Curiozitatea arheologilor datează din 1872, deşi construcţia a fost construită cu 4.000 de ani în urmă. Secretul ar putea fi rezolvat cu ajutorul unui robot.

Construită în jurul anului 2.560 i.Hr., Piramida lui Keops a fost timp de mai mult de 4.000 de ani cea mai înalta construcţie din lume (timp de 43 de secole - până la ridicarea Turnului Eiffel, in 1889). Cele patru canale înguste din interiorul piramidei de peste 4.500 de ani au stârnit curiozitatea arheologilor încă de când au fost descoperite, în 1872. Canalele au o lăţime de doar 20 de centimetri, ceea ce face imposibilă explorarea umană. Mulţi experţi sunt de părere că acestea au fost construite pentru ca spiritul faraonului să poată ieşi din piramidă.

O companie britanică a explorat deja anumite zone ale piramidei, realizând primele imagini din spatele "porţilor închise" cu ajutorul unui robot în miniatură, în formă de şarpe. Operaţiunile au fost însă suspendate din cauza violenţelor din Egipt.

"Sunt foarte încrezător că vom finaliza munca în 2012. Aşteptăm permisiunea de a ne întoarce în interiorul piramidei. Până atunci, lucrăm la îmbunătăţirea robotului", a declarat Shaun Whitehead, şeful expediţiei.

Aceasta nu este pentru prima dată când roboţii sunt folosiţi pentru a pătrunde în interiorul piramidei. În 1993 un robot a descoperit o mică uşă ce avea elemente metalice, stârnind speculaţii conform cărora părţile metalice ar fi reprezentat chei sau mânere pentru uşi. În 2002 un alt robot a filmat o mică încăpere blocată de o piatră, după ce a reuşit să găurească un alt bloc de piatră.

Piramida lui Keops - numita şi "Marea Piramida din Giza (Gizeh)", este una din cele 7 Minuni ale Lumii Antice. Deşi este cea mai veche minune, aceasta piramidă egipteană este singura minune care s-a păstrat până in prezent.

Integral pe Click!Comentarii

eugen Adina OTV: titlui cretine pt. prostit prostii; Nu are nici o inportanta continutul, numai titlul si prostimea!

15 decembrie 2011 10:22

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.