Ancheta în cazul Iuliei Ionescu s-a finalizat, dar controversele rămân. Problema care a stârnit cele mai mari dispute este aplecarea Iuliei spre spiritualitate, care - scăpată de sub control - a degenerat într-o fugă de acasă la mănăstiri. Faptul că avea duhovnic de la o vârstă mică şi pasiunea ei pentru religie au făcut-o pe copila de 15 ani, în ochii creştinilor nepracticanţi, „o victimă sigură a îndoctrinării“.


Până la un punct, opiniile celor două tabere coincid. Recunoscând riscurile la care fata s-a expus fugind de acasă, trebuie admis că dintre toate pericolele, Iulia a trecut totuşi prin cel mai mic rău. A ales să se refugieze la o mănăstire şi nu pe stradă, într-un anturaj care o ducea pe calea pierzaniei.

În acest context, propunerea deputatului independent Remus Cernea a repus pe tapet, sub o formă legislativă, oportunitatea predării Religiei în şcoli. El a propus o nouă iniţiativă legislativă privind educaţia, prin care elevii să studieze obligatoriu Etica, în locul Religiei. Această nouă materie ar fi mult mai utilă elevilor – susţine liber-cugetătorul Cernea. Ei ar învăţa principalele doctrine şi valori morale de inspiraţie filosofică, ştiinţifică ori religioasă ale umanităţii, conform puterii de înţelegere a fiecărei etape de şcolarizare.

La Etică, elevii ar fi notaţi corespunzător ciclului în care studiază: primar, gimnazial, liceal. Parlamentarul doreşte ca Religia să rămână o disciplină facultativă, la care elevii să primească doar calificative, fără note care să conteze la media generală. Elevii pot participa la orele de Religie doar la solicitare scrisă. Pentru elevii până la 16 ani, solicitarea o vor face părinţii, iar pentru cei peste 16 ani, solicitarea o pot face chiar ei.
Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.