Chiar dacă mare parte dintre acestea erau proiecte care ar fi trebuit finalizate în 2013, oficialii din Sănătate au depăşit de fiecare dată termenele autoimpuse, astfel că începutul noului an i-a prins cu mai multe legi-cheie aflate fie în dezbatere publică, fie în sertar.
Responsabilităţi în plus pentru medicii de familie
Spre exemplu, pachetul de servicii medicale de bază, care se va acorda asiguraţilor începând cu luna martie, stabileşte concret condiţiile în care pacienţii vor beneficia de asistenţă medicală în ambulator, în spital sau la cabinetul medicului de familie.
Concret, una dintre direcţiile principale ale ministrului Sănătăţii începând cu acest an este modificarea traseului pacientului român. Acesta va fi nevoit să treacă prin două filtre, şi anume medicul de familie şi cel din ambulator, înainte de a ajunge la internarea în spital.
Potrivit ministrului, costurile ar fi mult mai mici dacă în România s-ar pune mai mult accent pe componenta de prevenţie, aşa cum se întâmplă şi în celelalte state europene. Prin urmare, medicii de familie vor primi responsabilităţi în plus, dar şi un buget mai mare faţă de cel din 2013.
Integral pe Adevărul
Comentarii
@plagiatorul socialist Da' nu inteleg de ce se pling batrinii. Doiar au votat USL. In curind, mintenas, cam odata cu lansarea cardurilor de sanatate vor REDESCHIDE spitalele inchise de Boc, MRU si Basescu! Pina acum nu s-a putut, au fost in Opozitie, dar, cum zic chiar ei, a doua zi dupa ce pun mina pe Putere, vor indeplini SI ACEASTA PROMISIUNE! Votati USL si forta lui conducatoare, PSD! Totul pt OM (-ul nou), totul pt victorie!
4 ianuarie 2014 8:17
aurora Fratilor de breasla,dragostea fata de pensionari a fost si este in top atata timp cat am fost la munca si am cotizat la fondul de pensii.Odata intrat in campul de pensionari,TOTI CONDUCATORII TARII ROMANESTI fara exceptie ,fie Ministru al Sanatatii,Premier sau Presedinte se roaga Domnului sa ne scurteze viata si sa le ramana lor banii pentru.....nu mai vreau sa continuu
3 ianuarie 2014 18:44
Guvernul si Parlamentul Romaniei Comunicat: La insistentele d-voastra admitem faptul ca va vrem mai putini. Sunteti multumiti acum ca am recunoscut? Dormiti mai bine? Sunteti mai sanatosi ?
3 ianuarie 2014 17:54
modificarea traseului pacientului român ...mai repede, catre " utimul drum", cel fara intoarcere
3 ianuarie 2014 16:43
Pensionar fara speranta Mai nenica, de ce nu spuneti ca vreti sa ne faceti mai putini pe acest pamant romanesc. E mai cinstit.
3 ianuarie 2014 16:40
v Sint curios ce efecte va avea "noua" lege a sanatatii. Vad ca nu se spune nimic de pregatirea medicilor. Pot fi aparate de ultimul tip, dar daca nu stii sa interpretezi ce se "vede" cu acele aparate, degeaba. Oamenii (o parte) merg la spitale (din centrele medicale importante, apropiate mai mult sau mai putin de domiciliu), doar pt a ajunge la niste doctori cu reputatie in domeniu. Acesti dr ori ii trimit la cabinete private unde functioneaza si ei sau ii inteneaza la ei, in sectie. In alta ordine de idei, cind un pacient este internat, se vede si evolutia bolii de catre niste oameni care se pricep mai bine decit pacientii sa aprecieze. Ma gindesc ce face un bolnav cu pneumonie, sau ulcer care merge la dr de familie, ii da medicatia, iar acesta nu apreciaza corect starea lui de sanatate (care se poate ameliora, sau agrava). Sa nu mai vorbim de cei cu afectiuni cardiace, la care nici medicii specialisti mu pot face prognostice de evolutia bolii, dar bolnavul fiind internat, medicul curant sau cel de garda poate lua masuri in functie de situatia concreta a pacientului la un moment dat. Este greu de facut economii in sistem. dar ar trebui sa se vada unde sint cele mai mari cheltuieli si in directia aceia sa se actioneze. Daca stau si ma gindesc, in copilarie era o policlinica unde la fisier era o sora cu sapte clase, te duceai si spuneai ca te doare stomacul si nu te trimitea la oculist. Acuma trebuie sa te duci la dr de familie, apoi la policlinica, la spital, la un important centru medical, etc (asta daca mai ai zile). Sa nu mai vorbim de contributia personala a sistemului de sanatate in toata perioada de angajare (ca plata)
3 ianuarie 2014 16:21
Adaugă comentariu
Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:
- Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
- Accesezi link-ul din mesajul primit.
- Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.
Te-ar mai putea interesa și...
Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat după ce a aterizat la Moscova
17 ianuarie 2021 20:49Coronavirus în România, 17 ianuarie 2021. 2.156 de noi infectări în ultimele 24 de ore
17 ianuarie 2021 14:06Merkel are un urmaș: cine este Armin Laschet, noul președinte al partidului de guvernământ din Germania
17 ianuarie 2021 10:12Rata de pozitivare scade sub 10% în ultimele 24 de ore. Numărul bolnavilor de Covid-19 în stare gravă rămâne însă peste 1.000
16 ianuarie 2021 13:36Guvernul Cîțu, gafă uriașă pe banii românilor
16 ianuarie 2021 11:34Ziarele de astăzi
Praf în ochi, după instalare. Coaliția nu are majoritate pentru a reduce Parlamentul la o singură Cameră
La doar câteva zile după ce și-a preluat mandatul de senator și, ca urmare a înțelegerii avute cu cei de la PNL și UDMR, Anca Paliu Dragu (USR- Plus) a devenit președinte al Senatului, aceasta a demarat proiectul prin care...
Editorial
Campania de vaccinare antigripală este un insucces alarmant pentru vaccinarea anti-COVID
Procentele dezolante privind campania naţională de imunizare împotriva gripei sună ca sirena unei ambulanţe pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Un zgomot pe care doctorul Gheorghiţă, ministrul Voiculescu şi toţi reprezentanţii...