Opoziţia nu reuşeşte să îşi unească forţele. În timp ce PDL şi PPDD se luptă cu statutul parlamentarilor, UDMR are o altă prioritate. Deputatul Cseke Attila spune că regionalizarea României riscă să se transforme într-un dezastru.

"Din punctul meu de vedere, continuarea politicii de dezvoltare pe aceste opt regiuni, pe aceste configurări, eventual constituirea a opt regiuni administrative va condamna mare parte a României, dacă nu întreaga Românie în următorii 20 de ani", este de părere udemeristul Cseke Attila.

În replică, Liviu Dragnea susţine că "este foarte greşită această apreciere, nu cifra 8 a fost cauza nedezvoltării echilibrate a acestei ţări, ci faptul că regiunile de dezvoltare actuale nu au avut şi nu au personalitate juridică, nu au avut şi nu au competenţe administrative şi competenţe de dezvoltare".

România va avea 8 regiuni - Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud şi Sud-Est - care vor avea competenţe exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual şi un preşedinte, în fruntea unui consiliu regional, potrivit proiectului Legii privind regiunile.

Proiectul prevede că teritoriul naţional al României este împărţit în opt regiuni, cu reşedinţele la Bucureşti, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Cluj-Napoca, Brăila, Timişoara, Craiova, Călăraşi, iar fiecare regiune este formată din două sau mai multe judeţe.

Regiunile prevăzute de proiect sunt: Regiunea Bucureşti-Ilfov - municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu reşedinţa în municipiul Bucureşti; Regiunea Centru - judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, cu reşedinţa în municipiul Alba Iulia; Regiunea Nord-Est - judeţele Bacău, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Vaslui, cu reşedinţa în municipiul Piatra Neamţ; Regiunea Nord-Vest: judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, cu reşedinţa în municipiul Cluj-Napoca; Regiunea Vest: judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, cu reşedinţa în municipiul Timişoara; Regiunea Sud-Vest: judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj, cu reşedinţa în municipiul Craiova; Regiunea Sud: judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman, cu reşedinţa în municipiul Călăraşi; Regiunea Sud Est: judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, cu reşedinţa în municipiul Brăila.

Regiunile sunt unităţi administrativ-teritoriale în care se exercită autonomia regională şi în care se organizează şi funcţionează autorităţi ale administraţiei publice regionale.


Comentarii

socialistu lefter Lui Dragnea: bai rahatule, tot vorbiti tot timpul despre Polonia si despre cit de mult stau ei peste noi in toate domeniile. De ce nu va uitati la ei CUM au reorganizat teritoriul - si nu de acum, ci de peste zece ani? Scoateti iar o facatura romaneasca. In loc sa simplificati lucrurile si sa mai reduceti din birocratie, creati un alt strat, de mega-supra-baroni, de-a dreptul voievozi regionali fata de boierii judeteni si cnejii locali. Stind "pe rind" in fiecare din cele 4-5 "capitale" judeteni - cred ca si bantustanii ar crapa de ris daca ar intelege optica pesedista! Dar nu cretinii de votanti usl, ei sunt mult prea prosti si manipulati.

15 februarie 2013 7:59

un valah De ce nu se numesc regiunile dupa cum a mai fost cu 30-40 ani in urma,cind a functionat astfel de structura!Si de ce nu,ar putea sa se preia acea experienta autohtona adaptata la noile date ale zilei!Pastrarea mostenirilor,traditionale ar aduce mai multa liniste,si de invatat din organizarea administrativa !Altfel va fi dezastru,ce poate duce la urmari imprevizibile,in disparitia Romaniei de pe Harta!Vrea cineva asta azi!?Va ramine responsabili de acest joc!

15 februarie 2013 5:24

val "Stimati destepti" sustinatori ai regionalizarii si deznationalizarii, va rog sa spuneti daca mai este o tara care are regiuni denumite dupa punctele cardinale.

15 februarie 2013 0:50

roman NOI ""SANTEM ""ROMANI """""NOI """SANTEM STAPANI !!!.LEGILE ROMANIEI TREBUIE RESPECTATE DACA DORITI SA TRAITI IN ""ROMANIA !!! AMENINTARILE NU NE PRIVESC SI NICI ""NU SANT VALABILE !!

14 februarie 2013 22:50

roman NOI ""SANTEM ""ROMANI """""NOI """SANTEM STAPANI !!!.LEGILE ROMANIEI TREBUIE RESPECTATE DACA DORITI SA TRAITI IN ""ROMANIA !!! AMENINTARILE NU NE PRIVESC SI NICI ""NU SANT VALABILE !!

14 februarie 2013 22:50

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.