Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ 2.740 de oameni se sinucid într-o zi (un milion într-un an), raportul fiind de 4 bărbaţi la o femeie.

Sinuciderile sunt cauza principală a morţilor violente (21%), urmate de accidentele în trafic (16%), otrăviri accidentale (14%) şi căderi de la înălţime (10%).

Rata medie a sinuciderilor în România este mai mică decât rata medie a sinuciderilor pe plan global, dar, un studiu recent, realizat de medicul-deputat de Iaşi Tudor Ciuhodaru, arată că avatarurile tranziţiei i-au deprimat pe români şi tot mai mulţi sunt, de la an la an, cei care îşi pun capăt vieţii.

Astfel, pe plan global, rata medie a sinuciderilor este mai mare de 14 la suta de mii, la bărbaţi fiind 25 la suta de mii, iar la femei 6 la suta de mii.

În România, frecvenţa cazurilor de suicid a crescut între anii 1990 şi 2004 cu 30%, cu diferenţe semnificative între sexe. Adică, în timp ce pentru femei s-a înregistrat o foarte uşoară scădere, pentru bărbaţi rata aproape că s-a dublat.

Creşterea cea mai mare a ratei sinuciderilor s-a produs între anii 1990 şi 1995, după aceasta perioadă şi până în 2004 înregistrându-se un platou. În 2004 rata suicidului în Romania a fost de 12,5 la suta de mii, cu o rată pentru bărbaţi de 21,5 la suta de mii, iar pentru femei de 4 la suta de mii.

În ultimii ani, s-a consemnat un fapt extrem de îngrijorător, produs pe fondul acutizării problemelor din sistemul de Învăţământ, corelat cu migrarea masivă a forţei de muncă în străinătate şi cu cvasi-absenţa politicilor sociale dedicate minorilor rămaşi fără suportul părinţilor: vârsta medie a sinucigaşilor a scăzut cu peste 10 ani, consemnându-se foarte multe sinucideri la copii.
Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

koko @ u wish dobitocii dorm linistiti noaptea si se rad din orice prostie, si daca le arati degetul. ca doar de aia sint prosti.

9 ianuarie 2012 14:07

Maturator in gara de nord ( fost strungar disponibilizat de reforme) Beleaua este ca nu se sinucide cine trebuie stiti dv cine????

3 noiembrie 2011 21:58

u wish perfect .... cu cat mai putini idioti cu atat mai bine .... sper sa creasca la 10% .... mai scapam de indobitocire putin .... heheheheh

30 octombrie 2011 16:44

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.