Casele judeţene de asigurări de sănătate şi direcţiile judeţene de sănătate publică vor fi desfiinţate, iar în locul acestora vor exista opt instituţii regionale. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a precizat că această măsură a fost luată pentru binele pacienţilor. Măsura ridică însă multe semne de întrebare.

Ministrul Sănătăţii a precizat că activităţile instituţiilor desfiinţate vor trece la consiliile judeţene şi la direcţiile regionale care urmează să fie înfiinţate.

„După calculele pe care le-am făcut, o cotă de 5-6-7% va reprezenta reducerea de posturi. Nu ştiu de ce atâta emoţie şi agitaţie pentru ceva care creşte eficienţa. Cred că pe pacienţi îi ajută dacă le dai mai mulţi bani, nu să plătească nişte birocraţi care să îi încurce. Problema este: punem pacientul sau birocratul în centrul sistemului?”, a declarat Nicolăescu.

Prezent la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, Nicolăescu a afirmat că direcţiile de sănătate publică judeţene consumă 10% din fondul de administrare al Ministerului Sănătăţii, iar economiile ce vor fi făcute prin desfiinţarea lor vor fi dirijate către programele naţionale de sănătate, potrivit Agerpres.

Ministrul a spus că pacienţii se duc la medici, nu la Direcţia de Sănătate Publică sau la Casa de Asigurări de Sănătate, şi vrea ca aceştia să nu se lovească de birocraţia sistemului. Nicolăescu i-a acuzat pe „cei de la Casă” că în ultimii ani şi-au bătut joc de oameni, şi-au perpetuat locul lor de muncă, au „hingherit” pacientul, de aceea îi trimite acasă. „Ce au făcut cei de la Casă în ultimii ani? Au făcut o nenorocire, şi-au bătut joc de oameni, sunt nişte birocraţi care trebuie să plece acasă. De-aia îi trimit acasă. Ei nu au făcut altceva decât să-şi perpetueze locul lor de muncă, să ia bani pe ce? Hingherind pacientul, omul! Acasă cu ei!”, a spus Nicolăescu.

„Declaraţia ministrului Sănătăţii relevă o intenţie politică asumată de domnia sa. Astăzi, nu avem nici o analiză sau un studiu de impact social, administrativ, economic şi financiar al acestei decizii, care va fi luată politic, în urma elaborării unui proiect asumat şi promovat de Guvern. Momentul acestui anunţ, din punctul meu de vedere, nu este cel mai prielnic, având în vedere că la data de 1 aprilie 2013 începe perioada de contractare a serviciilor medicale şi activitatea instituţiei noastre va fi focusată pe acest subiect”, a reacţionat preşedintele CNAS, Doru Bădescu.

Cepoi: „Nu ştiu dacă se fac economii”

În schimb, Vasile Cepoi, fostul ministru al Sănătăţii, a atenţionat că la ora actuală Ministerul Sănătăţii nu a prezentat Guvernului nici un proiect de reorganizare a caselor de sănătate şi este aşteptată o propunere concretă.

„Sistemul ar putea funcţiona cu alt tip de instituţii care să preia atribuţiile celor desfiinţate. Nu ştiu dacă se fac economii, trebuie făcut un studiu de impact. Dacă desfiinţezi nişte instituţii care au anumite atribuţii, este clar că atribuţiile ar trebui preluate de alte instituţii. Trebuie pus ceva în loc”, a precizat Vasile Cepoi.

Consilierul guvernamental nu a putut preciza dacă va fi redusă birocraţia prin desfiinţarea instituţiilor respective, aşa cum a spus ministrul Sănătăţii, şi nici dacă reorganizarea celor două sisteme ar avea vreo legătură cu proiectul privind regionalizarea.

În prezent, CNAS şi casele teritoriale de asigurări de sănătate, conform prevederilor legale în vigoare, au dreptul la cheltuieli de administrare, funcţionare şi capital în proporţie de 3 % din fondurile colectate. Numărul de posturi ocupate la finele anului 2012 era de 3.020. Cheltuielile de personal pentru anul 2012 au fost de 134 de milioane, reprezentând 1,2% din FNUASS.

În urmă cu o săptămână, premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor să prezinte propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul şi a cheltuielilor cu bunuri şi servicii.

Integral pe România LiberăComentarii

pensionar Ma intreb ce are de spus Colegiul medicilor... Pai din afirmatiile incompetentului Nicolaescu rezulta clar ca el n-a auzit de preventie; pentru el medicina se reduce la numarul de paturi din spital... De vaccinari, de anchete epidemiologice, de bilant privind starea de sanatate a copiilor, de programe nationale, etc., etc., etc. Asta nu merita sa stea in fruntea unui minister atat de important, ca e demolator dovedit!!! Care este studiul de impact pe care se bazeaza initiativa individului?

13 martie 2013 8:24

pensionar Ma intreb ce are de spus Colegiul medicilor... Pai din afirmatiile incompetentului Nicolaescu rezulta clar ca el n-a auzit de preventie; pentru el medicina se reduce la numarul de paturi din spital... De vaccinari, de anchete epidemiologice, de bilant privind starea de sanatate a copiilor, de programe nationale, etc., etc., etc. Asta nu merita sa stea in fruntea unui minister atat de important, ca e demolator dovedit!!!

13 martie 2013 8:23

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.