În urmă cu doar câteva ore abia s-a strigat „Habemus Papam“ că noul Papă, considerat un om foarte bun, a şi fost acuzat de fapte care nu au nicio legătură cu Dumnezeu. Jorge Mario Bergoglio, noul papă Francisc, este acuzat de argentinieni că ar fi colaborat cu regimul de dictatură militară, în care erau torturaţi dizidenţi.

Cel de-al 266-lea papă din istoria Bisericii Catolice, cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio (76 de ani) a fost ales în cel de-al cincilea scrutin al conclavului, sfatul cardinalilor convocat special pentru desemnarea succesorului lui Benedict al XVI-lea, anunţă EVENIMENTUL ZILEI.

Nu se regăsea pe lista scurtă a cardinalilor consideraţi favoriţi în lupta pentru Sfântul Scaun şi nici măcar pe lista lungă a caselor de pariuri. Alegerea sa este surprinzătoare, afirmă ADEVĂRUL: este primul iezuit care ocupă această funcţie. Cu toate acestea, argentinianul Mario Bergoglio pare a fi candidatul perfect pentru şefia Bisericii Catolice - cel puţin din punctul de vedere al intereselor de la Vatican.

Faptul că Bergoglio este de origine italiană, însă slujeşte într-o ţară din America Latină, l-a transformat pe acesta în candidatul ideal pentru Sfântul Scaun. Încă dinainte de începerea Conclavului pentru alegerea următorului Papă, specialiştii au accentuat dorinţa şi nevoia Bisericii Catolice de a alege un Papă care să facă legătura între Roma şi Lumea a Treia.

Povestea cardinalului Jorge Maria Bergoglio din Buenos Aires este captivantă, afirmă CLICK!: o persoană discretă, care şi-a dedicat viaţa slujirii Bisericii creştine, cu un comportament modest, mai curând atipic statutului său. Deşi cardinal şi avea la dispoziţie un palat, maşină la scară, servitori, a renunţat la tot. 

ROMÂNIA LIBERĂ susţine că circula cu mijloacele de transport în comun ( a renunţat la maşina, donând banii săracilor), nu locuia în palat ( aşa cum locuiesc arhiepiscopii şi cardinalii), ci într-un apartament modest şi  îşi gătea singur. El i-a rugat pe argentinieni să nu vină la Roma pentru a-l susţine, ci să doneze banii de bilete săracilor.

Pe de altă parte, noul papă, fost arhiepiscop de Buenos Aires, şi-a petrecut o mare parte a activităţii sale preoţeşti în timpul dictatorii militare a generalului Videla şi chiar este acuzat că a colaborat cu regimul, în detrimentul cetăţenilor argentinieni. De aici au pornit şi acuzaţiile despre care scrie presa din Argentina, citată de NAŢIONAL.

Medicul Lorenzo Riquelme trăieşte în prezent în Franţa, dar în 2010, povestea în presă că în anul 1976 a fost răpit şi torturat în sediul Ordinul Iezuiţilor, care era condus la acea vreme chiar de către actualul Papă. Medicul era pe atunci un tânăr militant împotriva regimului dictatorial.

Tot în anii '70, Papa Francisc, în acea vreme conducătorul Iezuiţilor, a fost acuzat de răpirea a doi preoţi iezuiţi, care au refuzat să părăsească Ordinul atunci când el le-a cerut asta. Toate acestea, afirmă ANTENA3, s-au întâmplat în perioada „Războiului Murdar“, şi cu toate că Bergoglio a fost acuzat de răpire, nu s-au adus şi acuzaţii oficiale împotriva lui în acest sens.

Cert este că primul papă din Americi, Francisc este de asemenea primul iezuit care a devenit suveran pontif. Despre Ordinul Iezuiţilor scrie tot ANTENA3, care, citând din cartea „Asasinii Vaticanului“ a lui Eric Jon Phelps, afirmă că „scopul final al iezuiţilor este acela de a conduce lumea, cu ajutorul Papei, din interiorul templului lui Solomon reconstruit din Ierusalim“.Comentarii

UNFORGIVEN Apropo de ziaristi, nici dupa anuntul din balcon, multi moderatori nu s―au dumirit cine e noul papa, de unde e si cum il cheama. PS: Laura Chiriac, n―ai facut latina la scoala, ca dl. Sarbu sigur a facut―o la semninar!

14 martie 2013 11:03

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.