După ce a sugerat că Moldova va îngheţa la iarnă şi că va pierde definitiv controlul Transnistriei dacă încheie un acord comercial cu UE şi l-a trimis la Chişinău pe patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru a-şi aduce „turma“ pe calea cea dreaptă, Rusia a interzis de ieri im­porturile de vin moldovenesc. Pe ucrai­neni Rusia îi ameninţă din acelaşi motiv cu blo­carea exporturilor, de care economia depinde puternic, şi i-a împins într-un scandal de trafic de arme cu Siria. Rusia a pornit un adevărat atac comercial şi politic pentru a distruge drumul către Vest al foştilor sateliţi.

Moldova şi Ucraina, ţări dependente economic şi energetic de fostul „protector“ Rusia, speră să încheie acorduri de parte­neriat cu UE în noiembrie, la Vilnius, ca­pitala ţării care deţine în prezent pre­şedinţia UE. Acordurile ar muta, în multe privinţe, la graniţa cu Rusia aria de influenţă a Uniunii, ceea ce ar leza interesele Rusiei, care caută să construiască propria Uniune Vamală, formată din fostele membre ale URSS, în care comerţul interstatal este scutit de taxe vamale.

În prezent, Uniunea Vamală include Rusia, Belarus şi Kazahstan, dar Moscova vrea să închidă în acest proiect şi Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan.Integral pe Ziarul FinanciarComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.