Principalele declaraţii:

Jose Barroso: Sunt încântat să îi urez bun venit preşedintelui Băsescu la CE. Am avut o întâlnire fructuoasă, am discutat situaţia economică a României.

Am discutat şi despre cum putem finanţa afacerile şi cetăţenii din România, eforturile în acest domeniu trebuie să continue.

I-am spus preşedintelui că fondurile europene sunt disponibile, cât timp se îndeplinesc criteriile necesare.

România trebuie să adere la Schengen cât mai rapid, de vreme ce criteriile au fost îndeplinite.

Lucrăm cu statele membre să combatem abuzurile în domeniul liberei circulaţii a cetăţenilor. Am discutat primul raport anticorupţie şi problemele privitoare la domnia statului de drept.
Sunt încântat de Acordul de Asociere cu Republica Moldova, va fi o piatră de temelie în ce priveşte integritatea teritorială a R. Moldova. Intenţionez să vizitez R. Moldova în următoarea perioadă.

Îi mulţumesc preşedintelui Băsescu pentru cooperarea cu instituţiile europene.

Traian Băsescu: Mulţumesc domnului preşedinte Barroso pentru discuţia bună şi pragmatică de azi. Aş vrea să subliniez un punct de vedere al României cu privire la MCV, dar şi la raportul Comisiei legat de corupţie.

Faptul că instituţiile din România funcţionează mă îndreptăţeşte ca preşedinte să solicit statelor membre dreptul României de a intra în spaţiul Schengen când îndeplineşte condiţiile.

E adevărat că raportul MCV face menţiuni cu privire la abordarea politicienilor, în mod deosebit a Parlamentului, dar esenţa este modul în care funcţionează instituţiile statului, iar funcţionarea acestora ne îndreptăţeşte ca anul acesta să parcurgem prima etapă de integrare în Schengen.Despre Republica Moldova

În ce priveşte R. Moldova, am stabilit să găsim soluţii pentru accelerarea procesului de interconectare pe gaze, energie electrică, infrastructură feroviară.

Esenţa relaţiei cu Moldova este interconectarea.

Vreau să îi mulţumesc domnului Barroso pentru deschiderea legată de proiectul Cluj Innovative City, este un proiect important, va fi axat pe educaţie, pe cercetare în domeniul bioeconomic, în sănătate, mediu şi energie şi IT.
În acest proiect sunt implicate toate universităţile din Cluj.

Barroso: În ce priveşte R. Moldova, autorităţile au spus că vor să semneze Acordul de Asociere la UE. L-am primit pe premierul Leancă, a confirmat asta şi lucrăm în vederea semnării Acordului.

Sper că autorităţile din Moldova pot decide pentru ele, fără să cedeze presiunile externe. Nu vreau să fac speculaţii, respect suvernitatea partenerilor noştri.

Dacă vor să se asocieze la UE, suntem pregătiţi pentru asta şi lucrăm la asta. Azi, mare parte din întâlnirea cu preşedintele Băsescu a fost dedicată discuţiilor privind interconectarea. Sunt recunoscător preşedintelui pentru interesul arătat R. Moldova.

Vrem să realizăm interconectarea şi o facem deja. Am discutat cu preşedintele Băsescu despre cum putem mobiliza şi alte instituţii financiare, pe plan internaţional.

În ce priveşte aderarea la Schengen, e decizia statelor membre. CE crede că din punct de vedere tehnic România îndeplineşte toate criteriile. Credem că România este un partener de încredere.

Asta am tot spus, am spus şi în Consiliul European. Nu spun lucruri diferite unor interlocutori diferiţi. Sigur, trebuie ca problema să fie rezolvată de statele membre. Ştiu că preşedintele Băsescu se gândeşte la o soluţie.

Ştiu şi că este una din marile aspiraţii ale poporului român. Este corect, odată ce autorităţile din România şi-au îndeplinit partea lor, să fie ajutate.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.