Obiceiul retragerii de numerar de la bancomate continuă să reprezinte grosul tranzacţiilor cu carduri din România, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre utilizatori folosesc cardul doar în ziua de salariu. specialiştii spun că acest comportament alimentează dezvoltarea economiei subterane, estimată la 28% din PIB.

", MI-A SPUS CHELNERUL DE LA UNUL DINTRE RESTAURANTELE BINE COTATE DIN BUCUREŞTI, UNDE UN MENIU COSTĂ ÎNTRE 100 ŞI 150 DE LEI. «Nu aveţi bani cash? Nicio problemă, avem un bancomat în hol»", povestea consultantul financiar Cristian Gorje, în cadrul evenimentului BM Storytellers, o întâmplare dintr-un restaurant. Acesta este un comportament des întâlnit în rândul multor dintre întreprinzătorii români care preferă plăţile cash, contribuind astfel la dezvoltarea evaziunii fiscale. Indiferent că vorbim despre clientul final, despre comercianţi sau despre bănci, pe piaţa autohtonă există încă o reticenţă generală faţă de utilizarea cardurilor, iar acest lucru ne plasează în urma ţărilor vestice,unde, întâmplător sau nu, şi economia subterană este considerabil mai scăzută.Integral pe Business MagazinComentarii

val 1 Bancheri oare nu se gindesc de ce asa mare parte dintre Romani nu folosesc cardul, care sint cauzele, oare noi cei multi sintem prosti? Ei nu vad ca bancile nu dau practic dobinda nici pt banii depusi pe termen,dar pe card. Multele furturi de card, pin, etc, nu le cunosc? Dar saracia populatiei careia nu-i ajung banii din salariu pt un trai minim? Sa nu mai vorbim de cit stationezi la casa pina platesti cu cardul fata de plata chas, apoi sa ti evidenta platilor facute cu cardul sa vezi daca te-a inselat cineva? Sa fie bucuroase bancile pt banii pe care-i au si-i folosesc fara sa dea dobinda, dar percep comisoiane mici dar multe. Cred ca bancile gindesc secvential. Acuma se pling ca nu se fac plati cu cardul, deci nu ramin banii in banca, iar alta data spun ca nu au ce sa faca cu banii ca nu mai iau credite nimeni. Bancile in primul rind ar trebui sa crediteze industria care sa-si construiasca (dezvolte) fabrici, sa-si cumpere utilaje, materii prime, sa plateasca salarii si toate aceste costuri sa fie recuperate din vinzarea produselor. La noi bancile vor sa imprumute oamenii sa-si cumpere un tv si sa-l plateasca in rate dublu fata de cit este cind il cumperi cu plata cash.

6 februarie 2014 23:57

Paul: Da, faptul e DRAMATIC (pentru Mafia Bancara si pentru Banksteri)! Si de aceea ei se gândesc sa apeleze la EURO-ajutor pentru interzicerea platilor în numerar, nu?

6 februarie 2014 22:45

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.