HABEMUS PAPAM! Noul Papă este cardinalul argentinian Jorge Bergoglio, care a luat numele de Papa Francisc I, a anunţat cardinalul francez Jean-Louis Tauran. El a fost ales miercuri seara cu 77 de voturi din totalul de 115 cardinali electori din întreaga lume, după cinci runde de vot.

Papa Francisc I este succesorul lui Benedict al XVI-lea, care a demisionat la 28 februarie.

Numele noului Suveran Pontif a fost o surpriză, cardinalul Jose Mario Bergoglio neaflându-se pe lista de favoriţi vehiculată de mass-media în perioada de dinaintea începerii conclavului, pe primul loc fiind cardinalul Angelo Scola, arhiepiscopul din Milano.
Noul Suveran Pontif este adeptul sărăciei, om simplu, dar elevat (călugăr iezuit), aplecat mai mult spre rugăciune, meditaţie şi studiu decît spre politică

Papa Francisc I (Jorge Bergoglio), călugăr iezuit ( ordin înfiinţat în 1534 de un grup de studenţi de la Universitatea din Paris, în frunte cu Ignatiu de Loyola, teolog), a fost arhiepiscop în Buenos Aires, numit cardinal în 2001 de Papa Ioan Paul al II-lea.

Desi cardinal si avea la dispozitie un palat, masina la scara, servitori, a renuntat la tot. Circula cu mijloacele de transport in comun ( a renuntat la masina, donand banii saracilor), nu locuia in palat ( asa cum locuiesc arhiepiscopii si cardinalii), ci intr-un apartament modest si isi gatea singur. I-a rugat pe argentinieni sa nu vina la Roma pentru a-l susţine, ci sa doneze banii de bilete saracilor.

În vârstă de 76 de ani, Jorge Bergoglio este primul Suveran Pontif ales din afara Europei. Insă numele Bergoglio este de origine italiană, tatăl său fiind imigrant italian.


"Fraţi şi surori, bună seara!", şi-a început noul Suveran Pontif primul său discurs în italiană către miile de credincioşi adunaţi în Piata Sf Petru din faţa Capelei Sixtine.

"Cardinalii au venit să mă caute la capătul lumii", a precizat noul Suveran Pontif.

De asemenea, Papa Francisc I a lansat un apel la "fraternitate" şi "prietenie" în cadrul Bisericii.
"Mulţumesc comunităţii din Roma şi, înainte de toate, aş vrea să mă rog pentru Benedict al XVI-lea cel emerit, să ne rugăm împreună pentru binecuvântarea Dumnezeului nostru".


"Să începem această călătorie împreună, o călătorie pentru Biserică, a prieteniei, încrederii şi să ne rugăm întotdeauna unul pentru celălalt". Apoi a rostit rugăciunea domnească ”Tatăl nostru”, împreună cu miile de credincioşi din Piaţa Sf Petru.

De asemenea, Papa Francisc I a alectrizat mulţimea, în momentul în care i-a rugat pe oameni să-l binecuvânteze şi să se roage pentru el.

După încheierea primului său discurs oficial, Papa Francisc I a binecuvântat mulţimea aflată în Piaţa Sf. Petru.

Alegerea numelui Sfântului Francisc de Assisi devoalează priorităţile, programul noului Suveran Pontif

Papa Francisc I si-a ales numele Sfântului Francisc de Assisi, care este şi patronul Italiei. Numele are semnificaţii puternice în lumea catolica, deoarece Sfântul Francisc de Assisi este sfântul săracilor, cel care nu s-a sfiit să sărute rănile unui lepros.

Francisc de Assisi s-a nascut in anul 1182 intr-o familie înstărită din Assisi (Italia), de negustori de stofe şi bijuterii. In prima tinereţe a dus o viată plină de bogăţie şi aventuri pana la 24 de ani, participând si la un război in timpul căruia a căzut prizonier, dar a fost răscumpărat.

După această experienţă. Francisc de Assisi l-a descoperit pe Dumnezeu şi s-a dedicat Bisericii, renunţând la avere. S-a ocupat de săraci, de bolnavi, în special de leproşi, de care fugeau toţi. Le dăruia tot ce avea, motiv pentru care tatăl său l-a dezmoştenit. A propovăduit Evanghelia, pacea, bucuria de a dărui celor săraci , in jurul său adunînd adepţi. A întemeiat Ordinul Minoriţilor , denumit după moartea sa Ordinul Franciscanilor. In drumurile sale de evanghelizare l-a întîlnit pe sultanul Egiptului, pe care a vrut să-l convertească.

Ascultarea şi sărăcia, simplitatea şi refuzul oricărui privilegiu, umilinţa şi egalitatea între oameni au rămas temele fundamentale ale mesajului Sf Francisc de Assisi de reînnoire spirituală, care de fapt a devenit şi un sistem al reînnoirii Bisericii Catolice. Se pare că acesta va fi şi programul noului Suveran Pontif, spun experţii Vaticanului.

Sfîntul Francist de Assisi a primit stigmatele lui Iisus Christos

În septembrie 1224, pe muntele Verna, în Casentino, Francisc de Assisi a primit stigmatele. I-au apărut pe corp cele cinci răni ale lui Iisus Christos: găurile cuielor din mâini şi picioare de la răstignirea pe cruce, precum si rana coastei străpunse de suliţă. A murit doi ani mai târziu, epuizat de boală şi aproape orb.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.