Ziarul american New York Times laudă ascesiunea jucătoarei românce Simona Halep care a câştigat anul acesta patru turnee internaţionale de tenis.

"Simona Halep a devenit cunoscută recent ca jucătoarea care a pus capăt carierei lui Marion Bartoli, după ce a făcut-o pe fosta campioană de la Wimbledon să plângă în meciul de la Cincinnati", scriu jurnaliştii de la New York Times.

Jucătoarea de 21 de ani a câştigat 31 din ultimele 36 de meciuri din ultima perioadă şi a devenit a patra româncă din istorie care accede în Top 20 WTA, după Virginia Ruzici, Irina Spârlea şi Ruxandra Dragomir. Ultima victorie a Simonei Halep a fost în faţa jucătoarei croate Donna Vekic, în cadrul turneului US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului.

"Ascensiunea ei în turneul US Open a fost vicleană şi bruscă, la fel ca şi în cazul celorlalte jucătoare din România. Cinci românce se află în top 75: Sorana Cîrstea (22), Monica Niculescu (42), Alexandra Cadanţu (73) şi Irina-Camelia Begu (74)", comentează jurnaliştii americani.

"Nu-mi vine să cred că jucătoarele de tenis din România au devenit atât de puternice. Aş vrea să fie meritul Federaţiei Române de Tenis, dar realitatea este că aceasta nu dispune de bani", a declarat Virginia Ruzici, managerul Simonei Halep, pentru New York Times.

Virginia Ruzici, considerată cea mai bună jucătoare de tenis din istoria României, a afirmat că motiaţia personală este cea mai importantă calitate a unui sportiv dintr-o ţară săracă. Ea însăşi a ajuns pentru prima dată la un turneu în SUA fără niciun ban în buzunar.

Adrian Marcu, antrenorul Simonei Halep şi vicepreşedintele Federaţiei Române de Tenis, a estimat că instituţia are la dispoziţie doar 600.000 de dolari, dintre care cei mai mulţi bani sunt cheltuiţi pentru dezvoltarea juniorilor. De obicei, doar câteva familii din România îşi pot permite să plătească antrenorii şi călătorii în străinătate pentru a propulsa jucătorii tineri în rândurile profesioniştilor.

Jurnaliştii de la New York Times scriu că jucătoarele de tenis din ţara noastră au în comun doar perseverenţa şi dorinţa mare de a strânge puncte. Româncele nu au acelaşi stil de joc deoarece se antrenează separat.

De altfel, Simona Halep a declarat că ascensiunea ei se datorează antrenorului Adrian Marcu, care a ajutat-o să aibă mai multă încredere în ea. Toate celelalte jucătoare din România au fost eliminate din turneu, dar Halep îşi continuă parcursul şi o va înfrunta pe Maria Kirilenko în a treia rundă de la US Open.

"În ciuda progreselor şi a încrederii în sine, Halep a refuzat să privească mai departe. Ea ştie că Serena Williams va fi, probabil, acolo să pună capăt parcursul ei în cadrul turneului american, aşa cum a făcut-o la Cincinnati, singura înfrângerea a lui Halep de la Wimbledon", scrie New York Times.

Jucătoarea româncă nu crede că o poate învinge pe Serena Williams, dar speră să facă un meci frumos. Ziariştii americani sunt însă optimişti că Halep poate să depăşească împrejurările potrivnice.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.