Preţurile pentru pâine, lapte şi carne, trei dintre cele mai importante alimente din coşul de consum, se vor scumpi sau ieftini cu maxim 10%, apreciază reprezentanţii industriilor de profil.

Pâinea s-a ieftinit în 2013 cu 10% ca urmare a scăderii TVA şi în 2014 ar putea creşte cu până la 10% în funcţie de recolta de grâu din vară, laptele va creşte cu până în 5% la rafturi din cauza presiunii retailerilor, iar carnea de porc va merge în ton cu inflaţia cu o creştere de până la 5%.

Evoluţia preţurilor de pe aceste trei pieţe are influenţează mersul unor industrii ce au o valoare cumulată de 2,5 miliarde de euro (2 miliarde de euro industria de panificaţie şi morărit, 800 de milioane de euro industria de procesare a laptelui şi 700 de milioane de euro industria de procesare a cărnii).

“Preţul pâinii depinde de două elemente: forţa de muncă şi materia primă. În acest an costul forţei de muncă nu are cum să crească, ceea ce înseamnă că totul va depinde de materia primă. Nu au cum să fie evoluţii semnificative la nivel de preţuri pentru produsul final dar o influenţă o va vea preţul grâului. Preţul depinde însă şi de exporturile făcute de traderi. Până acum au ieşit la export peste 2 milioane de tone de grâu”, a explicat Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan, care reprezintă procesatorii din industria de morărit şi panificaţie.Integral pe Ziarul FinanciarComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.