Agenţia Energiei a aprobat anul trecut pe 18, 20 şi 30 decembrie 110 proiecte de energie verde, de trei ori mai multe decât media lunară de anul trecut, aceasta fiind ultima şansă pentru investitori de a prinde subvenţiile mai mari.

„Legal nu puteam să-i amânăm pentru anul acesta. A trebuit să facem o detaşare de oameni în această perioadă pentru că numărul de dosare depăşise sutele. Cei care depuneau dosarele aveau dreptul de analiză şi aprobare în 2013“, explică Emil Calotă, vicepre­şedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). În ultimele trei şedinţe de anul trecut ale comitetului de reglementare al ANRE, ţinute pe 18, 20 şi 30 decembrie, au fost emise licenţe de exploatare comercială pentru peste 110 proiecte de producere a energiei verzi, dublu faţă de întreaga lună noiembrie şi triplu faţă de luna octombrie.

În total, în ultima lună a anului, ANRE a acordat 144 de licenţe de exploatare comercială, din care 116 au fost acordate în ultimele trei şedinţe din an, în contextul în care în noiembrie numărul acestora s-a ridicat la 48, în octombrie la 37, iar în septembrie la 25, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informaţiilor publicate pe site-ul ANRE.

Aceasta era ultima şansă pentru investitorii de profil de a mai prinde subvenţiile generoase pentru regenerabile. De la 1 ianuarie legislaţia s-a schimbat şi toate proiectele care nu au reuşit să încheie procesul de avizare vor intra pe o schemă de sprijin redusă. „Şedinţa de pe 30 decembrie am organizat-o ad-hoc“, spune Calotă.
Integral pe Ziarul FinanciarComentarii

contribuabilu` Bre - v-ati pierdut "udu` ratiunii"??? Cine dracu credeti ca o sa plateasca cresterile de preturi la curent, generate (oare ???) numai de tampeniile facute de aprobarile astea ale ANRE ? Voi probabil - la salariile date de stat - aveti de unde, dar Romanica are de mult depasita "sarcina" data de UE (MUE Romanica !) pt cantitatea de asa zisa energie verde ! Iar amarastenii o sa plateasca cel putin dublu pretul la 1 KWh energie electrica.

8 ianuarie 2014 10:55

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.