Bugetul pe anul 2014 a intrat în linie dreaptă şi se aşteaptă ca săptămâna viitoare să fie dezbătut şi adoptat de Parlament. Ministerele, instituţiile publice şi autorităţile centrale au terminat competiţia acerbă în care au intrat pentru fonduri, tot ceea ce le rămâne de făcut acum este să se descurce cu banii alocaţi.

Politica bugetară din România este exprimarea cea mai clară a politicii de guvernământ. Este prima oară când USL construieşte un buget pe baza performanţelor economice proprii, dobândite pe parcursul unui an de guvernare. După cum bine ştim politicile fiscal bugetare ale guvernului Ponta nu au fost întotdeauna comunicate la unison, diferenţele ideologice între cele două formaţiuni politice principale care compun alianţa de guvernământ spunându-şi cuvântul. Au existat nenumărate discuţii pe marginea introducerii unui alt tip de fiscalitate şi nu au fost deloc puţine contrele din USL cu privire la relaxarea fiscală. Totuşi, se pare că, în pofida aşteptărilor, lucrurile s-au aşezat în final într-un echilibru.

Bugetul de anul acesta este aşezat la media dintre stânga şi dreapta politice. Vorbim despre un echilibru în politica bugetară a proiectului pe anul 2014 - între nevoile fireşti sociale, specifice stângii (salarii mai mari, pensii indexate, prestaţii sociale, servicii sociale) şi nevoile pentru dezvoltare şi creştere sustenabilă (buget mare pentru investiţii, proiecte cu efect multiplicator în economie, proiecţie bugetară pe relaxare fiscală prin scăderea CAS-ului şi menţinerea Cotei Unice) caracteristice dreptei politice.Integral pe AdevărulComentarii

Foaie verde si-un DUDAU os-o ducem si mai BINE_ Ponta a observat că trebuie să dreagă busuiocul(privind cresterea accizei la carburanti) şi s-a hotarat să îi convingă pe reprezentanţii companiilor petroliere să nu mărească preţul benzinei (in schimbul scutirii acestor companii de obligatia efectuarii unor investitii pentru reducerea poluarii). Guvernul încalcă Legea Concurenţei. ...legea interzice orice înţelegere pe preţuri între companii(art.5), dar mai ales, orice înţelegere între Guvern şi companii( art. 9). Ponta este dispus la orice sacrificiu ( inclusiv poluarea excesiva a mediului ) numai pentru a satisface clientela politica si baronii locali in anul electoral 2014.

6 decembrie 2013 9:05

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.