Oamenii protestează împotriva concedierilor în masă decise de Guvernul Ponta.

Jumătate dintre angajaţii Direcţiei Finanţelor Publice a judeţului Arad vor fi concediaţi şi patru din cele zece administraţii financiare din judeţ vor fi închise. O parte dintre angajaţii arădeni vor fi transferaţi la Timişoara, pa motiv că că în municipiul de pe Bega nu există personal suficient. Acest lucru se întâmplă la scurt timp după greva salariaţilor Finanţelor Publice Timiş, care au protestat în stradă ca să nu-şi piardă locurile de muncă. Parlamentarii arădeni nu au fost consultaţi la luarea acestor decizii.


Igaş a tras semnalul de alarmă

Primul care a tras semnalul de alarmă a fost senatorul Constantin Traian Igaş. „Preocupările parlamentarilor USL de Arad trebuie să se concretizeze în stoparea desfiinţării administraţiilor fiscale din judeţ, pentru că din cele zece existente în prezent patru vor fi desfiinţate. Şi aici vorbim despre administraţiile financiare din: Nădlac, Pecica, Curtici şi Pâncota. În urma acestor desfiinţări cei care şi-au dat terenul în arendă din Nădlac, Pecica şi Curtici vor fi obligaţi să se deplaseze până la Arad pentru a-şi plăti contribuţiile, iar cei din Pâncota la Ineu”, a declarat senatorul arădean Constantin Traian Igaş. Aradul va avea de suferit pentru că în jur de 100 de oameni vor fi daţi afară, iar relaţia contribuabil-Fisc se va îngreuna.

Arădenii pedepsiţi politic

Când au aflat că vor fi daţi afară, angajaţii Direcţiei Finanţelor Publice a judeţului Arad au declanşat o grevă spontană. Ei sunt nemulţumiţi de situaţia creată şi spun că totul a fost decis politic. „În rândul angajaţilor din DGFP Arad se vorbeşte că ar exista o legătură între ceea ce se întâmplă şi faptul că nu suntem un judeţ USL- ist, altfel nu se explică cum la un judeţ cu rezultate foarte bune, atât pe linie de colectare, cât şi pe inspecţie fiscală, să se disponibilizeze un număr atât de mare de angajaţi care şi-au realizat şi chiar depăşit indicatorii de performanţă. Nu înţelegem nici acum de ce jumătate din numărul total al celor disponibilizaţi pe întreaga regiune provin de la DGFP Arad. Se estimează că aproximativ 50% din personal va primi preaviz, fapt care foarte probabil va determina diferite acţiuni de protest”, a declarat Ionică Trifa, preşedintele Sindicatului Finanţe Arad. La reorganizare, Guvernul nu a ţinut cont de un aspect deosebit de important, situarea judeţului Arad la frontiera cu spaţiul Schengen, fapt care conduce la existenţa unui număr mare de contribuabili cu operaţiuni intracomunitare, număr mare de solicitări pentru rambursarea TVA, iar riscul de evaziune fiscală este de asemenea influenţat de aceste aspecte. La nivelul frontierelor judeţului Arad volumul mărfurilor tranzitate este la nivelul al doilea pe ţară, după judeţul Constanţa.

REACŢIE

Reorganizare pe uşa din dos

Deputatul USL, Flavius Măduţa, a discutat cu vicepreşedintele ANAF, Mihail Constantin, despre măsurile de reorganizare a Finanţelor arădene. În urma discuţiei, deputatul Măduţa s-a întâlnit cu reprezentanţii angajaţilor de la Finanţe, cu care a discutat situaţia creată.

„Sunt nemulţumit de maniera în care au fost luate deciziile de reorganizare la Arad. Cred că era normal să fim consultaţi şi noi, parlamentarii de Arad, care cunoaştem bine situaţia de aici. Era să avem o discuţie la nivel regional în acest sens. În acelaşi timp, constat că nu au fost consultaţi şi informaţi nici reprezentanţii angajaţilor, care aveau alte date despre reorganizarea instituţiei”, a declarat deputatul Flavius Măduţa.

Integral pe România LiberăComentarii

Dumitru Ionescu Sper ca aceste concedieri sa nu ramana doar la stadiu declaratoriu... si sa se treaca la actiune cat mai repede. Birocratul roman este cauza saraciei din Romania si dusmanul modernizarii societatii!

12 noiembrie 2018 11:12

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.