Nu preşedintele Traian Băsescu este românul care ar putea ajunge şef al NATO, ci un fost rival al său. Confuzia a fost cauzată tocmai pentru că informaţia care a ajuns în presă „pe surse“ îl descria pe posibilul viitor secretar general NATO ca fost lider de partid şi candidat la alegerile prezidenţiale.

În aceste condiţii, Mircea Geoană este singurul politician din România care are o şansă reală să ajungă Secretar General al NATO, a declarat jurnalistul Radu Tudor la ANTENA3, arătând că caesta îndeplineşte cele două condiţii estenţiale pentru acest post. Prima este aceea ca respectivul candidat „să fi fost prim-ministru, ministru al Apărării sau ministru de Externe. Geoană a fost un foarte bun ministru de Externe“, a spus Radu Tudor.

Cea de-a doua condiţie este aceea că "trebuie să ai o relaţie extrem de solidă, nu doar oficială, ci şi personală, la Washington. Dintre toţi politicienii din România, singurul politician care efectuează, în fiecare an, două vizite la Washington şi are o agendă de întâlniri cu congresmani, cu oameni din Departamentul de Stat, este Mircea Geoană", a mai adăugat Radu Tudor, citat şi de COTIDIANUL.

Şi eurodeputatul PSD Ioan Mircea Paşcu, remarcă GÂNDUL, a declarat că Mircea Geoană este categoric un candidat viabil la funcţia de secretar general al NATO, deoarece a fost ministru de Externe, iar turneul întreprins recent în SUA a vizat obţinerea sprijinului în acest sens. „Domnul Geoană este categoric un candidat, a fost ministru de Externe al României. El a făcut şi un turneu în SUA să îşi obţină sprijin de acolo“, a afirmat Paşcu, fost ministru al Apărării în 2000-2004.

El a arătat că funcţia de secretar general al NATO este de obicei atribuit unui ministru de Externe sau al Apărării, fost sau actual, care s-a remarcat pozitiv în privinţa contribuţiei aduse Alianţei, iar Geoană se înscrie, deoarece are şi un profil european, nu doar în planul NATO.  Potrivit europarlamentarului social-democrat, sunt mari şansele ca un est-european să obţină funcţia deţinută până la sfârşitul anului de fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen, deoarece şi în 2009 au mai fost discuţii ca şi ţările nou intrate în Alianţă să aibă acces la această funcţie, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ.

Senatorul PSD Mircea Geoană, aminteşte ADEVĂRUL, a declarat că, în recenta vizită în SUA, a pledat ca funcţia de secretar general al NATO să revină în 2014 uneia dintre ţările nou aliate la organizaţie, afirmaţia sa fiind făcută în contextul informaţiilor privind o eventuală candidatură a sa pentru acest post. Fostul ministru de Externe a amintit că opţiunea referitoare la preluarea postului de către noii membri a fost analizată şi înainte de numirea în 2009 a lui Anders Fogh Rasmussen ca secretar general al NATO, când a fost luat în considerare rolul noilor aliaţi în structura de securitate transatlantică şi în războaiele din Irak şi Afganistan.

Pe de altă parte, europarlamentarul Norica Nicolai, vicepreşedinte executiv al PNL, a declarat pentru MEDIAFAX că şansele ca România să obţină funcţia de secretar general al NATO sunt „mai degrabă mici şi simbolice“, ea precizând că ţara noastra ar putea dobândi funcţia de secretar general adjunct al Alianţei. „Şansele sunt mai degrabă mici şi simbolice. E prima oară când discutăm despre această oportunitate, dar cred că pentru actualul mandat va fi dificil să promovăm un român la conducerea NATO. Mi-e greu să cred că România va avea şanse în actuala conjunctură, când NATO stă în câteva ţări foarte puternice“, a afirmat Nicolai.Comentarii

vae victis Am ramas fara candidati, sau ce ?

2 mai 2013 9:16

romani din strainatate CEL MAI APRECIAT DE NOI ROMANII ,CAT SI DE STRAINATATE

2 mai 2013 0:50

romani din strainatate CEL MAI APRECIAT DE NOI ROMANII ,CAT SI DE STRAINATATE

2 mai 2013 0:50

val Vai ce stire trista, "eram sigur" ca NATO, vrea sa fie desfiintat si il vor alege pe Bashinescu sa indeplineasca el functia, fiind "expert" in demolari, destructurari, invrajbiri. Poate mai are vreo "sansa". Daca nu Rahova -i a lui.

1 mai 2013 19:04

badadum se duce el geoana sa se relaxeze in preziua alegerilor la piscina lui vladimir putin si ii trece si cu sefia nato. cum i-a trecut si cu sefia Romaniei. e mester mare la datul cu bata in balta. e curios omul sa vada ce se intampla dupa. si se intampla un singur lucru. iese manjit din cap pana in picioare de nu-l mai spala toata propaganda pesedista.

1 mai 2013 15:11

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.