Finalul lunii februarie a adus cea mai proastă veste pentru lumea Bitcoin. Mt.Gox, cel mai mare serviciu de schimb valutar, şi-a cerut falimentul, admiţând că a pierdut aproape jumătate de miliard de dolari, cei mai mulţi bani fiind ai clienţilor. Ce a destabilizat însă acest serviciu şi cum a ajuns un colos în colaps financiar?


„În esenţă, Mt.Gox era o organizaţie disfuncţională. (...) exista o vulnerabilitate în sistemul de tranzacţii care permitea o dublă retragere de bani sau, altfel spus, puteai obţine aproximativ aceeaşi sumă de bitcoini de două ori. Gândeşte această problemă astfel: dacă bitcoinii ar fi mâncare servită la restaurant pe care o poţi comanda printr-un meniu cu touchscreen, cineva s-a gândit că poţi obţine două porţii la preţ de una cu doar două click-uri“, afirmă un fost angajat al Mt.Gox pentru „The Daily Beast“. Întregul sistem a picat atunci când, după cum spune fostul angajat, cineva a verificat bucătăria şi a observat că nu mai e mâncare, dar doar jumătate dintre clienţi au fost serviţi.

Compania n-ar fi avut probleme, dacă administrarea ar fi fost mai bună. La cursul din februarie, 850 de mii de bitcoini valorau aproape 500 de milioane de dolari. Acum, cursul a crescut, iar suma totală ar fi fost de peste jumătate de miliard de dolari. Din toată suma, clienţii Mt.Gox au pierdut aproape 750 de mii de monede digitale, iar compania alte 100 de mii. La finalul lunii februarie, compania cu sediul în Tokyo, Japonia, şi-a cerut falimentul, iar autorităţile din SUA şi Japonia investighează această afacere.
Integral pe AdevărulComentarii

PRECIZARE: am uitat sa va mai informam ca MEGA-escrocheria cu "produsul" intitulat "Bitcoin" (echivalentul ECO-escrocheriile cu ECO-taxa pe aerul expirat = "certificate-carbon", n.n.) a avut rolul de a facilita manipularea pretului aurului si argintului si a fost ca atare lasata sa cada când acest lucru NU a mai fost posibil (si dupa ce jidovii si-au umplut buzunarele, n.n.). Cu respect, din Berlin-Brandemburg, Redactia "Die Wahrheit" (adevarul)

4 martie 2014 12:28

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.