n 2005, la scurtă vreme după ce a devenit preşedinte, Traian Băsescu a promis că nu se va afla niciodată în situaţia lui Emil Constantinescu de se declara învins de Sistem. Prin abandonarea anticorupţiei, Băsescu pare că s-a întors în Sistem ca un soldat disciplinat. Ar fi tot o formă de înfrângere.

Când, dintr-odată, haita de serviciu a lui Voiculescu începe să urle laude la adresa lui Traian Băsescu după ce timp de şase ani a lătrat fără întrerupere înjurături, atunci pare limpede că şi-a atins scopul, că a câştigat şi că s-a întâmplat ceva cu adevărat grav în România. Pentru că atunci când Voiculescu câştigă, România pierde. Când tagma de securişti, miliţieni şi aparatciki pe care o personifică şi o întruchipează atât de bine sinistrul patron al Antenelor se bucură, atunci noi ceilalţi trebuie să ne întristăm. Şi dacă s-a bucurat atunci când Traian Băsescu a abandonat anticorupţia, atunci pare că l-a învins, în sfârşit pe Traian Băsescu. O dată cu recunoaşterea dreptului politicianului la „reputaţie" şi la imunitate penală, Traian Băsescu a semnalat că „intră în rând" şi că se întoarce în Sistem ca un soldat ascultător. În felul acesta, o preşedinţie care ar fi putut fi remarcabilă riscă să sfârşească în anonimat. Ce l-ar fi putut însă determina pe preşedinte să recurgă la un gest de o asemenea gravitate atât pentru credibilitatea sa cât şi pentru cea a României?

Circulă în ultimele zile mai degrabă nişte zvonuri potrivit cărora motivul real al atacului la adresa DNA ar avea legătură cu nişte dosare, ale sale sau ale apropiaţilor săi, care l-ar implica într-un fel sau altul şi pe Traian Băsescu. Concluzia acestor zvonuri este că preşedintele ar fi, în sfârşit, vulnerabil. Dacă este adevărat, atunci este caz de demisie. Un preşedinte vulnerabil la „dosar" este un preşedinte şantajabil. Or, un preşedinte şantajabil este incapabil să îşi îndeplinească funcţia pentru care a fost ales, ba chiar devine un pericol la adresa intereselor naţionale, vunerabilitatea sa putând fi exploatată de inamici interni, dar şi de puteri străine. Ar fi un caz ideal de suspendare, visul de aur al lui Voiculescu şi Crin Antonescu, şi, din acest motiv, explicaţia cu dosarul este cel puţin suspectă.

Pe de altă parte, privită mai de aproape, pare lipsită de noimă. Dacă te ştii vulnerabil, nu ataci public tocmai instituţia care se află în posesia dosarului care te arde, pentru că, pe de o parte, te expui public în mod inutil şi ridici semne de întrebare în ceea ce te priveşte iar pe de alta rişti ca riposta să fie ucigătoare. Ce i-ar împiedica, de exemplu, pe procurorii care s-ar simţi ameninţaţi de presiunile Cotrocenilor să scurgă către presă informaţiile care l-ar incrimina pe preşedinte? Absolut nimic. Or, dacă ar fi aşa, ar avea mai mult sens să încerce să negocieze o soluţie cât mai departe de ochii publici şi cât mai amiabil cu putinţă, nu să recurgă la acuzaţii publice.

În al treilea rând, încărcătura politică este mult prea mare ca să nu ridice dubii serioase. Raţionamentul din spate este destul de transparent: „Dacă Băsescu este vulnerabil la dosar, atunci Băsescu are tot interesul ca dosarul să nu iasă la lumină. Singura garanţie că acest lucru nu se va întâmpla este să se menţină la putere cu orice preţ, atât el cât şi partidul de guvernământ. În acest scop, va recurge, desigur, la orice mijloace, oricât de abuzive, ilegale şi nedemocratice pentru a-şi atinge scopurile. În consecinţă, Băsescu ar fi un tiran care se pregăteşte să fure alegerile împreună cu şi pentru PDL pentru a se feri de Justiţie. Deci atât el cât şi PDL sunt ilegitimi" Acest pseudo-argument se suprapune de asemenea mult prea bine peste mentalul voiculesco-antonesco-pontist ca să nu fie suspect. Iar dacă ducem consecinţele până la capăt ar rezulta că ar trebui să votăm USL pentru a avea garantate independenţa şi buna funcţionare a Justiţiei, ceea ce nu numai că este o pretenţie absurdă, ci de-a dreptul neruşinată. Este o insultă la adresa inteligenţei românilor.

Ceea ce ar putea explica însă mai bine „răsturnarea copernicană" a preşedintelui nu este atât vulnerabilitatea cât slăbiciunea. Preşedintele Băsescu a dovedit în mai multe rânduri o slăbiciune nepermisă pentru poziţia pe care o ocupă. De multe ori, această slăbiciune i-a fost trecută cu vederea. Or, numai o mare slăbiciune l-ar putea determina pe Traian Băsescu să se întoarcă în Sistemul pe care l-a denunţat de atâtea ori şi să rişte oprobriul public şi al posterităţii. De data aceasta însă a mers prea departe. Dacă ar fi vorba de o opţiune personală, Traian Băsescu n-ar avea decât să ia loc în compania unor Vîntu, Năstase, Voiculescu sau Iliescu. Dar nimic şi nimeni nu poate justifica punerea în pericol a intereselor de reformă a României printre care reforma Justiţiei şi anticorupţia sunt vitale. De aceea, ar trebui ca încă în primele zile ale lui 2012 Traian Băsescu să se şteargă urgent de balele ciutace, să îşi ceară scuze pentru momentul de slăbiciune avut de Crăciun, să îşi reafirme sprijinul ferm pentru DNA şi să retracteze afirmaţia despre necesitatea „filtrului" parlamentar pentru politicienii-infractori. Altfel, imaginea sa de om învins de Sistem va fi ultima care va rămâne în memoria românilor.

Integral pe România LiberăComentarii

viper merica tata bati cimpii .base al tau nu ne reprezinta pe noi ci pe el din cauza lui am ajuns coada europei.la fel cu ceasca ia hotariri de unu singur iar bocii executa fara sa gindeasca.vom avea nevoie de cel putin zece ani sa ne revenim dupa dezstrul in care ne-a bagat cu asazisele lui reforme .nu stii bancu ala cu scorpionu si broasca afla-l si o sa vezi cine adoratu tau

31 decembrie 2011 11:25

Merica Hlatcu Lasati birfele cas satul de voi nu stiti de cit sa iesiti la birfa la munca Romani lasatil pe Presedintle vostru D-lul Basescu respectatil el reprezinta Tara Voastra ROMANIA del birfiti insemna in ochii internationale news media bun simt si educatie ce o aveti voi .......... dati dovada de respect educatie si codul bunei maniere cel aveti del aveti din cei 7 ani de acasa.................. Un roman va candida pt pozitia de presedinte in USA in Curand de OBAMA mai cndideza este f bine pregatit ...... pe curand va fi boroking news all world suun

30 decembrie 2011 18:55

alice probabil astazi autorul articolului este bantuit de spaima de a-l fi criticat pe pres acum 2 zile si nu stie cum s-o intoarca; sa vedem: presedintele a facut parte din sistem - in guvernul dascalescu, trimisul sistemului la anvers; pensiile securistilor, pastrarea lor in loc caldut, metodele securistice utilizate si astazi etc. sunt semnele protejarii acestora; campeanju o da iar cu antenele - asta li s-a spus, asta fac ! nu antenele fac realitatea ! nu ele determina realitatea economica, politica, sociala ! da, ele o arata ! au rating, lumea vede cat de gol este imparatul ! impreuna cu suita ! presedintele are de partea sa totul, nu avea cum sa fie infrant ! numai ca a spus mult mai mult decat a putut ! sau a vrut ! unii au pus botul, ca papagalii, altii au vrut, sau a trebuit sa puna botul ! acum fac pe dezamagitii ? sa spuna in cor: "am fost un dobitoc !" a criticat presul tot ce i-a venit la gura ? da, dar daca o facea obiectiv, nu cadea in propria capcana; asa ca, dragi pupincuristi, poate intelegeti si voi ceva - nu antenele au facut-o; stiti proverbul cu gura bate fundul ?

30 decembrie 2011 10:38

mircea Pt.ANTIGRIVCO--Daca ar durea cretinismul...

30 decembrie 2011 7:56

corosu de ce,de ce ...ce drac ii asa de greu...SA NE PUPE_N CUR.De aia.

30 decembrie 2011 0:25

ANTIGRIVCO Sa ne intelegem domnule Campeanu nu stiu daca faptul de a critica pe unii procurori ce nu-si fac datoria echivaleaza cu teza dvoastra alarmista cum ca Presedintele se leapada de lupta anticoruptie dar a face speculatii care incep cu "circula zvonuri"nu are nimic de a face cu un gazetar SERIOS si daca va mentineti in acest registru inseamna ca va aliniati cu un Ciuvica sau cu orice ratan securist care maculeaza de dimineata pana noaptea Forumul sustinand ca Presedintele e cel mai corupt el postacul cel acerebrat nefiind capabil sa produca nicio dovada in afara tampeniei din tigva lui ocupata in cea mai mare parte cu MATERII FECALE. Este pacat ca in aceasta maniera nu faceti decat sa trimiteti in derizoriu un subiect altfel preocupant.

29 decembrie 2011 21:24

CAMPENE, MANANCI KKT CU KILU !!! DACA ESTI ASHA DE DAMBLAGIT CA SA NU REMARCI FAPTUL CA, FARA BASESCU. ROMANIA ERA IN KKTUL PE CARE-L MANANCI TU ACUM, ASTA ADUS DE IMPORT DE CATRE LICHELELE DIN USL, IN FRUNTE CU LIMBRICUL-PRICIPAL, CU AFATA DE SPERMATPOZOID IRADIAT , CU NUMELE DE PONTA ! I-L VETI POMENI PE BASESCU ABIA LA DOI ANI DE MANDAT AL VIITORULUI PRESEDIUNTE, ACEASTA CA ALTUL CA BASESCU NU O SA MAI "PUPAM:"........

29 decembrie 2011 19:07

val D-nul care bate Cimpeanu, parca s-a trezit numai acuma. O tara intreaga a simtit necinstea, incorectitudinea lui Bashinescu, numai dvsa si lingaii de aceiasi teapa nu. Ura dvs si a altora fata de Voiculescu poate fi justificata, dar a comenta ca fiind negativa prestatia Antenelor, care da filmari din anumite perioade cu declaratii ale idolilor dvs, care nu se potrivesc cu cele de acuma, un om normal nu le poate contesta. Opozitia de mult timp cere suspendarea Javrei Ordinare pt diverse fapte anticonstitutionale, dar nu se poate face nimic pina PDL tine friiele in mina. Oare RL simte ca se scufunda corabia si a inceput sa se indoiasca de comportamentul lui Bashinescu si a gastii lui? Isi pregatesc sa linga alte persoane si partide?

29 decembrie 2011 18:26

insecticid De lins ling puternic antenisti. Caraie angajatii lor, gandacii rosii, sustinatorii mascatilor, carora nu le convin ziarele care, daca era nastase, ar fi ramas ca pe vremea lui, fara hartie, pentru ca isi permit sa scrie ca romanu' e prost daca mai vrea uslasi dupa 18 ani in care au ucis la lovilutie si mineriade si au furat toata economia pana la criza.

29 decembrie 2011 17:10

Remy Intrebare: Antenele si toti angajatii lor nu ling NIMIC? Care-i ala independentu'? Cine-i ala liberu'? Fiecare este influentat de cineva. Nu exista libertate, dupa cum cum nu exista nici egalitate!

29 decembrie 2011 16:09

Campene, Tampene! Care "slabiciune" idiotule?! BaSSe este un sumum al coruptiei si nerusinarii din Romanica. Te gasesti tu sa-i gasesti scuze si sa-i sugerezi cai de urmat? Tu nu-ntelegi ca exista viata si dupa caderea ghertoiului de la Cotroceni si ca baietii aia de la DNA tre sa manance o paine si dupa? Pentru asta o sa-l vanda bucatica cu bucatica, iar tu o sa ramai cu gustul de rahat in gura toata viata...

29 decembrie 2011 15:37

mircea Inca un articol scremut al acestui LINGEBAS. Prefer Antenele care critica puterea decat un ghertoi care o linge si nu se mai satura. De,presa de jeg gen autorul articolului,Sabina Fati,Carstoiu,Liiceanu,Mircea Marian...

29 decembrie 2011 15:21

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.