România va înregistra o creştere economică de 2,2% în acest an şi de 2,1% anul viitor, pentru ca în 2015 procentul să fie de 2,4. Aceasta este prognoza Comisiei Europene (CE), pe care Bruxelles-ul a făcut-o astăzi publică.

Cifrele care se regăsesc în acest document nu par să reflecte calculele făcute de analişti, după declaraţiile de astăzi ale şefului misiunii FMI în România, Andrea Schaechter.

În ceea ce priveşte rata şomajului, conform prognozei Comisiei Europene, aceasta va atinge 7,3 procente în acest an, urmând să scadă la 7,1% anul viitor şi 7% în 2015. Şomajul în rândul tinerilor se situează la cote foarte ridicate, respectiv 23%, însă se aşteaptă la o reducere acestuia ca urmare a introducerii politicilor care să faciliteze intrarea tinerilor pe piaţa muncii.

Citeşte şi: De la 1 ianuarie, preţul motorinei îl va depăşi pe cel din Austria, Franţa, Spania şi Belgia

Executivul comunitar prognozează că, în 2014, deficitul bugetar să fie de 2%. Proiecţia include o creştere limitată a pensiilor şi a salariilor din sectorul bugetar. Iar, perspectiva pe 2015 este una optimistă: deficit de 1,8%.

Investiţiile, în special cele în infrastructură, se aşteaptă să fie repornite odată cu creşterea absorbţiei fondurilor europene.

Rata inflaţiei va atinge anul acesta 3,3 procente, pentru ca în 2014 să scadă la 2,5%, iar în 2015 să urce la 3,4%.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.