Pârtiile din Poiana Braşov au fost extinse de la 16 kilometri la 24 de kilometri, în urma unui proiect al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în care s-au investit 28 milioane de euro.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a finalizat ieri proiectul „Dezvoltarea şi reabilitarea domeniului schiabil în Poiana Braşov - Municipiul Braşov". Modernizarea domeniului schiabil din Poiana Braşov a însemnat extinderea pârtiilor de la 16 kilometri la 24 de kilometri, suprafaţa totală crescând de la 30 la 63,5 hectare.

Proiectul, în care s-au investit 28 de milioane de euro, a inclus realizarea de noi tronsoane de legătură între pârtiile deja existente, cum ar fi cele dintre pârtiile Lupului şi Ruia, Lupului şi Postăvarul, Ruia şi Sulinar, Drumul Roşu şi Subteleferic, Lupului şi Stadionului. În această operaţiune cel mai mult a avut de câştigat Pârtia Lupului, care s-a transformat dintr-un drum forestier, pe care se aventurau doar cei dependenţi de senzaţii tari, într-o pârtie de nivel european, cu o lăţime ce ajunge şi la 40 de metri. În plus, Pârtia Lupului va fi deservită de două telescaune noi, cu o capacitate de 1.600 de persoane pe oră, respectiv 2.400 de persoane pe oră.

Un alt obiectiv inclus în proiect a fost amenajarea unor bucle alternative în zonele cele mai periculoase ale pârtiilor. În plus, toate pârtiile din Poiană au fost nivelate şi curăţate de bolovani. Cele 24 de tunuri de zăpadă cu elice şi cele 120 de lăncii pentru pârtii abrupte sunt suficiente pentru alimentarea pârtiilor cu zăpadă artificială, ceea ce face ca practicarea schiului în Poiana Braşov să nu mai depindă de precipitaţiile naturale.

Pentru înzăpezirea artificială a pârtiilor s-a construit un lac de acumulare în nord-estul Poienii Ruia, la cota 1490, care are o capacitate de înmagazinare de 120.000 metri cubi. Valoarea contractului pentru acest proiect a fost de 135.959.000 lei. În anii 2009, 2010 şi 2011, MDRT a decontat la acest proiect suma de 83.200.000 lei.

Proiectul a fost inclus în lista de locaţii unde se va desfăşura Festivalul Olimpic al Tineretului European - ediţia de iarnă 2013. De asemenea, proiectul din Poiana Braşov face parte dintr-un master plan de dezvoltare turistică a Văii Prahovei şi zonei Braşov-Râşnov (schi, snowboard, patinoare, pârtii de bob, pârtii de sanie, căţărare pe gheaţă, alpinism de iarnă).

Integral în România Liberă

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.