Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, că în jurul datei de 20 decembrie cele 400.000 de doze de vaccin antigripal produs de Institutul Cantacuzino vor putea intra pe piaţă.

"Astăzi, când vorbim, se înfiolează fiola cu numărul 250.000. Dacă toate lucrurile vor merge cum credem noi, cu inspecţii, cu termene prevăzute de norme internaţionale, în jurul datei de 20 decembrie cele 400.000 de doze sunt gata pentru a putea fi puse pe piaţă", a spus Nicolăescu, citat de Mediafax, în faţa Comisiilor parlamentare de Buget-Finanţe, care dezbat bugetul Ministerului Sănătăţii pe 2014.

Ministrul Sănătăţii a precizat că în 2014 România va avea vaccin antigripal numai de la Cantacuzino.

"În acest an am luat din două surse - import şi România, pentru prima oară, că anul trecut s-a luat numai din import, acum doi ani s-a închis Cantacuzino şi aşa mai departe. (...) M-am angajat şi în faţa Guvernului că doresc mai mult decât orice ca Institutul Cantacuzino să producă din nou, mai ales vaccin gripal", a spus Nicolăescu.

El a precizat că Institutul Cantacuzino are o şansă imensă de a devini institut regional.

"Am făcut o analiză cu cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, destul de exigentă, şi ne-au răspuns că dacă vom intra într-un proces de reabilitare, în care să facem investiţii, să se respecte condiţiile de calitate pe care le prevede Organizaţia Europeană a Medicamentului, atunci avem această şansă. Nu mai e nimic în jurul nostru şi putem să devenim şi exportatori, nu numai importatori de asemenea vaccin", a spus Nicolăescu.

Primele 200.000 de doze de vaccin antigripal cumpărate de Ministerul Sănătăţii pentru campania de imunizare sunt distribuite, de miercuri, direcţiilor de sănătate publică, urmând ca acestea să le furnizeze medicilor de familie.

"Din cantitatea de 600.000 de doze de vaccin antigripal, pe care Ministerul Sănătăţii le-a achiziţionat pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală, primele 200.000 de doze se află în depozitul CN Unifarm SA şi, în cursul zilei de mâine (miercuri - n.r.), urmează a fi distribuite în teritoriu către direcţiile de sănătate publică, urmând ca acestea să le furnizeze medicilor de familie", informa marţi MS, care sublinia că este pregătit pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală la recomandarea specialiştilor Institutului Na?ional de Sănătate Publică (INSP).

Restul de 400.000 de doze vot intra în depozitul Unifarm în cursul acestei săptămâni, iar în perioada următoare, în funcţie de necesităţile de campanie antigripală şi a recomandărilor venite din partea specialiştilor INSP cu privire la activitatea virozelor respiratorii, se va planifica distribuţia dozelor în teritoriu, potrivit MS.

De asemenea, în prezent, la Institutul Cantacuzino au fost înfiolate 212.000 de doze de vaccin antigripal autohton, urmând ca restul dozelor din această sursă să fie finalizate în cursul lunii decembrie, conform HG 320-2013, menţiona MS.

Pentru campania de vaccinare antigripală, Institutul Cantacuzino ar urma să pună la dispoziţie, în total, 400.000 de doze.


Comentarii

Echitate: Şi totuşi, se mişcă! Încet dar sigur, după dezastrul produs de guvernarea Băsescu-Boc, în multe domenii se revine la normal. Felicitări pentru readucerea pe linia de plutire a acestui Institut Cantacuzino. Ţineţi-o tot aşa! Vom fi iarăşi ce-am fost şi mai mult decât atât!

30 noiembrie 2013 8:30

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.