Opoziţia ucraineană a ameninţat, luni, că va bloca lucrările Radei Supreme (legislativul unicameral), dacă premierul Mikola Azarov nu va demisiona împreună cu guvernul pe care-l conduce, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Dacă nu ni se îndeplinesc solicitările, Rada Supremă nu va mai putea lucra în mod normal”, a avertizat Vitali Kliciko, liderul partidului de opoziţie UDAR, cu o zi înaintea începerii sesiunii parlamentare.

De asemenea, Kliciko a cerut constituirea unei comisii parlamentare care să investigheze dispersarea violentă a manifestaţiilor ce au izbucnit în luna noiembrie, după ce guvernul de la Kiev şi preşedintele Victor Ianukovici au refuzat să semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, preferând în schimb apropierea de Rusia.

În acelaşi timp, Partidul Regiunilor, aflat la putere, a cerut tuturor forţelor politice din legislativ să lase la o parte disensiunile dintre ele şi să aprobe bugetul pentru 2014.

În luna decembrie, opoziţia a reuşit să blocheze şedintele parlamentului, împiedicând astfel adoptarea bugetului.

Tot luni, sute de manifestanţi s-au reunit în faţa sediului Ministerului de Interne pentru a cere demisia titularului acestuia, Vitali Zaharcenko.

Fostul ministru de interne, Iuri Luţenko, aflat de partea opoziţiei, a fost agresat sâmbătă de poliţie în timpul unei confruntări dintre manifestanţi şi forţele de ordine, el ajungând la spital cu un traumatism cerebral, provocat probabil de loviturile cu bastonul de cauciuc.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.