Trei ani după protestele împotriva grupurilor de oameni de afaceri care au demolat economia Egiptului, noile autorităţi de la Cairo privesc spre cei care au furat ţara în schimbul unui plan financiar de salvare. Planul „Reconcilierea” ar putea permite guvernului susţinut de armată să deschidă poarta prin care puternicii oameni de afaceri care au prosperat în era Mubarak să scape de justiţie.

Puternici oameni de afaceri egipteni care s-au exilat după căderea lui Hosni Mubarak pentru a scăpa de ani grei de temniţă şi a-şi ascunde miliardele obţinute din afaceri ilicite se înghesuie să-şi ofere milioanele pentru a beneficia de reconciliere. Unul dintre ei este Hussein Salem, supranumit „tatăl Charm el-Cheikh”-ului datorită multiplelor hoteluri deţinute în celebra staţiune turistică. Salem a făcut miliarde de dolari din afaceri în Egiptul lui Mubarak, de care era atât de apropiat încât au investit amândoi în Fondul Egipt. Acest Fond a investit în 18 societăţi, unele aparţinând copiilor lui Salem şi altele fiilor lui Mubarak.

În anii 2000, Mubarak i-a acordat monopolul asupra exporturilor de gaz spre Iordania, Israel şi Spania şi manevrele lui Salem au adus statului pierderi de 700 milioane dolari. Salem nu mai este în Egipt după căderea lui Mubarak, familia sa fiind chemată în justiţie pentru practici de corupţie. În 2011, Salem, fiul său Khaled şi fiica Magda au fost recunoscuţi vinovaţi de câştiguri ilicite din vânzările de gaz şi condamnaţi, în contumacie, la câte şapte ani de închisoare. După un an, Salem a mai fost condamnat la 15 ani de detenţie şi la plata unei amenzi de 412.000.000 dolari. În prezent, el deţine şi naţionalitate spaniolă, ceea ce i-a permis să eschiveze sistemul juridic egiptean. Trăieşte la Majorca, în sudul Spaniei, şi este căutat de Interpol, alături de fiu şi de fiică. Tribunalele spaniole au refuzat extrădarea spre Egipt pentru că nu există un acord de cooperare bilaterală judiciară sau juridică între cele două ţări.

Milioane contra libertate

Pentru prima oară după finalul erei Mubarak, Salem şi alţi miliardari corupţi autoexilaţi consideră că se pot întoarce în Egipt, după ce generalii

l-au înlăturat pe preşedintele islamist Morsi. Salem declara după plecarea lui Morsi că Egiptul este mai deschis iniţiativelor de „reconciliere” şi în ianuarie un confident al miliardarului lui Mubarak anunţa la o emisiune televizată că Salem oferă un acord noului guvern de la Cairo, susţinut de armată – „Anulaţi acuzaţiile contra mea şi voi dona Egiptului milioane”. 3,6 milioane dolari în schimbul libertăţii sale. „Va fi un climat pentru concretizarea acestei reconcilieri”, declara Ibrahim el-Henedy, adjunctul ministrului egiptean de Justiţie şi şeful Autorităţii contra veniturilor ilicite, organism însărcinat cu anchetarea privind cazuri de corupţie. El preciza că, deşi Salem este printre cei mai răi oameni de afaceri corupţi din ţară şi a fost condamnat să plătească una din cele mai mari amenzi, guvernul este interesat să găsească un acord de reconciliere.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.