O veste foarte ingrijoratoare i-a pus pe bucuresteni pe jar. In plina iarna acestia ar putea ramane fara caldura in case fiindca ELCEN ameninţă că va întrerupe alimentarea cu energie termică. Sorin Oprescu, primarul Capitalei, a cerut sprijin CSAT, SRI, Presedintei si premierului.

MEDIAFAX consemneaza ca ELCEN ameninţă cu întreruperea furnizării energiei termice către RADET din cauza datoriilor.
Primarul Sorin Oprescu a apelat, in disperare de cauza, la Preşedinţie, la CSAT, la premier, la Ministerului Economiei precum şi la Serviciului Român de Informaţii, carora le-a cerut să se implice de urgenţă în rezolvarea situaţiei:
"Având în vedere situaţia deosebit de gravă, fără precedent şi care se perpetuează de peste 15 ani în Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică din Municipiul Bucureşti, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a adresat instituţiei prezidentiale, CSAT-ului, primului-ministru, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi Serviciului Român de Informaţii, pentru a se implica, alături de autoritatea locală, cu maximă urgenţă, în rezolvarea acestei stări de fapt", se arată într-un comunicat al municipalităţii.

Potrivit documentului, situaţia este determinată de procedurile abuzive şi discreţionare ale ELCEN şi ale Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE).

Primaria Capitalei, mai spune sursa citata, apreciază că printre măsurile viabile pentru rezolvarea acestei situaţii se numără reconsiderarea contractului cadru dintre ELCEN şi RADET, impus de ANRE, cât şi aprobarea memorandumului propus de Primăria Capitalei care cuprinde reglementarea relaţiilor contractuale între RADET şi ELCEN, inclusiv anularea penalităţilor.

Viceprimarul Mircea Raicu declara, în 30 octombrie,a.c., că Guvernul este singurul acţionar al ELCEN şi că Executivul este de acord cu ştergerea penalităţilor în condiţiile în care Primăria ia datoria RADET şi o trece la bugetul Capitalei.

“Oprescu a cerut CSAT şi SRI să se implice pentru rezolvarea situaţiei “deosebit de grave” a serviciului de alimentare cu energie termică” titreaza si ADEVARUL  care mentioneaza ca in comincatul remis mass-media se precizeaza ca: “Primarul general consideră că acest demers este perfect justificat, deoarece situaţia actuală afectează profund interesul public şi siguranţa naţională. Această situaţie este determinată de procedurile abuzive şi discretionare ale ELCEN şi ale Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE)”.

Sursa citata mai metioneaza ca primarul Sorin Oprescu a atras atenţia public, în mai multe rânduri, asupra situaţiei create prin neplata penalităţilor “istorice”. Deşi, începand cu anul 2008, s-au achitat sume importante la capitolul penalităţi, peste 400 milioane lei, situaţia se perpetuează “prin comportamentul abuziv şi discreţionar al reprezentanţilor ELCEN”, după cum se spune în comunicat.
De asemenea, Oprescu a supus de curând aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucureşti o propunere de rezolvare a situaţiei penalităţilor către Guvern, demers rămas fără nici un rezultat.

“În aceste condiţii, având în vedere presiunile exercitate de ELCEN şi ameninţările repetate de întrerupere a furnizării energiei electrice către RADET, primarul general a considerat necesar să se adreseze instituţiilor enumerate mai sus pentru a găsi cât mai rapid cea mai bună soluţie, astfel încât populaţia să nu fie afectată în nici un fel”, se mai spune în comunicat.

Consilierii municipali au adoptat, în 29 noiembrie, proiectul prin care Primăria Capitalei poate solicita Guvernului ştergerea penalităţilor pe care Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice le are de achitat către SC Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) noteaza ROMANIA LIBERA  .

Sursa citata precizeaza ca, prin proiectul de hotărâre se propune împuternicirea Primăriei Capitalei să facă demersuri la Guvern pentru solicitarea anulării penalităţilor datorate de RADET şi pentru obţinerea derogării de la prevederile Contractului cadru de vânzare-cumpărare aprobat de ANRE cu Ordinul 50/2009 astfel încât "termenele de scadenţă ale facturilor emise de Elcen către RADET şi de către RADET către consumatori să fie identice".

Potrivit proiectului de hotărâre, conform informării RADET, situaţia datoriei principale şi a penalităţilor faţă de ELCEN, la data de 4 octombrie 2011, este în valoare de 1.146.840.404,37 lei.

Propunerea primarului general Sorin Oprescu privind ştergerea penalităţilor pe care Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice le are de achitat către SC Electrocentrale Bucureşti a fost de două ori pe ordinea de zi a şedinţelor CGMB, în 17 şi în 24 octombrie. De fiecare dată însă şedinţa a fost suspendată, din lipsă de cvorum.

RADET cumpără agent termic primar de la producătorii de energie termică. Din totalul cantităţii achiziţionat de RADET, peste 90 la sută provine de la ELCEN Bucureşti SA, care deţine principalele centrale electrice în cogenerare ale Capitalei, arăta Primăria Capitalei.

Pentru că nu încasează banii de la RADET, societatea ELCEN nu şi-a achitat datoriile către toţi furnizorii de materie primă, având creanţe numai către Romgaz de aproximativ 460 de milioane de lei, mai spune sursa citata.

In speranta ca bucuresteni vor intampina, totusi, noul an, fara sa se congeleze, pun punct aici si, pana in 2012, numai bine va doresc!


Comentarii

ANTIGRIVCO Felcerul poponaut ajuns primar general de Capitala cand e vorba de taiatul panglicilor la lucrarile incepute de Base Si Videanu se descurca singur asa cum se descurca si cand e vorba de "cel mai mare carnat"sau cine stie ce autostrada zburatoare.Cand da de probleme serioase vrea rezolvare de la CSAT,Presedinte,Guvern etc.caci el mititelul e ocupat cu trasu-n dos ,dublarea pretului la Pasajul Basarab sau la Stadionul National ca sa-i ramana si lui cateva milioane caci nu-i mai ajunge cat fura cu omul lui de casa directorul ALPAB.Ti-as baga un buchet de panselute prin dos ca sa-ti iasa pe gura Oparescule!

3 ianuarie 2012 8:31

Profu` rica,Eugenius,cornel si ceilalti,nota 10 cu felicitari,A.Pop esti repetent si or sa fie repetenti toate slugile Monstrului de la Cotroceni,cat de curand.

2 ianuarie 2012 16:25

A.Pop Nu apel la CSAT, Presedinte, Guvern etc. ci TREBUIE PLATIT CEEA CE CONSUMI, altfel, se numeste FURT. Deci, banii jos si ochii la usa ! Asta nu i-a trcut prin minte la onor Primar ?

2 ianuarie 2012 15:31

rica Domnule primar fi tare, astia sunt in stare de orice .

2 ianuarie 2012 9:18

Eugenius Domnul Oprescu s-a adresat exact celor care provoaca astfel de situatii..."Adrisantii" sunt interesati sa dea vina pe Oprescu pentru eventualitatea opririi caldurii...Smecherie la care Dr. Oprescu , le-a raspuns. printr-o alta smecherie...Baietilor astia daca nu le reusesc smacheriile astea, pana la alegeri sunt in stare sa il aresteze pe Primarul-General.

31 decembrie 2011 11:29

cornel ANRE este un organism discretionar care nu poate fi atacat in hotaririle sale uneori aberante si care impotriva legii si a constitutiei da legi mai ceva ca parlamentul care afecteaza o mare parte a populatiei in avantajul unei minoritati politice pentru mentinerea pe pozitie a vechiului sistem

31 decembrie 2011 6:46

GU Pai nu convine PDL-ului ca de revelion bucurestenii sa ramana fara caldura, iar apoi sa spuna ca au rezolvat ei problema. Pai daca la ELCEN actionar este guvernul ( asa scrie in articol ) oare sa fie starin Boc de masura luata. Sa scapi de Oprescu trebuie sa creezi nemultumire alegatorilor. Deci fara caldura, iar apoi apari spunand ca ai rezolvat tu problema. Desteapta-te romane!!!

30 decembrie 2011 23:43

gelino Seful SRI Cluj Napoca , oltean gheorghe , este obligat de lege , sa execute hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila pronuntata in 2008 de catre ICCJ in procesul cu Handrea Ioan.

30 decembrie 2011 22:40

nevotant tot felul de capuse/paraziti cu nume de mare mister (elcen, radet etc) "sug" banii de la stat sau primarii , in final ai oamenilor, si asa se imbuiba o intreaga armata de putori ca.pizda.lizde cu munca la "stat"!Huuuoooo !

30 decembrie 2011 21:40

Jean Datoriile RADET-ului, sunt de fapt, datotiile consumatorilor rau-platnici.Ia da mai guvernule o lege prin care furnizorii de caldura, sa faca, contracte individuale cu proprietarii, iar cel care nu platestela timp, taie-i caldura.De ce sa sufere cetateanul corect?

30 decembrie 2011 15:05

raul An de an in capitala nu se face decat stergerea datoriilor si tehnologizare si reparatii capitale ioc!Provincia a luat-o inainte chiar daca au marit tarifele,Cred ca a venit vremea DECONTULUI...

30 decembrie 2011 10:56

ion pai com sa nu fie scumpa intretinerea daca se trece prin atatea maini romgaz-elecen-radet - asociatie bloc-locuinta .

30 decembrie 2011 9:13

La multi ani, Oprescule ! "Avand in vedere situatia deosebit de grava, fara precedent si care se perpetueaza de peste 15 ani..." eu zic ca nu ar mai trebui sa candidezi la primaria capitalei pana nu se clarifica aceasta situatie.Prima data se presupune ca nu ai stiut , dar acum....Ei bine, cu toata aceasta " situatie grava" se pare ca Bucurestiul nu duce lipsa la candidati. Oare dece ?

1 ianuarie 2011 19:46

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.