Secretarul de stat Raed Arafat a spus, într-o conferinţă de presă, că din România continuă exodul medicilor şi al asistenţilor în străinătate, chiar dacă nu foarte intens, cum a fost înainte.
"Continuă exodul medicilor şi al asistenţilor în străinătate. Poate nu foarte intens, cum a fost înainte, dar exod este. Nu pot să-l măsor de la o zi la alta, să vă spun cât este. Acest lucru se măsoară periodic, vezi la şase luni câţi au plecat şi câţi au revenit. Într-adevăr, este şi o revenire, dar cei care se întorc sunt mai puţini decât cei care pleacă în continuare", a spus Arafat.
El a adăugat că a constatat că există şi unele cazuri în care medici care au plecat în străinătate s-au specializat şi vor să revină în ţară întâmpină greutăţi şi nu sunt reprimiţi uşor în sistemul de sănătate.
"Am observat că, uneori, cei care vor să vină înapoi întâmpină greutăţi şi nu sunt primiţi uşor. La fel şi cei care termină specialitatea în afară, întâmpină greutăţi când să revină în ţară. Nu ştiu motive, dar greutăţile nu sunt la nivelul conducerii ministerului, ci sunt greutăţi de a se angaja, chiar şi pe posturi care sunt vacante. Bănuiesc că ei vin cu noutăţi, vin pregătiţi bine, vin cu altă gândire, altă mentalitate care, poate că, în unele locuri, şi nu generalizez, deranjează. Am văzut câteva situaţii şi aceste situaţii mi-au atras atenţia că avem o problemă de a resorbi pe cei care pleacă, lucrează o perioadă afară şi vin înapoi. Chiar cu lipsă de personal şi cu posturi deschise avem aceste greutăţi", a mai spus Raed Arafat.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, după aprobarea ordonanţei de urgenţă prin care s-au recunoscut automat studiile de specializare din SUA, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi Australia mai mulţi medici români care lucrează acolo au cerut recunoaşterea diplomei pentru a veni şi a lucra în România.
"Nu sunt numere spectaculoase, dar eu nu aş lua după număr, ci aş lua după expertiza care vine, pentru că sunt domenii foarte importante (…). Astfel de oameni sunt foarte importanţi şi foarte valoroşi", a mai spus Arafat.
El a precizat că există şi medici care vin din străinătate să lucreze în spitalele din România, însă aceste cazuri sunt reglementate de legislaţia din Uniunea Europeană.
Raed Arafat a adăugat că există şi medici din ţări europene care vor să lucreze în România, dând exemplul spitalului din Călăraşi, unde medici bulgari vin să facă gărzi.
"Migraţia medicilor este o problemă cu care se confruntă foarte multe ţări europene, inclusiv ţări avansate. De exemplu, în Irlanda se face recrutare pentru medicii irlandezi să plece în Australia şi, după care, normal, Irlanda începe să facă recrutare pentru medici din altă parte care să vină în Irlanda", a explicat Raed Arafat.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a participat, sâmbătă, la Alba Iulia, la inaugurarea secţiei UPU – SMURD de la Spitalul Judeţean Alba.
Integral pe România Liberă
Comentarii
Obaraznicul Nici o problema : cand va fi aprobata noua lege pe sanatate, nu numai ca nu vor mai avea de ce sa mai vina vreun medic,dar vor pleca si cei care acum sunt pana in 40 -45 de ani.Astia mai batrani, si-au facut un rost,si-au protejat/proptit scaunele si semai descurca, pentru restul, este un non-sens sederea in Romania.Traiasca ministri ascultatori si destepti care au dus tara de rapa.Multumim, si sa nu va moara...altii inainte !!!
23 decembrie 2013 10:37
cretinoid a facut statul vreo schimbare de ar trebui sa se opreasca plecarea medicilor? daca nu, intreb si eu ca prostul: care-i faza? De ce ar trebui sa ramana medicii, asa dintr-o data in Romania daca pana ieri erau decisi sa plece?
23 decembrie 2013 8:36
Adaugă comentariu
Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:
- Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
- Accesezi link-ul din mesajul primit.
- Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.
Te-ar mai putea interesa și...
Larry King, legenda televiziunii americane, a decedat la 87 de ani
23 ianuarie 2021 16:52Coronavirus în România, 23 ianuarie 2021. Număr ridicat de cazuri în București
23 ianuarie 2021 13:28Polițiști și procurori, petrecere ilegală într-un restaurant din centrul Capitalei
23 ianuarie 2021 9:48Schimbare de paradigmă în CCR. Curtea critică aspru modul în care PSD a vrut să majoreze pensiile: Afectează însuşi dreptul la pensie
22 ianuarie 2021 16:55Ministrul Sănătății cere menținerea restricțiilor în București: În contextul național și european, măsurile de relaxare constituie un risc major
22 ianuarie 2021 14:48Editorial
Steerilitatea lumii ce vine. Rețelele sociale au dat prostiei șansa să se agrege și proștilor posibilitatea să devină solidari
Putem să râdem în multe feluri de prostia monumentală a Oliviei Steer și de tribulațiile ei ridicole, dar ceea ce rămâne după explozia noastră de ironie este replierea acestei prostii în spatele unor baricade tot mai înalte....