În ultimii patru ani pe la Institutul Cantacuzino s-au perindat patru directori. Şi niciunul nu a reuşit să pună pe picioare această „fabrică” de vaccinuri. Iar cu fiecare săptămână care trece, şansele ca România să aibă anul viitor vaccin antigripal scad dramatic, potrivit Digi 24.
Pentru repunerea în funcţiune a Institutului Cantacuzino este nevoie de mai multe aprobări. De la autorizaţia de fabricaţie, până la autorizaţia de punere pe piaţă a unui medicament, fără de care niciun vaccin produs nu poate ajunge la medici şi pacienţi. Însă niciun reprezentant al Institutului nu a cerut până acum aceste aprobări.
„Se inspectează localul, se inspectează laboratoarele, personalul, toate documentele”, explică Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.
Toate aceste proceduri durează 300 de zile. Cu alte cuvinte, abia în ianuarie anul viitor ar putea fi produse primele loturi de vaccin. Iar situaţia delicată în care se află Institutul Cantacuzino pare să devină şi mai complicată.
Director general adjunct, un fost agent de vânzări la Pagini Aurii
Ministrul Sănătăţii a numit un tânăr de 27 de ani, fost agent de vânzări, director general adjunct al Institutului. Ba chiar a fost schimbată organigrama insitituţiei pentru a se crea postul pentru Ovidiu Antal.
Potrivit unei hotărâri a Consiliului de Administraţie, noului director i s-au acordat competenţe totale în domeniul investiţiilor.
Ovidiu Antal este preşedintele Tineretului Liberal din Harghita şi din CV-ul său reiese că, acum cinci ani, la 22 de ani, lucra în minister, pe postul de consilier al lui Eugen Nicolăescu. Însă, pe pagina de internet a Ministerului nu există nicio declaraţie de avere sau de interese din perioada 2008-2009. Iar Ovidiu Antal a refuzat să lămurească situaţia.
Pentru că Institutul nu funcţionează, românii plătesc dublu pentru vaccinul antigripal. În 2011, statul a plătit în jur de şase milioane de lei pentru 750.000 de doze, iar în 2012, când a cumpărat serul din străinătate, a plătit 11 milioane de lei.
Integral pe România Liberă
Comentarii
val Puneti la pamint si institutul Cantacuzino. Pina in 2009 cum producea seruri si vaccinuri bune si autorizate, verificate, iar acuma nu mai corespund, s-au nici nu s-au facut demersuri? Sa nu mai avem nimic romanesc, totul sa importam. Eventual sa-l vindem pe nimic unor straini si atunci va avea degraba autorizatii, verificari, etc.
16 martie 2013 0:08
Adaugă comentariu
Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:
- Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
- Accesezi link-ul din mesajul primit.
- Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.
Te-ar mai putea interesa și...
Creştere record a abuzurilor domestice ca urmare a pandemiei COVID-19, avertizează Consiliul Europei
5 martie 2021 18:15Un pensionar i-a oferit o ciocolată ministrului Muncii, în semn de recunoștință pentru că i-a ascultat nemulțumirile legate de pensie
5 martie 2021 13:47Cifre oficiale. Câte persoane au murit dintre cele 446 infectate cu COVID după a doua doză de vaccin. Ce afecțiuni aveau
5 martie 2021 8:10Modificarea kilometrajului de către cei care vând maşini rulate s-ar putea pedepsi cu închisoarea
5 martie 2021 8:04Inspectoratul Școlar o apără pe învățătoarea acuzată că a umilit un elev din cauza mărțișorului: „L-a așezat în vitrină, la vedere”
4 martie 2021 16:33Editorial
Dacă nu se va găsi urgent o soluţie, urmarea se va scrie cu sânge
Procesul BREXIT nu este numai profund toxic şi cu efecte efecte dramatice în cazul Marii Britanii şi UE. Poate deveni o tragedie la modul cel mai propriu deoarece, aşa cum era de aşteptat, ameninţă să atace structura statală...