- Etapa întâi este deja realizată, etapa a- II-a va începe în acest an. Etapa a- II-a viza dotările din baza de la Deveselu - va începe să fie realizată din punct de vedere al investiţiei militare în acest an şi se va menţine în programul iniţial, respectiv operaţionalizarea bazei până la finele lui 2015. Etapa a-III-a vizează construcţia unui sit în Polonia. S-a renunţat la etapa a- IV-a care nu viza securitatea UE.

- Aceste confirmări le am din discuţia pe care am avut-o pe 14 martie cu John Kerry.

- Din punct de vedere militar şi strategic, nu intervine nicio modificare. Nicio schimbare bugetară, iar graficul de implementare rămâne aşa cum am stabilit cu SUA.

- Art. 63, alineatul 5 din Constituţia României spune foarte clar: Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent îşi continuă procedura în noul Parlament.

- Anul trecut, proiectul s-a întors înapoi la comisia juridică, el trebuie să îşi continue drumul. Am sesizat Camera deoarece s-a depăşit termenul legal în care un proiect putea sta la comisie. Am semnalat Camerei că are obligaţia să continue procedura. Scrisoarea s-a bazat şi pe art. 227 din regulamentul Camerei Reputatilor.

- Art. 90 din Constituţie spune aşa: Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

- Niciun parlamentar nu poate să treacă de obligaţia de a respecta voinţa poporului care a fost exprimată la referendumul din noiembrie 2009.

- În procesul de revizuire a Constituţiei trebuie să se ţină cont de referendumul care a fost validat.

- De aceea trebuie ca revizuirea Constituţiei trebuie să ţină cont de voinţa poporului, altfel revizuirea nu se justifică.

- Avem deja o hotărâre a CCR care spune că nu se poate trece peste referendum, în plus trebuie avut în vedere şi art. 90 care vorbeşte de voinţa exprimată de popor.
- E foarte interesant cât de lipsiţi de consecvenţă sunt cei din actuală majoritate şi viaţă o să-i sancţioneze că lucrează cu dublă măsură.

- Practic a fost o punere de acord a propunerilor de modificare a altor articole decât cele care vizau efectele referendumului între formularea articolelor şi hotărâri adoptate de CCR de-a lungul mandatelor mele.
- Concluzie - scrisoarea s-a vrut o atenţionare să nu ratăm procesul de revizuire a Constituţiei.
O atenţionare legată de un alt aspect - înţeleg că se pune problemă modificării legii referendumului, să se reducă cvorumul la 25 - 30%. Nu poţi revizui o Constituţie aprobată cu 50% plus unu cu o normă inferioară.

- Lucrurile sunt complicate şi cred că cei ce şi-au asumat responsabilitatea trebuie să fie atenţi de unde pleacă şi unde vor să ajungă.

- Azi am trimis spre reexaminare legea 80, este vorba despre statutul cadrelor militare.

- Această lege este plecată pe o iniţiativă legislativă a câtorva parlamentari, a fost respinsă în Camera şi a fost adoptată de Senat. Pot s-o interpretez ca fiind o lege ce reflectă ori un act de trădare naţională şi sunt responsabil de ce spun - ori un act care vădeşte o profundă prostie

- Care sunt efectele legii: Dacă aş fi promulgat-o azi, joi, 41 de generali ar fi fost trecuţi în rezervă. Comandamentul forţelor terestre ar fi rămas fără niciun general, la fel la forţele navale, cel al forţelor aeriene cu un singur general.

- Este pentru prima dată după Revoluţie când se încearcă, pe motiv politic, decapitarea armatei.

- Rămâne o armată de ofiţeri superiori şi ofiţeri.

- Aceşti oameni au 55 - 56 de ani, unii au fost în Irak, alţii în Afghanistan.

-Sunt comandamentele de armă care stau în legătură cu toate structurile NATO.

-Generalii aceştia nu sunt cei de imediat după revoluţie, sunt cei care la începutul anilor 2000 erau căpitani, maiori, cei care au modernizat armata, care s-au instruit în comandamente NATO, care au introdus spiritul NATO în armată.

-O astfel de decapitare printr-o lege năroadă e inexplicabilă şi e un act împotriva securităţii naţionale şi a armatei române.

-Cu cine propune să-i înlocuim? Sau să-i facem obedienţi faţă de ministru, o altă parte ridicolă a legii.

- Până acum acordarea gradului de general se făcea prin decret al preşedintelui, azi se rezolvă prin ministru.

-Generalii nu trebuie subordonaţi politic, nu trebuie să depindă de politic.

-Eu sper că această lege să nu mai plece din parlament niciodată.

-Dacă au de modificat statutul cadrelor militare şi vizează funcţia de general, trebuie să se facă în deplin acord cu corpul generalilor, sunt generali din generaţia tânără, nu sunt generalii lui Moş Teacă din generaţia lui Dogaru.

-Sunt ofiţerii care au condus operaţiunile armatei din Irak şi Afghanistan.

-De ce acest proiect de lege care vizează corpul militarilor, nu ştiu.

-Nu Duşa este problema, principiul este problema. Armata Franţei - generalii se pensionează la 61 de ani. De ce ţinem noi peste noapte să-i pensionăm la 55 de ani? Armata SUA îşi pensionează generalii la 68 de ani. Germania - 65 de ani, pot fi menţinuţi până la 67 de ani.

-Având în vedere speranţa de viaţă, cred că vârsta de 60 de ani e una potrivită pentru un general din trupele operative, cei de la intendenţă ar putea sta şi mai mult.

-Mi s-a părut ori o prostie ori o lovitură data armatei, nu ar fi singură instituţie supusă loviturilor.

-Recomanarea mea publică e că Senatul să fie mult mai atent, şi Senatul poate uită de această lege.

-Dacă vorbim de un nou statut, trebuie discutat cu militarii şi nu făcut pe iniţiativă legislativă de câţiva parlamentari.

-Se pare că printre iniţiatori e şi un fost ministru al Apărării, provenit din Armată.


Comentarii

ion pop top-kk Unde-i ion pop - top caca bashinist. Aici n-are nimic de comentat top-kk ?

22 martie 2013 12:47

Gica In urma cu patru ani s-a votat la un referendum o treaba. Foarte bine. De atunci au trecut PATRU ANI. Nu i s-a intamplat nimanui sa-si schimbe parerea dupa o ora sau dupa un an? Daca se adopta o noua constitutie aceasta va fi supusa tot unui vot popular. Daca se aproba inseamna ca poporul si-a schimbat punctul de vedere. Daca nu se aproba va trebui schimbat proiectul. In ce consta problema. Iar, ca argument suplimentar, ultima data presedintele a fost votat de cica 5 milioane de cetateni iar anul trecut au votat pentru trimiterea lui acasa 7,5 milioane. Asta nu inseamna oare ca, in timp, parerile se mai si schimba?

22 martie 2013 12:16

gf L a referendum poporul a dorit demisia ta, iar tu , cu o aroganta vecina cu boala nu ai tinut seama de nimic. Sa-ti fie rusine Traian Basescu. Doresti egalitate dar nu pentru catei.

22 martie 2013 9:12

laurailiescu IMI PLACE ARTICOLUL

22 martie 2013 2:03

ion Tu javra ordinara cand o sa tii cont de vointa poporului din iulie 2012 care te-a demis? Tu sa nu mai dai lectii la nimeni,ca tu ar trebui sa fii la puscarie. Daca Constitutia nu poate fi schimbata cu un numar de alegatori mai mic decat cel care a votat-o anterior ,atunci tu de ce mai stai la Cotroceni daca te-au votat 5 milioane si te-au demis 7,4 milioane? De aceea ca esti un nesimtit ,un impostor ,un hot . Si nu are rost sa mai iesi cu declaratii ca si asa nu te mai ia nimeni in serios ,toata lumea asteapta sa scape de tine odata ca sa fie liniste in tara asta ,sa poata lucra guvernul si toate institutiile.

21 martie 2013 23:13

Vointa poporeanului Ma, escrocule ce esti. Vointa poporului ? Ala te-a demis. Daca inca mai esti acolo, datorezi asta unor mecanisme care n-au de-a face culegea si cu statul de drept.

21 martie 2013 23:07

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.