Bine v-am regasit! Ieri a fost 1 Decembrie, sarbatoarea noastra nationala si, lasand deoparte grijile si supararile, aproape toti am primit cum se cuvine si ne-am bucurat impreuna de aceasta zi importanta din istoria neamului romanesc. Aproape toti spun, pentru ca, iata, unii au tinut cu tot dinadinsul sa-si manifeste nu bucuria ci dispretul si chiar sa ne sfideze prin gesturi si cuvinte jignitoare.

De Ziua Naţională a României, noteaza ROMANIA LIBERA , parlamentarii maghiari şi-au făcut program "în delegaţie". Întrebaţi cum sărbătoresc această zi, patru dintre deputaţii UDMR, care au răspuns la telefon, au declarat că au alt program deja stabilit ori nu au fost invitaţi la evenimentele de 1 Decembrie: "Sunt plecat din ţară, am avut un program dinainte stabilit. Duminică mă întorc", a spus deputatul Antal Istavan. "Eu sunt în delegaţie. Mâine sunt la Budapesta. Am o invitaţie. Din păcate, de data asta sunt pe drum", a spus la rândul lui şi Pal Arpad. Pe de altă parte, deputatul Petö Csilla-Mária, susţine că nu a fost invitată la manifestările organizate în teritoriui. "Totuşi, un deputat aşteaptă să fie invitat dacă se organizează ceva în oraş. Eu m-aş fi dus. Cum să mă duc dacă nu mă invită nimeni?", a spus deputatul, care, iniţial, la auzul întrebării despre cum sărbătoreşte 1 Decembrie, a râs.
Cea mai tranşantă reacţie, spune sursa citata, a avut-o însă deputatul Edler Andras. Şi el era pe drum, în delegaţie. "Dacă nu aveam program, aş fi stat acasă cu familia, m-aş fi odihnit", a spus Edler Andra, după care a continuat:
"Bun, acuma nu trebuie să facem din asta mare caz. Până la urmă nu este sărbătoarea mea, e sărbătoarea românilor, pe care o respect. Nu aceasta este ziua în care eu sărbătoresc, înţelegeţi?”

ADEVARUL noteza si el ca vicepreședintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, le-a urat românilor o sărbătoare plăcută de 1 Decembrie, prin intermediul unei scrisori deschise, după ce s-a arătat deranjat de faptul că românii din Transilvania nu beneficiază de autonomie.
Tokes Laszlo a ținut să sublinieze că în urmă cu 93 de ani, încălcându-se mai multe principii și fără să fie consultată populaţia maghiară implicată, Transilvania şi alte regiuni ale Ungariei au fost rupte de „ţara mamă‟. Motiv pentru care acesta cere autonomia românilor din Transilvania. „Dacă teritoriile ni s-au luat, măcar să ni se asigure pe aceste teritorii drepturile minoritare şi autonomia naţională, aşa cum prevede chiar şi Proclamaţia de la Alba Iulia din 1918‟, a spus Tokes în scrisoarea deschisă.

“Este inadmisibil şi intolerabil şi faptul ca în Transilvania aparţinând României, în ţara noastră natală, la universitatea noastră, odinioară maghiară, din Târgu Mureş, noi maghiarii azi nu mai putem avea nici măcar secţie maghiară de sine stătătoare", mai arată Tokes, citat si de JURNALUL NATIONAL  .
Aceeasi sursa precizeaza ca si conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna a solicitat, în contextul apropierii zilei de 1 Decembrie, respectarea unor puncte din Proclamaţia de la Alba Iulia, printre care unul privind dreptul la autonomie, revendicând un "cămin pentru maghiarii din Transilvania" şi o "patrie pentru secuime".

EVENIMENTUL ZILEI consemneaza ce s-a intamplat si la Miercurea Ciuc unde aproximativ 15 tineri care încercau o contra-manifestaţie cu ocazia Zilei Naţionale a României au fost ridicaţi de jandarmi.Ei afişau drapele secuieşti şi pancarte cu inscripţii în limba maghiară, gen "Să se ducă înapoi fiecare la mormântul străbunicului său, eu sunt acasă!". Acestea au fost ridicate în vederea confiscării și depuse la depozitul de corpuri delicte al Jandarmeriei Harghita, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Gheorghe Suciu. Tinerii au fost și ei conduși la Jandarmerie, pentru identificare, căci nu aveau acte asupra lor. Potrivit Jandarmeriei, ei vor fi, cel mai probabil, sancţionaţi cu avertismente sau amenzi în baza Legii privind ordinea publică.
În acelaşi timp, mai spune sursa citatam în apropierea statuii Ostaşului Necunoscut din Miercurea Ciuc, unde se organizează, în fiecare an, manifestaţiile prilejuite de ziua de 1 Decembrie, s-au adunat câteva zeci de tineri, dar aceştia sunt paşnici şi nu afişează pancarte. Ei sunt, totuşi, supravegheaţi de jandarmi, pentru orice eventualitate.

Adunările au loc în contextul în care "Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate" (HVIM) a îndemnat, pe pagina oficială de Internet, la ieşirea în stradă, ca semn de protest faţă de faptul că membrii "Noua Dreaptă" sărbătoresc, de trei ani, Ziua Naţională a României, în "oraşele secuieşti", acţiune pe care o consideră "provocatoare".

Si preşedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, vorbeşte într-un interviu dat ieri pentru VOXPUBLICA despre promisiunile neonorate din Proclamaţia de la Alba-Iulia, despre faptul că România ar mai trebui să aibă o sărbătoare naţională, una care ar putea să fie a tuturor locuitorilor ei sau despre cum sunt încă maghiarii cetăţeni de mâna a doua ai acestei ţări: Pentru mine personal această sărbătoare reprezintă o sărbătoare neonorată de majoritatea românească, din cauza faptului că în Proclamaţia de la Alba Iulia ni se promitea că minorităţile vor avea autonomie. A rămas o promisiune neonorată. În ceea ce priveşte sărbătoarea, ştiţi, libertatea mea personală are o limită, acolo unde începe libertatea dumneavoastră. Dacă suntem solidari şi egali, şi ar trebui să fim nu doar în faţa lui Dumnezeu, ci şi în faţa legilor, ar fi frumos ca în secolul XXI, trăind într-o Europă civilizată, trebuie să clădim o ţară comună, care nu e doar a majorităţii, prin modificarea unui singur articol din Constituţie, acela care susţine că România e stat naţional, şi care ar trebui să spună că România e stat multinaţional, pentru că nu sunt doar români în această ţară, ci şi minorităţi. Ar fi un pas către civilizată.”
Pun punct aici si, pana luni, numai bine sa va fie!


Comentarii

Vasile Braileanu Catre Gyula szigety: Ce politician roman din Ungaria face afirmatiile pe care le face Laszlo Tokes?

5 decembrie 2011 5:58

Burebista Rex Dacorum 9mm.

4 decembrie 2011 20:39

Laur Cui i-a fost dat de Dumnezeu sa uneasca o comunitate impotriva lui Ceausescu! Lászlo nu a inteles nk din asta. In ce secol traieste acest pásztor ( Doamne, iarta-ma'), mai antiromân decât Hatvany de la '49? Noroc ca ardelenii sunt normali la cap. Nu-i va reusi.

4 decembrie 2011 17:32

Emil Ungurii paricipa la guvernarea romaniei in mod ilegal UDMR-ul nu este partid politic.Este o organizatie pe criterii etnice.Deci nu are ce cauta in parlament.Ungurii si alte minoritati care doresc sa faca politica sa se inscrie intr-un partid constituit pe baze doctrinare.

4 decembrie 2011 16:08

anne1970_ar Cand se vor plictisi rusii si il vor pune pe linie moarta pe Tokes? E expirat deja, nu-l mai baga nimeni in seama, in primul rand ungurii din Romania. Il considera cel mai mare dusman al lor...

4 decembrie 2011 12:17

gungubaba Deci Ceasca a avut dreptate. Totul a fost opera '' agenturilor straine ''. Tara asta trebuia pedepsita pentru ca ajunsese furnizorul lumii pentru orice ( un fel de China ) si le strica jucaria unora .... Cred ca v-ati convins, au avut si comunistii pacatele lor DAR au fost patrioti. Treziti-va, pana nu ajungem slugi in propria noastra tara.

4 decembrie 2011 8:02

Toilet(buda)ghe la Cluj Borfasii puterii Au pus borfasii mâna pe putere, O hoarda criminala si spurcata. Popor român, ca România piere, Comoditatea ta e vinovata. Au pus borfasii mâna pe putere, Cloaca de-abjecte lipitori livide. Popor român, când România piere, Opune-te puterii ce divide. Au pus borfasii mâna pe putere, Adunatura cu purtari cupide. Nu contempla când România piere, Popor, la arme, nu te sinucide! Au pus borfasii mâna pe putere, Si tara noastra-acum e colonie, Popor român, când România piere, Refuza sa platesti borfasilor simbrie. Au pus borfasii mâna pe putere, Marea finanta va distruge Terra. Popoare, puneti mâna pe junghere! Ciocoii fac ravagii ca holera.

4 decembrie 2011 3:34

socialistul Felicitari timisorenilor caci in decembrie 1989 l-ati facut vedeta pe acest popa. " Revolutionari" va meritati indemnizatia lunare cat 10 pensii

3 decembrie 2011 21:47

un roman atatea jigodii au dat coltul pentru lucruri minore, iar ciudatul asta a scapat si de securitatea lui ceausescu si de cea a lui iliescu si de cea a lui basescu. cine ii inchide gura care spurca tara in care a crescut desi nu era decat un spion popo de 2 lei?

3 decembrie 2011 20:49

pis ti Si cam cite kile sa stim sa-i lasam ghetosului de popa preacurvar la poarta?

3 decembrie 2011 19:54

pisti panu Bai popo,iara te munci in cur?Ce dracu,hotareste la tine:ori esti popo,ori esti popey.Da cu banu si lasa preacurvia ca nu tine.Tu nu sti la tine ca steagul Romaniei a mai stat de doua(doi ori)pe Rahtstagul din Budapesta.Sau vrei sa locuiesti in Buda,ca Pesta va fi ocupata?Mai bine ai face frecatei si i-ai trimite lui basila,ca el te-a uns,sau sunteti amindoi de aceeasi rasa?

3 decembrie 2011 19:36

vionea Imediat dupa proclamarea Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia Consiliul Dirigent a decis sa trimita la Bucuresti o delegatie care sa anunte decizia luata si sa prezinte Regelui Ferdinand si Reginei Maria, guvernului roman, actul Unirii.Pentru drumul pana in Capitala a fost pusa la dispozitia delegatiei o garnitura de tren de provenienta austriaca, care oferea conditii excelente la acea vreme si care ajunsese in Transilvania cu soldatii romanii intorsi acasa de pe diverse fronturi din Europa. Maretul eveniment a fost insa umbrit de rechizionarea sau mai bine zis furtul garniturii de tren cu care transilvanenii venisera la Bucuresti, fapt ce i-a socat si indignat pe acestia. In ciuda asigurarilor initiale ca delegatia se va intoarce peste Carpati cu acelasi mijloc de transport si a interventiilor ulterioare frumosul tren vienez a intrat pe mainile "baietilor destepti" de pe malurile Dambovitei sub pretextul nevoilor armatei romane, in realitate un fel de prada de razboi. Pentru ardeleni a fost un prim contact destul de dur cu modul de a face politica la Bucuresti si o intamplare nefericita pe care nu au uitat-o pre usor ei intorcandu-se acasa cu mult mai greu decat au venit. Si uite asa ardelenii au facut cunostinta cu ptria mama,locuita de mitici.

3 decembrie 2011 17:38

Dante De mult ar fi trebuit sa-i fie ridicata cetatenia romana ptr actiuni impotriva statului roman si nu in ultimul rand gonit din tara , la fel si "bozgorii" care-linconjoara si-l aclama . Evident ca ei isi permit toate astea datorita conducerii proaste pe care o avem ...

3 decembrie 2011 13:50

Iancu Intreaga lui fizionomie si comportament dezvaluie un adanc primitivism mostenit dela stramosii , primitivism adus in goana cailor din strafundurile Asiei ""Maghiarii sunt, in forul lor interior, salbatici si primitivi" -Galeazzo Ciano ,jurnal Politic ed. Elit pag.231. Ne mai putem aduce aminte de Ip, Traznea si sobolani infipti in gura si orbitele ochilor victimelor din anul /89.

3 decembrie 2011 13:26

nicola sorin mare panarama ungurul bulan.ar trebuii sa-i fie rusine ca din ROMANIA mananca o paine.nu stie de respect nu ai ce sa-i ceri.rusineeeeeee

3 decembrie 2011 10:29

grig Acesti domni ne sfideaza pur si simplu,unii avand chiar functii in statul roman,iar cei ce trebuie sa reactionaze nu au nici o reactie.Iar puterea actuala ,din dorinta pastrarii puterii se comporta penibil,avand cu totul alte prioritati.Poate romanii vor invata ceva din modul in care au votat.

2 decembrie 2011 21:07

De 1 Decembrie,Tokes si bozgorii lui au primit... muje!

2 decembrie 2011 21:04

De 1 Decembrie,Tokes si bozgorii lui au primit... muje!

2 decembrie 2011 21:04

Pentru Gyula szigety Frumoase cuvintele tale. Problema e că naționalismul cultural e una, iar naționalismul extremist e cu totul altceva. Să nu-mi spui că nu ați avut și nu aveți autonomie culturală. Din păcate Laszlo Tokes și alți câțiva lideri de etnie maghiară, instigă și vă instigă la extremism. Iar această instigare la extremismul naționalist iredentist e regretabilă, mai ales că lumea nu face distincție dintre naționalismul cultural și cel extremist. Eu sunt mai mult ca sigur că tu nu vrei să ai stat în stat, respectiv Republica Maghiară din România, pe teritoriul României. Dar Laszlo Tokes și alți câțiva extremiști maghiari vor acest lucru imposibil. Și eu respect Istoria voastră și am și câțiva foarte buni prieteni de etnie maghiară, oameni foarte onorabili. De asemenea respect Istoria Ungariei, cultura lor și a voastră, etc. Dar ce vrea Laszlo Tokes și cei câțiva extremiști maghiari nu se poate fără război, iar așa ceva e imposibil. E mare păcat că aceste personaje ca Laszlo Tokes și ceilalți câțiva fac ceea ce fac numai din dorința de a parveni politic, numai din dorința de a fi aleși lideri politici și de a avea avantaje materiale și sociale, respectiv salarii foarte mari și poziție socială înaltă, etc. Iar scopul lui Tokes și al celorlalți câțiva e numai acel josnic parvenitism politic dezonorant și dezgustător. Convingerea mea e că noi românii putem trăi în pace și bună înțelegere cu frații noștri români de etnie maghiară, deoarece am împărțit până acum toate necazurile care nu au fost puține, precum și bucuriile. Iar această stare de lucruri trebuie să ne motiveze în continuare să ne respectăm reciproc și să căutăm să ne înțelegem mai bine. Toate cele bune!

2 decembrie 2011 19:52

Lute Uite fata de criminal ,uite pentru cine ati pus kurul la bataie in decembrie 1989 .Noi de ziua lor ii respectam si ne facem ca nu vedem multe, ei insa sunt mitocani si isi vomita ura ca de obicei ,Sa triti bine si succesuri dl pres ca mult ii mai pupati peste tot.

2 decembrie 2011 19:01

jiji ce mutra de maidanez turbat, candidat la euthanasiere, are acest "simbol al rrrivulutiei" din rrromanika ! pe acest sobolan rosu la-ti trimis, ca rromanike, la Parlamentul UE !!! Slava eterna slugoilor boccisto-besenisti de culoare porto.ka.kanie !

2 decembrie 2011 18:30

nelu cind va fi arestat pe bune si ascuns pentru multi ani acest individ tradator. este parlamentar roman in perlamentul european pentru a sustine interesele statului ungar. ce parere au: guvernul romaniei, serviciile secrete, presedintele romaniei, parlamentul romaniei in fata acestei situatii. sa fie arestat individul urgent pentru instigare la razmerita in romania.

2 decembrie 2011 18:18

NERO Ungurii, în Ungaria, nu la putere in Romania, iar Laszlo in rai, si atunci va fi misto!

2 decembrie 2011 15:54

MARIAN ANTONESCUm Amulti prieteni printre unguri pentru care am tot respectul.M-am intalnit cu ei la un pahar de painca si am vorbit si noi niscaiva...discutii.Subiectul fiind desigur ...politichia ca la asa ceva suntem cu totii foarte priceputi.La inceput neuitam cu suspiciune eu la ei si ei la mine ca nu sarim unii la gatul altora,datorita mersului politicii in ROMANIA.Pana la urma am realizat ca nu avem nimic unii cu altii,noi fiind aceiasi buni prieteni de altadata si ca de vinasunt si cretinii nostri si cretinii lor de la guvernare care ne asmut pe unii impotriva altora.Bunul meu prieten PISTY BACI se plangea ca datorita politicii iredentiste idioate a lui LASZLO TOKES si a altor minti infierbantate din conducerea lor,de a nu invata ungurii in limba ROMANA,copii lor sunt niste handicapati deoarece in afara de zona cu populatie preponderent maghiara,acestia nu pot sa lucreze in ROMANIA,ne stiind limba tarii in care s-au nascut.Si noi care-i credem pe unguri destepti foc,uite ce rau le fac,copiilor lor,datorita unor ambitii prostesti.

2 decembrie 2011 15:45

Gyula szigety De ce credeti voi românii ca numai voi aveti dreptul la nationalism ! Eu va respect natiunea si viziunea voastra asupra evenimentelor istorice.... Trebuie sa intelegeti ca, la rândul nostru si noi avem dreptul, tot la fel de mult ca voi sa fim nationalisti, sa ne pese de cultura si limba noastra.... ca daca ar trebui sa ne bazam pe marinimia voastra ar trebui sa dispara toti ungurii de pe planeta! Toate popoarele au dreptul la existenta !

2 decembrie 2011 15:36

Mirela Rusine europarlamentarului roman de etnie maghira Tokes! Acesta trebuie sa plece definitiv din tara. Este o MARE JIGODIE!

2 decembrie 2011 14:55

ana @stefane, tu ce crezi? Ne dau voie rusii sa ii deportam pe unguri in Siberia? Sa-i tinem in puscariile romanesti, ar fi cam scump. Poate, sa ii impuscam? Eh? In frunte cu pastorul? Pe copii ii putem romaniza - dar de femei, e clar, trebuie sa scapam! De acolo vine pericolul, de la "limba materna"!

2 decembrie 2011 14:35

ana "unii au tinut cu tot dinadinsul sa-si manifeste nu bucuria ci dispretul si chiar sa ne sfideze prin gesturi si cuvinte jignitoare" Lasati-ma sa ghicesc. Cei ce au huiduit? Cei ce s-au calcat in picioare pe un blid de iahnie, in "admiratia" intregii Europe? Poate cei ce s-au luat la bataie pe ciolanele din zisa fasole?

2 decembrie 2011 14:32

Ardeleanu Acuma fraţilor să vă decideţi, e vorba de AUTONOMIA MAGHIARILOR SAU AUTONOMIA ROMÂNILOR. Că în titlu scrie autonomia maghiarilor, dar în textul articolului de unde citez: "Adevărul noteza si el ca vicepreședintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, le-a urat românilor o sărbătoare plăcută de 1 Decembrie, prin intermediul unei scrisori deschise, după ce s-a arătat deranjat de faptul că românii din Transilvania nu beneficiază de autonomie" Cam greu cred că T. L. să militeze pentru autonomia românilor.

2 decembrie 2011 14:03

o ardeleanca Unde esti tu Tepes Doamne?

2 decembrie 2011 13:27

pensionar IN MULTE PRIVINTE ARE DREPTATE, DAR UDMR A TRADAT MAGHIARI, NU PARTIDELE ROMANESTI.PDL, BASESCU S-A FOLOSIT DE CAMELEONI DIN UDMR ,LACOMI, SI PUTREZI DE BOGATI, IN CONPARATIE CU SARACIA POPORULUI ROMAN INDIFERENT DE ETNIE.

2 decembrie 2011 12:21

Vasilica Pilu Priviti la cest Satana in sutana, ce figura de salbatic honved are, ca sa va dati seama pe cine tin politicienii nostri la ,,san"!. Are asta credinta si spiritualitate cat broasca par pe burta. Nu ii este frica sa nu-L trazneasca Dumnezeu?

2 decembrie 2011 11:53

hihihi pai au autonomia: sunt liberi sa plece unde vor cand vor!

2 decembrie 2011 11:51

stefan Iata ce au votat majoritarii! Poate ca la urmatoarele alegeri vom scapa de cei care le dau acestor iredentisti dreptul sa ne sfideze si sa ne jigneasca, sa se imbogateasca peste masura, fara ca acestia sa fie trasi la raspundere. Probabil ca din acest motiv organele statului roman nu iau masuri impotriva acestor iredentisti,care se pare ca sunt mai presus de lage in Romania, pe care o dispretuiesc

2 decembrie 2011 10:27

Ion Fiti mandrii Timisorenilor. A-ti incalzit un sarpe la san !!

2 decembrie 2011 10:25

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.