea separatistă moldoveană Transnistria au efectuat marţi manevre militare. Comandantul forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, şi-a exprimat duminică îngrijorarea cu privire la faptul că Transnistria ar putea deveni următoarea ţintă a preşedintelui rus Vladimir Putin, după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea. El a declarat că suspectează Moscova că vrea să recurgă la tactica utilizată în Crimeea, şi anume să organizeze manevre militare cu scopul de a pregăti incursiuni transfrontaliere rapide.

În acest timp, în Republica Moldova un cetăţean din cinci este sigur că unirea cu România va avea loc. Potrivit unui sondaj privind identitatea naţională, citat de NAŢIONAL, la întrebarea „Credeţi că reunirea Republicii Moldova cu România s-ar putea realiza sau nu?”, 20% dintre participanţi au raspuns că sunt siguri că da, iar 34% cred că da. 25% dintre respondenţi au spus că nu cred că se va realiza unirea cu România, iar 7% sunt siguri că nu, în timp ce 15% nu ştiu sau nu răspund. O altă întrebare a sondajului este: „Ce poziţie aveţi faţă de reunirea României cu Republica Moldova?”, iar răspunsurile au fost: 27% categoric pentru, 25% mai degrabă pentru, 20% mai degrabă împotrivă, 12% categoric împotrivă şi 15% nu ştiu, nu răspund, este indiferent.

Într-un alt sondaj, efectuat de ZIARE.RO, la întrebarea „Ar trebui ca Moldova să ceară unirea cu România pentru a se pune la adăpost faţă de o eventuală ofensivă a Rusiei spre vest?“, din cele 2142 voturi exprimate,  1556 voturi (73%) au fost pentru răspunsul „Da. Astfel teritoriul Republicii Moldova ar deveni parte a NATO şi UE“, în timp ce doar 586 voturi (27%) au fost pentru răspunsul „Nu. Locul Republicii Moldova este mai aproape de Rusia decât de România şi Occident“.


Comentarii

Salvati Sunt linistit! Ne apara Nutzy curva ca a facut strategie la academia de aparare.. Ca ea sunt multi. Nutzy curva rezista la asaltul a 100.000 de soldati!Suntem salvati!

29 martie 2014 12:41

Lidik Mik Un RAHAT! CACATII de politicieni din 90 pana acum au JEFUIT armata si industria de aparare. Cu cine vei duce lupta, Base? Armata obligatorie s-a desfiintat, armele le-ati vandut prin "Tigareta" xxx,s-au inmultit FATALAII poponari care habar nu au ce inseamna ordine si cum se foloseste o arma. Cu cine pleci la lupta cu 70.000 de oameni din care jumate-s colonei si generali de carton?

29 martie 2014 12:38

Cercetasu` Indiciu suplimentar. Daca se va confirma o activizare fara precedent a actiunilor de tip razvedka, sub toate formele, de la componenta tactica (subunitati) pana la cercetarea strategica, atunci inseamna ca rusii chiar sunt pusi pe fapte mari. Se uita atent la poduri, viaducte, drumuri, linii de inalta tensiune, baraje, linii de comunicatii, estimarea recoltelor, septelului, potentialului demografic, studiaza starea de spirit a populatiei, actualizeaza hartile, flux mare de date intre centrele de comunicatii, intre sateliti si centrele de comunicatii etc. Se cheama analiza strategica, corectii de ultim moment. Daca toate astea se confirma, ooops.

28 martie 2014 18:04

Cercetasu` Asistam la un cerc vicios, de escaladare, pe termen lung, a apelului la domeniul militar. Pana acum politica o faceau diplomatii, tratatele, negocierile. Cum fixam paradigma politico-militara: NATO a agresat Rusia, printr-un continuu avans catre est, ori Rusia a agresat NATO indirect, lovindu-i potentialii candidati la aderare ? Atat va spun: rusii au obiceiul ca, atunci cand simt apropierea razboiului, sa impinga granitele lor spre Vest. Sa ne fereasca Dumnnezeu de momentul in care politica se subordoneaza componentei militare, iar strategia o face direct statul major, adica STAWKA. Rusii au dat un avertisment foarte, foarte serios, la extinderea NATO pana in proximitatea frontierelor lor. Deocamdata s-au oprit. Daca se continua cu inaintarea avanposturilor NATO in Ukraina si Moldova, CU SIGURANTA sa ne trezim cu surprize in Ukraina de est, pe coasta de N. a Marii Negre, in Transnistria si Gagauzia. Si uite-asa, se reactiveaza o mai veche falie geopolitica, cunoscuta ca zona de cutremure geopolitice si de ciocniri devastatoare: Istmul Ponto-Baltic. Bataia acolo va fi, pe vechea linie de fractura geopolitica din Europa.

28 martie 2014 17:26

PSD-ul sa puna macar 10% din banii furati in bugetul armatei !! Nu ma pricep in ale razboiului !Insa cred ca Traian Basescu nu face afirmatii gratuite .Apoi Rusia are planurile sale la care renunta f.greu Prin urmare ARMATA ROMANA e bine sa fie pregatita, caci oricum MINISTERUL SANATATII SCOATE PATURILE DIN SPITALE CU SAU FARA VOIA RUSILOR FACAND ECONOMIE PE SPINAREA ROMANILOR !Unde se duc banii economisiti naiba stie dar asa macar o sa stim o treaba Macar armata sa-i foloseasca ca e in curtea PSD .

28 martie 2014 9:05

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.