Doar 72% dintre români au acces la rețeaua de salubritate, cu doar un procent mai mulți decât în 1990, arată un studiu al Institului de Sănătate Publică din București

Acest procent de 72% înseamnă că 3 români din 10 sunt expuși în orice moment la pericolul microbilor și virusurilor ce pot provoca boli grave - care, în unele cazuri, pot fi mortale.

Una dintre cele mai grave boli provocate de lipsa condițiilor de igienă este diareea infecțioasă. La nivel mondial, această boală ucide mai mulți copii decât o fac HIV-SIDA, malaria și pojarul la un loc.

În România, mortalitatea cauzată de diareea infecțioasă este de 4 ori mai mare decât în Bulgaria și de 2 ori mai mare decât în Ungaria.

Evenimentele recente ne confirmă, de asemenea că, problemele care pornesc de la igiena precară pot avea efecte pe scară mult mai largă. În fiecare an, România este lovită de inundații - în ultimii 5 ani au fost inundate 20.000 de locuințe, dintre care 15.600 au fost distruse în totalitate. Pe lângă pagubele materiale pe care le produc, inundațiile transformă zonele afectate în adevărate focare de infecție, ducând la apariția bolilor. Zeci de mii de oameni rămân fără case, haine și bani - deci fără condițiile necesare pentru a-și menține igiena personală și pentru a se proteja de boli.
Integral pe CapitalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.