Aș vrea să fie anul României, un an al României nu poate să nu-l implice și pe președinte. Voi fi un președinte implicat.
Bătălia cea mai dură? Nu cred că am bătălii mai dure și mai puțin dure. Mi-aș dori o discuție cu liderii partidelor de guvernământ pentru a stabili împreună, să ne știm punctele de vedere, să ne știm prioritățile.
Instituțional sunt partenerii mei. Avem ca prioritate consolidarea justiției, creșterea economică peste 3%, continuarea proceselor de integrare.
Esențial este să știm ce vrem ( liderii partidelor de guvernământ), este bine să convenim lucruri importante să nu avem dispute. O înțelegere politică în favoarea României.
Legea amnistiei trebuie uitată în sertarele comisiei sau respinsă.

ALEGERI ÎN CSM

Legea obligă la schimbarea șefilor la un an, e o lacună a legii. Nu toți oamenii sunt de același calibru.Sigur, vine rândul schimbării. N-aș spune că sunt îngrijorat că alegerile de azi vor schimba un trend în justiție.
Nu plec de la premiza ca CSM s-ar pune la dispoziția politicului pentru a bloca anchete. Nu cred că se mai poate întâmpla.
Raportul MCV? Va fi și bun și rău. Va fi bun din partea ÎCCJ, nu va putea să nu observe problemele generate de Parlament, care s-a manifestat numai în "marțea neagră" ci și multe respingeri de începere a urmării penale - lipsă de voință politică. Trebuie să convingem că această etichetă nu trebuie să mai apară.
Este o bilă neagră pentru majoritatea parlamentară, dar probabil că raportul va atenţionă să se renunţe la legea amnistiei şi graţierii. Eu asta estimez.
Decizia privind Schengen e puţin mai complicată, are în vedere şi aspecte politice - marea problemă creată de minoritatea romă.
în ce priveste minoritatea roma trebuie să fim extrem de corecți si sa spunem ca Romania a atentionat de acum 5 ani ca problema trebuie rezolvata la nivel european, dar unele state s-au aparat. Cred că banii Comisiei Europene sunt utilizabili de orice țara privind integrarea romilor.

DESPRE SUCCESORUL SĂU:

Ati spus ca ati dori sa predati mandatul cuiva care să continue ce ati facut. Pe cine vedeți?
Daca voi nominaliza pe cineva, o voi face după europarlamentare. Sigur ca aș vrea pe cineva din zona de dreapta. Am mai multe nume, dar nu voi spune acum. O majoritate în jurul PSD se va forma oricum și va dura până în 2014. Imaginati-vă un presedinte dominat de acest partid.
Un preşedinte poate fi dominat de un partid? Da, Iliescu a fost dominat iar Emil Constantinescu nu a avut un partid care să-l susţină. Iliescu a ţinut foarte mult cont de partid. Îmi amintesc întâlnirile cu preşedintele Iliescu, eu fiind şeful PD. Iliescu se face că nu aude ce spuneam despre actele de corupţie.

PACTUL DE COABITARE

Rămâne valabil. A avut o valoare excepţională anul trecut pentru UE şi pentru redarea încrederii că se va putea guverna România.
Din păcate, marţea neagră a adus din nou neîncrederea. Puţini politicieni USL îşi imaginează ce şoc au produs în UE în defavoarea lor şi a României. Vreau să mă credeţi că vom avea de făcut un efort formidabil în anii următori pentru a ajunge la nivelul încrederii din anul 2011. România îşi dobândise atunci încrederea. Vara 2012 - care a fost trecută oarecum cu vederea după alegeri - şi faptul că a apărut marţea neagră - a arătat că USL a revenit asupra dorinţei de a pune sub control politic justiţia.
Nici premierul nu vrea să rupă pactul. De ce? E limbajul dublu specific lui Ponta, nu-l mai crede nimeni. Nimeni nu crede în Europa ca nişte parlamentari năuci, de capul lor, s-au apucat să de alegea amnistiei şi să modifice Codul Penal. Nimeni nu crede că liderii politici nu ştiau. Acuzaţiile recirpoce Ponta - Antonescu au fost ridicole.

DESPRE REPUBLICA MOLDOVA

Aţi auzit la Victor Ponta vreo declaraţie în care să spună despre Transnistria, despre care ştim că este susţinută de Moscova, ceva rău? În schimb, la adresa occidentalilor a făcut o sumedenie de declaraţii. Indiscutabil e crezul lui Ponta. Daţi-mi un exemplu de declaraţie a lui Ponta care să afecteze Moscova.
Şi premierul Leanca? El a făcut şcoala de diplomaţie la Moscova, a fost în Ambasada URSS la Bucureşti până în 1989, dar nu discut despre persoane.
Moldova e o ţară care are pe teritoriul ei un conflict îngheţat. În sud sunt tentaţiile autonomiste ale Gagauziei. Butoanele sunt la Moscova în privinţa Transnistriei şi Gagauziei. Am văzut ce s-a întâmplat cu Ucraina, cu Armenia. Eu, ca politician cu experienţă, nu pot să nu iau în calcul posibilitatea unei întoarceri în Moldova, mai ales că urmează alegeri, iar partidul Comuniştilor are peste 40% în alegeri.
Ţineţi cont că Romana susţine fără rezerve suveranitatea Republicii Moldova, iar curentul unionist e slab în Moldova.
Ideea e una singură, dar pentru asta trebuie să vă mai dau nişte explicaţii. Vă aduceţi aminte când a semnat România acordul de asociere şi cel de liber schimb? În 1993, şi a fost ratificat în 1999. Iar Moldova e abia la stadiul parafării, nu la cel al semnării. Deci 14 ani a durat acest drum în România, într-o ţară în care toate forţele politice au fost pro-europene.
În Moldova există însă o opoziţie puternică faţă de UE.
În România trebuie să înceapă o dezbatere internă dacă ar fi de acord cu unirea cu Republica Moldova, o dezbatere care nu trebuie să-i intereseze pe politicienii din Moldova.
În situaţia în care ar fi previzibilă o întoarcere a Moldovei către Uniunea Euroasiatică, România are obligaţia să-i dea Moldovei posibilitatea să-şi continue parcursul european prin unirea cu România.
Vreau să ştiţi că România a cheltuit foarte mult cu Republica Moldova. Din banii de asistentă, România a plătit circa 75% din 500 de milioane euro către Republica Moldova. Către ce domeniu? Asistenţă pentru reforme în vederea parafării celor două acorduri, alocări pentru bursele pentru tinerii din Republica Moldova, furnizarea de energie electrică când au avut nevoie -nimeni nu cere nimic din factura de 40 de milioane, inundaţiile din 2011 -statul român a cosntruit case de peste 8 milioane de euro în Republica Moldova, acordarea cetăţeniei. E un soi de incorectitudibne a politicienilor din Republica Moldova, care spun că numai cu vorbe i-am ajutat.


Comentarii

gogu Cine crezi ca te mai asculta nene presedinte(cu p mic), peste 70% nu te-a ascultat niciodata, dar te bagi mereu in fata, doar, doar te v-a vedea cineva. Da ordin sa-ti jugraveasca o camera la Jilava ca vei sta acolo si dupa pensie. Atat rau ai facut Romaniei ca l-ai intrcut si pe Ceasca, macar ca ala a construit ceva , tu , numai bete-n roate si ghesefturi.

6 ianuarie 2014 17:37

val 1 CSM-ul va devenii credibil cind il va judeca pe Bashinescu pt toate faptele lui, api va fi liniste in tara si se poate progresa. Javra Ordinara nu mai are credibilitate in fata majoritatii cetatenilor tarii, indiferent ce declara.

6 ianuarie 2014 13:51

adrian cloaca este formata din psd,pnl,pdl udmar,adica din toti idioti din parlament !!!!toti suneteti LA FEL!!!!BOI si CURVE!!!!

6 ianuarie 2014 13:16

adrian aceasta tara adica ROMANIA voi aceasta CLOACA de idioti ati facut-o PRAF !!!!!acum distrugeti si alta tara ?mai laso incolo cu politica externa !!!!niste GOLANI!!!suneteti si ati ajuns parlamentari!!!!!dar NU VA DUCE CAPUL DELOC!!!!

6 ianuarie 2014 13:14

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.