Pete Cashmore, un cunoscut specialist în noile tehnologii şi consultant al CNN, a analizat trendurile din 2011 şi a făcut următoarele previziuni pentru 2012.
Tehnologia touch screen va deveni modalitatea dominantă prin care oamenii vor interacţiona cu computerele, pe măsură ce tabletele vor înceta să mai fie doar nişte alternative la laptop-uri şi desktop-uri şi vor deveni înlocuitoarele lor. Deja sistemele de operare Windows 8 şi Mac OS X Lion au împrumutat multe trăsături ale sistemelor mobile. Deşi tranziţia nu se va termina în 2012, calea pare să fie deja bătută, iar 2012 va marca acest început.
Tot în 2012 vom observa şi o schimbare a felului în care arată reţelele sociale. Aplicaţiile de tip Spotify sau Social Reader de pe Facebook se vor înmulţi, ceea ce înseamnă că utilizatorul nu va mai apăsa niciun buton pentru a împărtăşi prietenilor săi ceea ce citeşte, ascultă, vede în timp ce este logat la reţeaua socială, ci aceste lucruri vor fi postate automat pe profilul său. Strategia este agreată deja de proprietarii reţelelor, unde ritmul celor noi înscrişi este în scădere, iar notorietatea (care aduce profit) este măsurată acum în numărul de interacţiuni ale utiliuatorilor deja înscrişi în reţea. Rămâne de văzut dacă şi utilizatorii vor fi de acord ca tot ceea fac să fie vizibil pe profilul lor.
2012 ar putea fi şi anul în care plata la casa de marcat prin telefonul mobil ar putea lua avânt. Tehnologia deja există (Near Field Communication, în traducere aproximativă - comunicaţii ale câmpurilor apropiate) şi permite comunicarea de date între smartphone-uri sau alte aparate doar prin apropierea aparatelor unul de altul (astfel încât câmpurile radio să interacţioneze). Astfel, în locul cărţii de credit, plata la casa de marcat s-ar putea face doar apropiind telefonul mobil de cititorul de carduri, suma fiind dedusă automat din contul bancar al proprietarului. Se estimează că până în 2013, unul din cinci telefoane mobile vor avea această aplicaţie.
Succesul tehnologiei touch screen a făcut ca iPad-ul să devină gadgetul preferat al împătimiţilor de noi tehnologii. Totuşi, Apple are un concurent serios - Kindle de la Amazon şi este posibil ca iPad-ul să fie detronat. Motivul nu ţine de hardware, ci de accesul la conţinut. Amazon dispune deja de filme, cântece, cărţi în format electronic şi alt conţinut media care poate veni la pachet cu aparatul. iPad-ul, deşi poate mai performant, este încă deficitar la acest capitol.
Ce rol va mai avea televiziunea într-o lume în care toţi par să se reorienteze către internet pentru distracţie şi informare? Se pare că televiziunea nu va dispărea, ci se va adapta curentului. Marile companii de cablu din SUA şi, odată cu ele, şi din alte părţi ale lumii au deja strategiile puse la punct. Transmisiile live sau programele preferate ale utilizatorilor vor putea fi urmărite şi pe tablete sau alte dispozitive mobile, însă doar dacă utilizatorul îşi va plăti în continuare abonamentul la cablu.
Integral pe Jurnalul Național
Alte articole pe același subiect
- Cele mai originale gadgeturi care chiar funcționează
- Viaţa noastră nu va mai fi niciodată la fel: cum ne va afecta revoluţia medicinei?
- ZENTA, gadget-ul care îți monitorizează emoțiile
- Gazonul şi Franţa ne-au distrus speranţa!
- MEDIAFAX- Presa franceză critică starea gazonului de pe Arena Naţională
- CLICK- Gazonul de pe „Arena Naţională“ a cedat
Comentarii
Adaugă comentariu
Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:
- Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
- Accesezi link-ul din mesajul primit.
- Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.
Te-ar mai putea interesa și...
Oamenii de ştiinţă au reuşit să facă prima fotografie 3D a coronavirusului
22 ianuarie 2021 22:30Oamenii ar putea locui pe planeta pitică Ceres
22 ianuarie 2021 16:37Philips 288E2UAE, monitor 4K pentru divertisment şi muncă de birou
21 ianuarie 2021 21:24Samsung plănuieşte să înceapă în acest an producţia în masă a ecranelor OLED de 90Hz pentru laptop-uri
21 ianuarie 2021 17:18Logitech lansează o serie de dispozitive pentru videoconferinţe
20 ianuarie 2021 21:56Editorial
Steerilitatea lumii ce vine. Rețelele sociale au dat prostiei șansa să se agrege și proștilor posibilitatea să devină solidari
Putem să râdem în multe feluri de prostia monumentală a Oliviei Steer și de tribulațiile ei ridicole, dar ceea ce rămâne după explozia noastră de ironie este replierea acestei prostii în spatele unor baricade tot mai înalte....