Cea de-a opta ediţie a tradiţionalului festival ARTmania va începe astăzi la Sibiu şi timp de aproape o săptămână, până pe 11 august, iubitorii de cultură alternativă vor putea participa la evenimente care vor avea în centrul atenţiei pictura, fotografia, grafica sau arta scrisului, dar şi filmul şi muzica. Toate manifestările vor avea loc în Piaţa Mică şi locaţiile partenere din imediata sa apropiere, sub umbrela ARTmania Smart Zone.

Chiar dacă programul cultural variat include expoziţii, workshop-uri şi alte evenimente dedicate artelor frumoase, marile atracţii ale Festivalului rămân concertele rock susţinute de 15 trupe de referinţă din peisajul muzical mondial şi autohton. Alternosfera, Omul cu Şobolani, The Mono Jacks, Coma, Lights Out!, Aeon Blank, Vespera şi Dark Fusion sunt cele opt formaţii româneşti care vor urca pe scena amenajată în Piaţa Mică din Sibiu, începând de joi până duminică, adică în perioada 8 - 11 august.

Deine Lakaien este prima trupă străină care va concerta la Sibiu, joi, 8 august 2013, în curtea interioară a Palatului Brukenthal, din Piaţa Mare. Vocalul Alexander Veljanov şi pianistul Ernst Horn, cei doi germani care au revoluţionat muzica electronică abordând-o dintr-o perspectivă gotică, vor suţine un concert acustic care se anunţă deosebit. Dat fiind spaţiul restrâns din incinta muzeului, organizatorii au fost obligaţi să pună în vânzare un număr limitat de bilete, acestea epuizându-se cu câteva zile înainte de concert.

Prima zi a concertelor din Piaţa Mare va fi deschisă de trupa suedeză Amaranthe. Cei cinci nordici, în frunte cu Elize Ryd la voce, vor încălzi atmosfera cu stilul lor metal melodic. Va urma ansamblul muzical Haggard, înfiinţat la Munichen, în 1989, condus de artistul de origine afgano-germană Asis Nasseri, care va urca în premieră pe scena ARTmania, deşi a mai concertat în România.

Cei aproape 20 de muzicieni profesionişti care interpretează opere rock folosind instrumente clasice şi medievale precum violoncelul, oboiul, harpa, vioara, timpanul sau diverse tipuri de flauturi se vor contopi perfect în atmosfera medievală din Piaţa Mare. Stilul „classical-orchestral-symphonic-metal“ al celor de la Haggard care combină cu succes pasajele melodice şi vocile feminine, cu riff-urile de chitară, sunetele specifice muzicii metal, vocile masculine joase şi ritmurile specifice genului, i-a cucerit demult pe iubitorii rock-ului simfonic din România. Interesul publicului nostru pentru spectacolul de la Sibiu al celor de la Haggard este cu atât mai mare cu cât în urmă cu câţiva ani nemţii şi-au anulat concertul din cadrul Festivalului din cauză că unul dintre membrii formaţiei s-a îmbolnăvit.

Din play-list nu vor lipsi piese de pe „Tales of Ithiria“, cel mai recent material discografic, care descrie o poveste fantastică scrisă de liderul formaţiei, interpretată în engleză, germană, italiană, latină şi spaniolă, dar nici de pe albume mai vechi ca Eppur Si Muove“ (2004) sau „Awaking the Centuries“ (2000)

Within Temptation va încheia prima seară de rock din Piaţa Mare din Sibiu. Chitaristul Robert Westerholt şi fermecătoarea soprană Sharon den Adel, care au fondat trupa în 1996, revin după cinci ani la ARTmania. Spectacolul va fi cu siguranţă în alt registru melodic faţă de cel din 2007, cel mai recent album al lor „The Unforgiving”, marcând o schimbare radicală în ceea ce priveşte muzica şi imaginea Within Temptation. Bazat pe un background muzical multilateral, ultimul LP, al cincelea, iese din sfera rock-ului simfonic combinând teme „gothic metal” cu piese mai degarabă pop, mai comerciale şi mai potrivite pentru radio.

Xandria, în premieră în România

Xandria va concerta în premieră în România, într-o nouă formulă, urcând pe scena din Sibiu, în deschiderea celei de-a doua zi de concerte din Piaţa Mare. Alături de Marco Heubaum (clape şi chitară), cel care a fondat trupa în 1994, şi mai “vechii” Gerit Lamm (tobe) şi Philip Restemeier (chiatră), se vor afla “proaspeţii” Manuela Kraller vocal, în urmă cu câţiva ani soprană în cadrul ansamblului Haggard, şi Steven Wussow (bas). În cadrul ARTmania 2013, germanii vor promova cel mai nou material de studio al lor, „Neverworld’s End”. Spre deosebire de primii zece ani, când avea un stil ce se apropia mai mult de stilul gothic metal cu influenţe electro, Xandria aduce în ultima apariţie discografică o schimbare majoră, sound-ul trupei atingând un nivel mai înalt de complexitate în zona muzicii ”symphonic metal”.

Vor urma israelienii de la Orphaned Land, prima trupă metal cu influenţe specifice Orientului Mijlociu. Cu un stil muzical care îmbină elementele de metal progresiv cu pasajele tradiţionale, trupa propune ”o călătorie muzicală a speranţei pe tărâmul războiului, creând Raiul pe pământ”, cum spunea vocalul Kobi Farhi. Înfiinţată în 1991, iniţial sub numele de Ressurection, Orphaned Land a captat rapid atenţia la nivel internaţional, printr-un sound metal matur combinat cu o instrumentaţie exotică, apreciat de-a lungul intregii cariere, o dată cu lansarea fiecăruia dintre cele trei EP-uri şi celor patru albume de studio.

Seara va fi încheiată de trupa Lacrimosa, formată din compozitorul german Tilo Wolff şi artista finlandeză Anne Nurmi. Din 1990 când au început să combine temele rock cu o lirică pasională şi intervenţii muzicale clasice, cei doi au devenit în prezent un reper esenţial al scenei symphonic-metal. Artişti vor reveni la Sibiu după cinci ani, dar vor urca în premieră pe scena amenajată în Piaţa Mare.

Posesorii de brăţări ARTmania, nenumărate facilităţi

Succesul de care se bucură festivalul de la Sibiu, ajuns la cea de-a opta ediţie, este dovedit de numărul mare de cereri de bilete, până acum, peste 5.000 de fani beneficiind de reducerile oferite de organizatori. Biletele şi abonamentele pentru Festivalul ARTmania Sibiu 2013 pot fi achiziţionate în prezent fără niciun fel de reduceri de pe shop.artmania.ro, din reţeaua Eventim şi de pe myticket.ro, la preţul de 150 lei/abonament sau 100 lei/zi.

În perioada festivalului, toţi posesorii de brăţări ARTmania pot participa, în regim gratuit sau la preţ redus, la evenimentele şi expoziţiile găzduite de Muzeul Naţional Brukenthal. De asemenea, intrarea este libera la evenimentele din Piaţa Mică şi din cluburile partenere Festivalului ARTmania Sibiu 2013.

Joi

Piaţa Mică: ora 19.00 - Lights Out!, 20.30 The Mono Jacks

Curtea Palatului Brukenthal – ora 20.00 - Deine Lakaien

Vineri

PiaţaMică: ora 15.20 - Aeon Blank, ora 16.30 - Alternosfera

Piaţa Mare: începând cu ora 19.00 Amaranthe, Haggard şi Within Temptation

Sâmbătă

Piaţa Mică: ora 15.20 - Coma, ora 16:30 - Omul cu Şobolani

Piaţa Mare: începând cu ora 19.00 - Xandria, Orphaned Land şi Lacrimosa

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.