După ce a ieşit de la guvernare, UDMR încearcă să obţină garanţii europene legate de respectarea drepturilor minorităţilor naţionale. Formaţiunea maghiarilor ardeleni a devenit liderul unui proiect care reuneşte mai multe formaţiuni ale minorităţilor naţionale din statele membre ale Uniunii Europene. Această coaliţie doreşte să promoveze un act normativ valabil la nivelul întregii Uniuni, referitor la protecţia drepturilor minorităţilor.

Acest act ar urma să fie promovat în Parlamentul European prin intermediul unei iniţiative cetăţeneşti europene, care presupune strângerea a unui milion de semnături din minim şapte ţări membre, pentru a fi pus pe rolul Parlamentului European. Iniţiativa este condusă de UDMR. Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat că obiectivul principal al acestui demers este transformarea reglementărilor europene care privesc minorităţile naţionale din simple recomandări în documente cu valoare obligatorie. „Noi ne asumăm strângerea a 250.000 de semnături. În Europa, trăiesc 100 de milioane de oameni care aparţin minorităţilor naţionale”, a spus Hunor Kelemen.

Textul iniţiativei cetăţeneşti europene va fi definitivat în săptămânile următoare, apoi vor urma discuţii la nivel european pe marginea sa, potrivit www.clujtoday.ro. Partidele minorităţilor naţionale din Europa vor începe să strângă semnături în sprijinul textului în luna octombrie, iar procesul de strângere de semnături va dura un an. În octombrie 2014, textul ar putea intra în dezbaterea Parlamentului European.

Integral pe România LiberăComentarii

SNK Sunt d eacord cu initiativa respectiva. Sper - si il atentionez pe dl Hunor asupra acestui aspect! - ca si romanii TREBUIE sa particpe la aceste discutii. Vorbesc despre romanii minoritari din Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia, Croatia (ca Macedonia si Ukraina nu sunt in UE). Si acei romani minoritari au dreptul la protectie! Bineinteles, @romanul este un cretin indoctrinat care nu stie sa citeasca nici macar ISTORIA ROMANIEI! Chiar si de acolo rezulta foarte clar momentul sosirii maghiarilor in Transilvania. Cu mult, MUUUULT inainte de sosirea moldovenilor si oltenilor in marile orase ardelene.

24 mai 2013 11:04

pensionar sarac dLroman!!!!!nu plecam ca nu am venit in tara, dupa 1989, ci suntem aici de 1000 de ani, cu famili mixte, am facut inpreuna ,singuri, aceasta parte a tari.Daca nu i-ti place de noi poti folosi metoda HITLER care vad , ca e foarte drag celor fara cultura, cunostinte de istorie, si fara scoalla.Vad ca nationalizmul-sovinismul castiga teren la cei fara scoal, caei cu scoala profita de ceteteni fara scoala pentru vot.MAI CITITI ISTORIA ADEVARATA.

24 mai 2013 10:30

roman Plecati mai repede in UNGARIA ,SI CERETI-VA DREPTURI SCRISE CATE VRETI .IN ROMANIA SE RESPECTA DOAR LEGILE TARII !! SI TRICOLORUL

24 mai 2013 5:22

roman Plecati mai repede in UNGARIA ,SI CERETI-VA DREPTURI SCRISE CATE VRETI .IN ROMANIA SE RESPECTA DOAR LEGILE TARII !! SI TRICOLORUL

24 mai 2013 5:22

laslo tokes Facand laba in grup, ca terapie de shok!!!!

24 mai 2013 0:20

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.