Anul 2014 pare să fie anul schimbărilor pentru sistemul de sănătate românesc, asta pentru că oficialii din Ministerul Sănătăţii (MS) şi cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi-au propus să finalizeze mai multe proiecte importante, printre care pachetul de bază şi pachetul minim de servicii medicale, noua listă de medicamente compensate, o nouă lege a salarizării, cardul de sănătate sau dosarul electronic al pacientului.


Chiar dacă mare parte dintre acestea erau proiecte care ar fi trebuit finalizate în 2013, oficialii din Sănătate au depăşit de fiecare dată termenele autoimpuse, astfel că începutul noului an i-a prins cu mai multe legi-cheie aflate fie în dezbatere publică, fie în sertar.

Responsabilităţi în plus pentru medicii de familie

Spre exemplu, pachetul de servicii medicale de bază, care se va acorda asiguraţilor începând cu luna martie, stabileşte concret condiţiile în care pacienţii vor beneficia de asistenţă medicală în ambulator, în spital sau la cabinetul medicului de familie.

Concret, una dintre direcţiile principale ale ministrului Sănătăţii începând cu acest an este modificarea traseului pacientului român. Acesta va fi nevoit să treacă prin două filtre, şi anume medicul de familie şi cel din ambulator, înainte de a ajunge la internarea în spital.

Potrivit ministrului, costurile ar fi mult mai mici dacă în România s-ar pune mai mult accent pe componenta de prevenţie, aşa cum se întâmplă şi în celelalte state europene. Prin urmare, medicii de familie vor primi responsabilităţi în plus, dar şi un buget mai mare faţă de cel din 2013.
Integral pe AdevărulComentarii

@plagiatorul socialist Da' nu inteleg de ce se pling batrinii. Doiar au votat USL. In curind, mintenas, cam odata cu lansarea cardurilor de sanatate vor REDESCHIDE spitalele inchise de Boc, MRU si Basescu! Pina acum nu s-a putut, au fost in Opozitie, dar, cum zic chiar ei, a doua zi dupa ce pun mina pe Putere, vor indeplini SI ACEASTA PROMISIUNE! Votati USL si forta lui conducatoare, PSD! Totul pt OM (-ul nou), totul pt victorie!

4 ianuarie 2014 8:17

aurora Fratilor de breasla,dragostea fata de pensionari a fost si este in top atata timp cat am fost la munca si am cotizat la fondul de pensii.Odata intrat in campul de pensionari,TOTI CONDUCATORII TARII ROMANESTI fara exceptie ,fie Ministru al Sanatatii,Premier sau Presedinte se roaga Domnului sa ne scurteze viata si sa le ramana lor banii pentru.....nu mai vreau sa continuu

3 ianuarie 2014 18:44

Guvernul si Parlamentul Romaniei Comunicat: La insistentele d-voastra admitem faptul ca va vrem mai putini. Sunteti multumiti acum ca am recunoscut? Dormiti mai bine? Sunteti mai sanatosi ?

3 ianuarie 2014 17:54

modificarea traseului pacientului român ...mai repede, catre " utimul drum", cel fara intoarcere

3 ianuarie 2014 16:43

Pensionar fara speranta Mai nenica, de ce nu spuneti ca vreti sa ne faceti mai putini pe acest pamant romanesc. E mai cinstit.

3 ianuarie 2014 16:40

v Sint curios ce efecte va avea "noua" lege a sanatatii. Vad ca nu se spune nimic de pregatirea medicilor. Pot fi aparate de ultimul tip, dar daca nu stii sa interpretezi ce se "vede" cu acele aparate, degeaba. Oamenii (o parte) merg la spitale (din centrele medicale importante, apropiate mai mult sau mai putin de domiciliu), doar pt a ajunge la niste doctori cu reputatie in domeniu. Acesti dr ori ii trimit la cabinete private unde functioneaza si ei sau ii inteneaza la ei, in sectie. In alta ordine de idei, cind un pacient este internat, se vede si evolutia bolii de catre niste oameni care se pricep mai bine decit pacientii sa aprecieze. Ma gindesc ce face un bolnav cu pneumonie, sau ulcer care merge la dr de familie, ii da medicatia, iar acesta nu apreciaza corect starea lui de sanatate (care se poate ameliora, sau agrava). Sa nu mai vorbim de cei cu afectiuni cardiace, la care nici medicii specialisti mu pot face prognostice de evolutia bolii, dar bolnavul fiind internat, medicul curant sau cel de garda poate lua masuri in functie de situatia concreta a pacientului la un moment dat. Este greu de facut economii in sistem. dar ar trebui sa se vada unde sint cele mai mari cheltuieli si in directia aceia sa se actioneze. Daca stau si ma gindesc, in copilarie era o policlinica unde la fisier era o sora cu sapte clase, te duceai si spuneai ca te doare stomacul si nu te trimitea la oculist. Acuma trebuie sa te duci la dr de familie, apoi la policlinica, la spital, la un important centru medical, etc (asta daca mai ai zile). Sa nu mai vorbim de contributia personala a sistemului de sanatate in toata perioada de angajare (ca plata)

3 ianuarie 2014 16:21

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.