Experimentul din educaţie continuă. Anul 2014 vine cu noi schimbări, ce vor afecta atât elevii din şcoala generală, cât şi pe cei din liceu. Şefii de la Educaţie au „umblat“ la cele două examene naţionale, dar şi la modalităţile de evaluare a elevilor de gimnaziu. Sunt aduse modificări atât în învăţământul preuniversitar, cât şi în cel superior. Clasa a IX-a rămâne la liceu, durata învăţământului obligatoriu creşte de la 10 la 11 ani şi se amână termenul introducerii de examene interdisciplinare, anunţă ADEVĂRUL.

Admiterea la facultate se va face, din 2014, numai pe baza rezultatelor de la bacalaureat, fără a mai fi luate în calcul notele obţinute în liceu, a anunţat, luni, ministrul delegat pentru Învăţământ superior şi cercetare, Mihnea Costoiu. Măsura, prevăzută într-un ordin al Ministerului Educaţiei, arată AGERPRES, este justificată de faptul că bacalaureatul „a fost fără cusur“, a mai spus Costoiu.

Până acum, luarea în calcul a notelor din liceu era lăsată la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, respectiv a facultăţilor. Mihnea Costoiu, citat de ANTENA3, a precizat că universităţile vor putea stabili, pe lângă acest nou cadru general, criterii specifice pentru admiterea la licenţă, master sau doctorat.  Noua „regulă“ de la admitere este anunţată cu şase luni înainte, aşa cum prevede legea, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimii ani, a mai spus ministrul delegat.

Guvernul a modificat luni legea educaţiei printr-o ordonanţă de urgenţă prin care clasa pregătitoare a devenit obligatorie, iar liceul rămâne la patru ani. Astfel, anunţă GÂNDUL, învăţământul obligatoriu creşte de la o durată de 10 ani la una de 11 ani. Potrivit Ministerului Educaţiei, atât liceul, cât şi gimnaziul vor române cu durata de 4 ani fiecare. Legea educaţiei naţionale, adoptată în 2011, prevedea ca liceul să fie de trei ani.

Astfel, constată şi ZIUAVECHE învăţământul obligatoriu va fi format din: clasa pregătitoare, clasele I - VIII şi clasele IX - X, pentru cei care aleg traseul liceal, respectiv primii doi ani ai şcolii profesionale, pentru cei care aleg traseul învăţământului profesional şi tehnic.

Mai mult, notează MEDIAFAX, din 2019, evaluarea naţională, admiterea la liceu şi bacalaureatul vor fi date după modelul testelor PISA, respectiv cel de interdisciplinaritate, potrivit ordonanţei de urgenţă care modifică Legea educaţiei introdusă în mandatul lui Daniel Funeriu. PISA este o evaluare standardizată internaţional, proiectată împreună de către ţările participante. România participă la aceste testări din 2000. Ultima testare PISA, de pildă, a conţinut atât itemi ce vizează competenţele de matematică şi rezolvare de probleme în situaţii autentice ce pot fi întâlnite în viaţa adultă (în pondere de 75%), cât şi de citire sau lectură (15%) şi ştiinţe (10%).


Comentarii

Vrajeli chioare ! Cu respect va informam ca asa-zisa reforma a educatiei a fost o chestie impusa din afara. Scopul entitatilor care tot "reformeaza" invatamantul, de mai bine de 20 de ani incoace, este nu sa-l imbunatateasca, ci sa-l distruga. Pe ce se bazeaza ? Pe orice, de regula persoane iresponsabile care le fac jocul, pana la pseudo-argumente, gen "testele PISA". Am avut cu ceva vreme in urma exemple date de un domnu profesor de matematici ratat, care exemplifica cu o problema de aritmetica de bodega, imposibil de rezolvat, intrucat ecuatia data de el avea prea multe necunoscute. Nu credeti, cautati pe internet gardul lui Vlaston. Teste pisa va pot inventa si eu, si vecinii mei, mai ales dupa ce ne-apuca febra creatiei- de la 250 grame de tarie in sus. Funeriu, omul de stiinta inchipuit, s-a dus dracului, insa vad ca sculele lui din sistem persista. Poate ajungem cu "reformarea" si pe la funeriotii undercover din minister. Nu de pisa duce lipsa invatamantul, ci de alte chestii, cu mult mai necesare.

26 decembrie 2013 17:29

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.