Ministerul Sănătăţii informează, într-un comunicat, că, având în vedere că fondurile pentru programul HIV/SIDA pe trimestrul I erau insuficiente, a alocat suplimentar, la sfârşitul lunii ianuarie, suma de 38.415.000 de lei pentru acest program, din bugetele altor programe.

"Având în vedere faptul că fondurile alocate pentru acest program (pentru HIV/SIDA, n.r.) pe trimestrul I au fost insuficiente, ca urmare a trimestrializării primite de la Ministerul de Finanţe, Ministerul Sănătăţii a refăcut sumele alocate pe alte programe şi a alocat suplimentar, la sfârşitul lunii ianuarie, suma de 38.415.000 de lei pentru programul HIV/SIDA, urmând ca la rectificarea bugetară să se facă corecţiile la capitolele bugetare pentru celelalte programe", se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

În urma suplimentării fondurilor, au fost alocaţi în Prahova - 3.048.000 de lei, în Suceava - 2.851.000 de lei, în Galaţi - 3.937.000 de lei, în Hunedoara - 4.344.000 de lei, în Vaslui - 2.752.000 de lei, în Cluj - 2.266.000 de lei şi în Dolj - 3.535.000 de lei.

Conform procedurii, unităţile sanitare care implementează programul naţional de prevenire, supraveghere şi control a infecţiei HIV/SIDA sunt obligate să se aprovizioneze cu medicamentele necesare, se mai spune în comunicatul ministerului.

Tratamentul pentru HIV s-a terminat în urmă cu două luni la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, pacienţii seropozitivi din judeţ fiind nevoiţi să-şi întrerupă terapia, şi se termină în aceste zile în mai multe judeţe, fără a putea fi făcute noi comenzi, a transmis, duminică, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

În luna decembrie 2013, Spitalul Judeţean Suceva a rămas fără fonduri şi fără tratament, potrivit organizaţiei. Primele fonduri pe Programul HIV au ajuns la Suceava la sfârşitul lunii ianuarie 2014, dar nici aceste nu au rezolvat situaţia, pentru că autorităţile locale s-au lovit de o altă problemă: bugetul alocat de către Ministerul Sănătăţii pentru primul trimestru asigură doar 43 la sută din necesarul unei luni de tratament, spune UNOPA citând surse din spital.

Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, medicul Tiberius Brădăţan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că finanţarea pentru tratamentul pacienţilor cu HIV/SIDA din judeţul Suceava, alocat prin programul naţional, asigură doar 30 la sută din necesarul estimat.

Brădaţan a mai spus că suma anuală necesară pentru tratamentul pacienţilor cu HIV/SIDA din judeţul Suceava este de 6 milioane de lei, iar prin programul naţional de sănătate derulat de Ministerul Sănătăţii s-au alocat 1,8 milioane de lei, ceea ce reprezintă doar aproximativ 30 la sută din necesar.

"Avem promisiunea Ministerului Sănătăţii că va fi asigurată integral suma necesară prin programul naţional HIV/SIDA", a spus directorul medical al SJU Suceava, precizând că spitalul s-ar încadra cu asigurarea tratamentului pacienţilor dacă s-ar aloca integral suma necesară estimată.

În evidenţele SJU Suceava figurează 160 de pacienţi cu HIV/SIDA care se află în tratament, iar alţi 17 fie au refuzat să primească medicaţia specifică, fie se află într-un stadiu de evoluţie a bolii care nu necesită încă tratament.

UNOPA a cerut date de la toate DSP-urile şi spitalele din ţara care tratează pacienţi seropozitivi, iar răspunsurile arată "o situaţie critică a modului cum se desfăşoară Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA".

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.