Scandalul cărnii româneşti de cal ajunse în farfuriile britanice drept carne de vită a implicat mai multe ţări şi companii de anvergură şi riscă să atragă după sine chiar un moratoriu britanic asupra importurilor de carne din UE.

Descoperirea cărnii de cal în locul celei de vită în lasagna comercializată în Marea Britanie dezvăluie un circuit comercial complex, ce implică mai multe companii şi ţări europene. De aceea, suspiciunile şi acuzaţiile sunt dintre cele mai diverse.

Victime şi călăi deopotrivă

Puse cap la cap, lucrurile arată cam aşa: se dă un producător român – al cărui nume nu se cunoaşte deocamdată – dar despre care Ministerul Agriculturii spune că avea toate autorizaţiile pentru a sacrifica şi cai, dar şi pentru a prepara şi vinde această carne. O companie franceză, Mainon Spanghero, cumpăra carne de la furnizorul din România. După declanşarea scandalului, compania a susţinut că a achiziţionat din ţara noastră carne de vită de „origine Europa“ şi a revândut-o pur şi simplu. Rămâne de stabilit dacă nu cumva francezii ştiau că e vorba de carne de cal, dar au vândut-o drept carne de vită pentru a putea pretinde un preţ mai bun. Oricum, în prima sa reacţie, societatea franceză a anunţat că a fost de bună-credinţă, iar problema ar fi la producătorul român.

Comigel este tot o companie franceză specializată în fabricarea de preparate congelate care a cumpărat carnea românească de la Mainon. Preşedintele general al Comigel, Erick Lehagre, a declarat că a fost sesizat, la începutul lunii februarie, de persoane de pe piaţa britanică în legătură cu o „problemă“ legată de carne, după cum scrie Mediafax.

Findus, ultimul jucător din această complicată poveste, comercializează produse congelate şi deja preparate. Findus a cumpărat lasagna de „carne de vită“ provenită din România şi care era, de fapt, de cal, gata preparată, de la Comigel. Findus se consideră victima unei înşelătorii şi intenţionează să depună plângere.

De altfel, Findus a acuzat furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero, că a livrat carne de cal românească cu menţiunea „vită“. Findus a mai apreciat sâmbătă ca fiind puţin probabil ca prezenţa în cantitate mare a cărnii de cal în lasagna de vită vândută în Marea Britanie să fie „accidentală“.

Moratoriu pentru carnea de pe continent

După ce toate aceste piese de puzzle au fost puse cap la cap, au urmat reacţii dure. Şase mari supermarketuri franceze au retras din magazinele lor din Franţa produse furnizate de Findus şi Comigel, pe motiv că ar putea conţine carne de cal. Este vorba de grupurile Auchan, Casino, Carrefour (sub mărcile Carrefour şi Grand Jury), Cora, Monoprix şi Picard, potrivit unui comunicat. Produsele au fost retrase „din cauza unei neconformităţi de etichetare referitor la natura cărnii“. Preşedintele comisiei parlamentare britanice care se ocupă de probleme alimentare a cerut în week-end un moratoriu privind importurile de carne provenind din UE, până la clarificarea originii cărnii de cal descoperite în produse care ar fi trebuit să conţină carne de vită. „Cred că ar trebui să existe un moratoriu pentru toată carnea (ce provine din Uniunea Europeană) până la determinarea sursei contaminării“, a declarat Anne McIntosh pentru BBC. De la Bucureşti, clarificările au venit în cursul zilei de ieri. Ministerul Agriculturii a precizat că serviciile veterinare franceze au confirmat faptul că este vorba despre două abatoare din România. „În momentul de faţă, aşa cum rezultă din notificarea Comisiei Europene, se cunoaşte că produsul a fost distribuit prin lanţuri de magazine din Marea Britanie. Până în prezent, nu avem informaţii cu privire la data la care a avut loc transportul şi menţiunile înscrise pe etichetă, autorităţile franceze urmând să informeze imediat ce intră în posesia datelor“, se arată în comunicatul oficial. Totodată, Ministerul Agriculturii precizează că ancheta la cele două abatoare indicate de serviciile veterinare franceze drept surse ale cărnii de cal este în derulare, una dintre unităţi fiind “aproape exclusă” de sâmbătă în privinţa suspiciunilor, în timp ce la cealaltă se fac în continuare verificări.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.