Vestea că fostul ambasador american la Bucureşti, Mark Gitenstein, s-ar putea întoarce, într-o poziţie cheie, ca reprezentant al acţionarilor Fondului Proprietatea a dat fiori pe spinarea “băieţilor deştepţi” din energie, a tulburat şerpăria intereselor ruseşti şi, în special ale Gazprom, în România care, nicio surpriză, sunt reprezentate de securiştii alipiţi actualei guvernări.

Poate că prim-ministrul Victor Ponta nu doreşte, personal, “să ducă România în Rusia sau Kazahstan”, iar incidentul dintre Sebastian Ghiţă, omul său de încredere, pe de o parte, şi Ioan Niculae şi Sorin Roşca Stănescu pe de alta, pare să indice în această direcţie, dar asaltul dat de guvernul său şi de coaliţia al cărei co-preşedinte este împotriva transparentizării şi liberalizării pieţei energiei spune cu totul altceva.

Cele mai virulente atacuri împotriva poziţiei Statelor Unite, exprimate, la vremea respectivă, de ambasadorul Mark Gitenstein, în privinţa loviturii de stat de vara trecută au venit din partea grupării Voiculescu-Antonescu şi a organului lor de propaganda, grupul Intact. Nicio surpriză aşadar, că grupul Intact este cel care a lansat şi cele mai violente atacuri la adresa lui Gitenstein după publicarea ştirii că fostul ambasador, acum revenit în sectorul privat, candidează la un loc –posibil chiar de preşedinte – al Consiliului Reprezentanţilor acţionarilor Fondului Proprietatea. De ce şi-a dezlegat Voiculescu câinii din lesă împotriva lui Gitenstein şi a Fondului Proprietatea va deveni, sperăm, limpede, în cele ce urmează.

Fondul Proprietatea administrează active importante în valoare de două miliarde de euro la cele mai valoroase companii româneşti, private sau de stat, din domeniul producţiei şi distribuţiei de energie – petrol, gaze naturale, energie electrică – de la Petrom, la Romgaz şi Transgaz şi până la Nuclearelectrica şi, da, Hidroelectrica. De fapt, motivul pentru care există un “scandal Hidroelectrica” în primul rând, motivul pentru care contractele “băieţilor deştepţi” au devenit publice iar putregaiul de acolo a fost la lumină nu are nicio legătură cu dorinţa guvernului Ponta de a face curăţenie, aşa cum sună propaganda de stat, ci cu nemulţumirea acţionarilor privaţi ai Fondului Proprietatea că pierd bani dintr-o investiţie care ar fi trebuit să fie perfect viabilă dar a fost pusă în genunchi de managementul de stat şi de reţeaua căpuşelor cunoscută sub numele de “băieţii deştepţi din energie”. Acum, elementul cheie al poveştii este că Fondul Proprietatea este o afacere din ce în ce mai exclusive americană. Administratorul este Frank Templeton iar primii doi acţionari sunt Elliot Associates şi City of London. Mark Gitenstein a fost propus pentru Fondul Proprietatea de Emerging Markets Country Fund, creat în America şi administrat de City of London. Acest lucru nemulţumeşte profund interesele ruseşti, care beneficiau masiv de pe urma reţelelor de corupţie din sistemul de stat, un sistem cu care sunt învăţate şi pe care ştiu să îl exploateze foarte bine. Ecuaţia este destul de simplă: Cu cât americanii rămân mai mult şi mai adânc implicaţi în afacerile cu energie din România şi cu cât acestea devin mai transparente, cu atât interesele băieţilor deştepţi care provin din Securitate şi ale ruşilor care îi susţin sunt mai lovite. Nu este, desigur, un joc în alb şi negru, dar “la capătul zilei” ca să folosim un calc american, la asta se reduce totul. Şi este o miză uriaşă pentru România.

Una din speranţele pe care se pare că şi le puneau “băieţii deştepţi” era ca Fondul Proprietatea să vândă activele pe care le deţine (o opţiune preferată de Elliot) în vederea maximizării profiturilor pe termen scurt. Această opţiune este însă respinsă de analiştii români consultati de Romania Libera, care ar prefera un scenariu de tip “win-win” în care FP să-şi extindă investiţiile într-un sector strategic cum este cel energetic şi să-şi crească, subsecvent, profiturile, cât şi de nominalizarea lui Gitenstein, un atu pentru extinderea afacerilor americanilor în România şi Europa de Est. Cu alte cuvinte, dacă Fondul Proprietatea ar fi vrut să-şi lichideze activele şi nu să se extindă, atunci n-avea niciun rost să-l aducă pe Gitenstein. Aşa, jocul se schimbă şi este dus de americani la un nivel superior.

În disperarea lor, oamenii lui Voiculescu l-au turnat pe Gitenstein la Comisia de Etică a Departmentului de Stat pentru “conflict de interese”, “foloase necuvenite” şi “trafic de influenţă”. Suntem bucuroşi să-i anunţăm pe oamenii lui Voiculescu că Departamentul de Stat n-a avut nicio obiecţie faţă de prezenţa lui Mark Gitenstein în Consiliul Reprezentanţilor FP. Ştim asta atât de la Departamentul de Stat cât şi de la Mark Gitenstein, care a respins orice acuzaţii. Gitenstein a confirmat telefonic, pentru România Liberă, că va încerca, din noua sa poziţie, să exploateze cunoştinţele pe care le-a acumulat în calitate de ambasador pentru a maximiza oportunităţile de afaceri pe care le oferă România şi a sublinat că va continua să militeze pentru Liberalizare, Transparenţă (ceea ce înseamnă scoaterea afacerilor din energie la lumină ca să nu se mai repete cazul Hidroelectrica) şi Privatizare, pe principiul că toată lumea are de câştigat: investitori, acţionari şi public: dividendele cresc, preţurile scad, costurile se reduc şi la fel şi factura la energie.

Toată lumea, mai puţin băieţii deştepţi şi Securitatea. Într-un articol recent, Otilia Nuţu specialista Expert Forum în energie, relatează o dispută revelatoare avută cu celebrul Iulian Iancu –autoritatea PSD în materie de politică energetică şi omul Gazpromului după spusele (via Wikileaks) colegului său şi preşedinte al Comisiei SRI, Georgian Pop – şi cu şeful ANRE, Emil Calotă, în care aceştia s-au opus vehement liberalizării pieţei gazelor prin bursa energiei, OPCOM, şi exportului de gaze din România. După cum remarcă Otilia Nuţu, de absenţa listării pe bursa OPCOM, beneficiază Ioan Niculae (Interagro, fost ofiţer de Securitate, n.n) care s-a obişnuit să facă miliarde cu subvenţie de la populaţie. Totodată, Nuţu observă că dacă România ar fi să exporte gaz, ar exporta în Moldova, Bulgaria şi Ungaria, ţări care depind între 90% şi 100% de Gazprom. A bloca exporturile de gaz românesc înseamnă, aşadar, în esenţă, a proteja Gazprom de concurenţa românească şi a-i proteja pe ruşi în dauna românilor.

Este evident, aşadar, că ruşii au agenţi în zona guvernamentală şi că revenirea lui Gitenstein îi încurcă foarte mult. Prezenţa sa la Fondul Proprietatea va fi un ghimpe în coastă şi un test dacă guvernul Ponta îşi va onora angajamentele faţă de Occident sau va sucomba tentaţiei Estului.

P.S. Pe tot parcursul zilei de ieri, am incercat sa obtinem un punct de vedere din partea domnului Adriean Videanu, sub mandatul caruia s-a semnat, sub presiune americana, contractul cu Franklin Templeton. Nu l-am mai obtinut, in pofida promisiunii domnului Videanu.

Integral pe România LiberăComentarii

HAHAHA Asta-i autorul articolului? Vai ce fata basista are! Chiar nu ma mai mira ca scrie astfel de lucruri! :)))))))))))))))))))))))

29 martie 2013 11:21

anghelescu Ce cufureală băşistă! Ăsta-i articol? Bieţi băşişti: sunteţi jaaaalnici! E greu fără nimic de furat, nu?

29 martie 2013 10:51

ion de romania Îi reprezint pe cei 7.400.000 de români care ţi+au demis kioretele! De aia te oftici!

29 martie 2013 10:33

Campestru Boul campenesc a vazut o vaca, alta decat ma-sa, si rage ca un leu juganit. Bai bulbucila, lasa-te de meserie si du-l si pe belitul ala imprejur din america la coana vaca ma-ta in vizita erotico-camatareasca!

29 martie 2013 9:44

@ socialistu lefter 29 martie 2013 9:13 Dacă tu razvan alias cornel nu știi cine a scris plăcinta, eu te știu pe tine. Plagiatorul guvernează și chiar cu multă maturitate, dar tu ești surd de ambii ochi și orb de amândouă urechile, sau viceversa. Succesuri îți doresc!

29 martie 2013 9:26

socialistu lefter Nu stiu cine scrie placinta in doua episoade, dar nu a adus un singur argument care sa infirme "elucrubratiile" lui Campeanu - decit ca "ar fi mai bine sa nu le credem"... In stilul tipic securistic : nu zic ca nu ai dreptate, dar esti un burjui vindut, basist, sclav americanilor si vrei sa ne vinzi tara. De rusi? Numai bine. Iar tu, bai "ioane" scoate dreakului "romania" din nume, ca nu reprezinti pe nimeni decit propriile-ti interese! Tu crezi ca, amintind de "basescu", raspunzi la toate problemele? Raspunde si la asta: de ce Plagiatorul NU GUVERNEAZA nimic de 10 luni?

29 martie 2013 9:13

ion de romania Măi omule, gata! Te agiţi degeabaŞ băşescă-tu este terminat! Sau tocmai din acest motiv te zbaţi ca peştele pe uscat şi împroşti cu noroi din jalnica fiţuică acer a ajun s să fie fosta "România Liberă"?

29 martie 2013 8:54

Ce mai titlu explodabil! 2 Presiunea americană versus interesele Estului, nemulțumirea intereselor rusești care beneficiau masiv de pe urma rețelelor de corupție din sistemul de stat? Ecuația la final ajunge simplă, se cufurește Cacampeanu pe hârtie mai apoi, ce să mai vorbim, avem un basm science-fiction cu detalii de spionaj economic și tehno, care ne dau efectul unui purgativ forte. Apoi, trebuie să ne cufurim împrăștiat grație acestui jurnalist plin de idei, adică idiot în toată regula. Mă miră faptul că acest lingău băsescian execrabil pe nume Cristian Cacampeanu nu-l elogiază virtuos pe caricatura de Băsescu, idolul lui cel venerat cu o fobie fantastică până la dărâmarea guvernoiului MRU de anul trecut, moment în care Cacampeanu a intrat într-o eclipsă totală până acum. La final mă tem că articolul ăsta va exploda realmente datorită titlului, dar rezultatul exploziei va fi numai o bășină nenorocită ce e preambulul unei cufureli împrăștiate. Mă mir cum mama dracului Cacampeanu nu l-a amestecat și pe președintele american Obama în acest articol de tot căcatul, precum și pe ăia de la NATO cu scutul anti-rachetă de la Deveselu, scut care e cu izmenele pe vine, etc. Propun premierea lui Cristian Cacampeanu cu Oscarul de fecale al jurnalisticii! Punct!

29 martie 2013 8:53

Ce mai titlu explodabil! 1 Numai că elucubrațiile utopice debitate de Cristian Cacampeanu expun o schizofrenie veritabilă, o exacerbare a unei idioțenii formidabile. Securitatea cui nene? Oamenii lui Voiculescu? Nu-l agreez pe Voiculescu, cel care are destule bune-n cap, problema e că basmul ăsta fabricat de Cacampeanu merită neapărat premiat cu Oscarul de fecale al jurnalisticii. Cristian Câmpeanu Cufureanu amestecă în ciorba lui de fecale ce e articolul de față, lovituroiul de stat democratic din vara trecută cu realitatea zilei de azi, transportând virtual cititorul în Rusia sau Kazahstan aiurea, scornind niște detalii utopice numai bune de adormit copii debili. Gruparea Voiculescu-Antonescu? Intrigi, comploturi și compoturi politice, băieți deștepți și un ziarist idiot care cufurește basme jurnalistice utopice. Miză uriașă, munți de bani, bla, bla, bla. Agenții ruși din zona guvernamentală? Care zonă guvernamentală nene? Evident că e vorba despre Zona Crepusculară!

29 martie 2013 8:52

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.