Echipa naţională a României a ratat calificarea la Cupa Mondială din 2014, din Brazilia, după ce a fost eliminată de maşinăria elenă a lui Fernando Santos. Cu un palmares modest, Greciaa reuşit, după scorul total de 4-2, să ajungă pentru a treia oară în istorie la un turneu mondial.

Tinerii fotbalişti, în care ne putem pune bazele pentru o eventuală calificare măcar la mondialul din Qatar, din 2022, încă mai cresc şi azi cu poveştile frumoase ale generaţiei de aur, care ducea România la turnele mondiale din 1990 (Italia), 1994 (SUA) şi 1998 (Franţa). De atunci la naţionala României a fost secetă, iar elevii lui Piţurcă nu au produs vreo surpriză, cel mult a adus zâmbetele pe chipurile a milioane de greci, încă neobiş­nuiţi cu ideea de participare la o cupă mondială.

Dubla manşă cu Grecia a fost văzută de o ţară întreagă, fie la televizor, fie pe internet, iar ceea ce s-a greşit sau ce nu s-a greşit probabil va continua să deschidă, zile bune de acum înainte, ediţiile presei sportive din România. Ceea ce este cert, după dubla manşă cu Grecia, scor 1-1 (1-3 tur), este faptul că tricolorii vor împlini în 2018, când va avea loc următoarea cupă mondială, douăzeci de ani de absenţă din această competiţie. Este vinovat Piţurcă, mai ales că toate tunurile sunt acum pe el, sunt vinovaţi cei doi-trei fundaşi, printre care Răzvan Raţ, care au greşit în mod repetat la fazele din care s-a dat gol, este vinovată întreaga echipă că nu şi-a dorit mai mult de atât, sunt vinovaţi arbitrii care au comis greşeli grosolane? Vino­vaţi pot fi mulţi, iar un sport naţional la care ne pricepem mai bine decât la fotbal este găsirea ţapului ispăşitor, primele reacţii apărând deja în mediul online.

Conflictul dintre Mutu şi Piţurcă este mai aprins ca nicio­dată, asta după ce “briliantul” a avut câteva reacţii la limita ridicolului, după ce nu a mai fost convocat de selecţioner. În urma ratării mondialului, Mutu a ieşit din nou la atac cerându-i demisia lui Piţurcă. Episodul cel mai jenant rămâne însă postarea pe contul său de Twitter a unei imagini în care Piţurcă este ridiculizat, chipul fiindu-i înlocuit cu al celebrului personaj “Mr. Bean”.

Ca Piţurcă să îşi dea demisia, cerută şi de alţi oameni din fotbal, este puţin probabil, mai ales că selecţionerul nu are în prezent nici o înţelegere cu vreun club de fotbal şi în plus, după returul cu grecii, de marţi seară, a declarat că se gândeşte deja la pregătirea campaniei de calificare la europeanul din 2016.

Maşinăria eficientă a Greciei contra debandadei tricolore

Toată ţara s-a bucurat când Grecia a fost trasă la sorţi pentru barajul cu România, însă nici grecii nu s-au arătat speriaţi de “valoarea” adversarei. Palmaresul României este de câteva ori peste cel al Greciei, iar din cele 30 întâlniri directe dintre cele două, de până la acest baraj, 17 au fost victorii pentru România, doar cinci pentru greci.

Grecia nu a strălucit niciodată în cele trei ediţii de cupă mondială la care a participat. În schimb România a reuşit să ajungă o dată în sferturi (1994) şi de două ori în optimi (1990, 1998), din totalul de şapte prezenţe la mondiale. În schimb Grecia a dat dovadă de eficienţă la europene, din patru participări obţinând o calificare în sferturi şi un titlu de campioană, în 2004, moment în care fotbalul elen a renăscut.

Tricolorii ştiau că Grecia nu mai este echipa modestă de dinainte de 2004, până la acea dată grecii având doar două participări la un turneu final. Cu toate acestea, elevii lui Piţurcă au arătat mai dezorganizaţi ca niciodată în confruntările cu grecii. Nici măcar vedete, precum Marica sau Maxim, sau prima de calificare consistentă (4 milioane euro, cu 500.000 mai mult decât a Greciei) nu au putut face diferenţa.

Fotbalul românesc a intrat de ani buni pe o direcţie greşită, mai ales că rezultatele la nivel internaţional întârzie să apară atât la echipele de club, cât şi la echipa naţională. Iar fanii, care la Bucureşti, pe Arena Naţio­nală, au fost de cinci stele, rămân cu amintirile frumoase ale generaţiei de aur.

Când politica o dă-n bară

Ca şi cum nu ar fi fost suficiente controversele iscate de difuzarea meciului de către cele doua televiziuni, Antena 1 şi RTV, considerate apropiate ale USL şi care şi-au asigurat nişte contracte de publicitate profitabile, cum ar fi cu EximBank, pre­zenţa premierului Victor Ponta, la meci, a născut şi ea câteva discuţii. Premierul a susţinut echipa naţională doar o repriza, el plecând la pauză, la scorul nefavorabil de 1-0 pentru oaspeţi. Cu toate că a refuzat să dea prea multe explicaţii, Ponta a evitat astfel un posibil moment de frustrare maximă al suporte­rilor, în care injuriile sau cererea demisiei, adresate lui Piţurcă, l-ar fi putut lua în colimatoriu şi pe el.

Absenţele tricolorilor la mondiale: 1938-1970, 1970-1990, 1998-2018.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.