În mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov, au loc, duminică seară, proteste împotriva proiectului de la Roşia Montană. De asemenea, sunt anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona.

În Bucureşti, aproximativ 2.500 de protestatari au ocupat centrul Bucureştiului, într-un marş ce a pornit din Piaţa Universităţii şi care a ajuns, în acest moment, în zona Bibliotecii Naţionale a României.

În Bistriţa, circa 60 de manifestanţii s-au adunat în parcul de lângă Biserica Evanghelică aflată în centrul Bistriţei şi au afişat pancarte cu inscripţiile: "Opriţi asediul Roşiei Montane!”, “Noi suntem aurul”, “Politicul, părtaş la dezastrele ecologice”, “Nu cianură în România”, “Stop distrugerii faunei apelor”, “Toamna asta Like-uri se numără în stradă!”, “Legea distrugerii Roşiei Montane NU în numele meu!”, “Revoluţia începe la Roşia Montană”, “Bistriţa se trezeşte”, “Trădarea de ţară în aur se măspoară”.

Manifestanţii au pornit apoi în marş, flancaţi de jandarmi, prin centrul oraşului, prin parc şi s-au întors din nou în locul din care au pornit. Ei au scandat: “Uniţi salvăm Roşia Montană” şi “Cum de nu vă pasă? E şi ţara voastră!”.

În Iaşi, aproximativ 500 de persoane participă la un marş de protest pe străzile Iaşiului faţă de proiectul de la Roşia Montană manifestanţii blocând pentru un sfert de oră circulaţia într-una din cele mai aglomerate intersecţii ale municipiului, transmite Mediafax.

La ora 18.00 manifestanţii au pornit în marş către Podul Roş, pe traseu ei oprindu-se în faţa Primăriei, unde au huiduit şi şi-au exprimat nemulţumirea şi faţă de tăierea teilor de pe bulevardul central din municipiu.

Ulterior, ei s-au deplasat către cartierul ieşean Podul Roş, blocând parţial circulaţia rutieră într-una din cele mai aglomerate intersecţii din oraş.

O parte dintre participanţi s-au aşezat jos, pe carosabil, jandarmii formând un cordon în jurul lor.

După circa un sfert de oră, manifestanţii au pornit din nou în marş către cartierul studenţesc "Tudor Vladimirescu".

Manifestanţii poartă pancarte pe care scrie: "Revoluţia începe la Roşia Montană", "Nu cianurii, nu plagiaturii", "Iaşiul nu înghite cianura".

Şi la Suceava aproximativ două sute de persoane au participat la un marş pe străzile municipiului împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

Protestatarii au plecat în marş din faţa Palatului Administrativ spre Catedrala Ortodoxă din municipiu, apoi spre Primărie, de unde s-au întors la Palatul Administrativ, unde au scandat lozinci solicitând respingerea proiectuli minier de la Roşia Montană.

Protestul s-a desfăşurat fără incidente, manifestanţii parcurgând traseul pe trotuare, dar au fost zgomotoşi, lovind asfaltul cu PET-uri umplute cu pietre, bătând în tobe sau suflând în trompete.

Ei aveau pancarte cu "Salvaţi Roşia Montană", "Nu corporaţia face legislaţia" sau "Nu cianurilor".

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.