Suna utilitarist insa ce se petrece, practic, in aplicarea unora dintre aceste reglementari denumite „Noul Cod al Muncii“?

Pentru inceput, contractele individuale de munca aflate in derulare la data intrarii in vigoare a noii legi vor trebui puse in acord cu aceasta, cu toate ca nu se reglementeaza expres cerinta incheierii unor acte aditionale la contractele de munca existente, lasand la aprecierea partilor (angajator si angajat) oportunitatea amendarii contractelor existente. Modalitatea optima de a asigura aceasta concordanta este actul aditional la contractele de munca individuale existente, act aditional ce trebuie semnat si, deci, negociat cu fiecare salariat in parte. Momentan se utilizeaza contractul-cadru din Ordinul Ministerului Muncii si Securitatii Sociale nr. 64/2003, un nou contract-cadru fiind in lucru. Modificarile necesare punerii in acord cu noua legislatie se vor putea face la sectiunea „Alte clauze“. Aceasta procedura nu poate lasa loc, momentan, decat pentru o birocratie extinsa, ceea ce nu e tocmai efectul sperat de niciuna dintre parti.

Perioada de preaviz este un alt element pe care noua reglementare l-a modificat in dorinta de a ajuta angajatorul, astfel incat acum ii permite acestuia sa impuna angajatilor perioade duble, in fapt, pentru preaviz in cazul unei demisii. Initiativa va fi implementata mai ales pentru viitorii salariati, pentru cei actuali nu face decat sa puna bete in rotile si asa descentrate ale comunicarii angajator-salariat. Cum va reusi angajatorul sa isi convinga salariatul sa accepte modificarea contractului sau de munca? Numai spre dialog social si flexisecuritate nu ne duce cu gandul.
Integral pe CariereComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.