Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a declarat, luni, că atacurile cibernetice au devenit din ce în ce mai sofisticate, el arătând că subiectul se va discuta în 5 februarie, la şedinţa CSAT, unde se vor adopta şi măsuri de contracarare şi, ulterior, de aducere la zi a legislaţiei, informează Mediafax.

"România, în ultima perioadă - şi vă spun că ultima perioadă este doar ceea ce s-a dat publicităţii - a fost ţinta unui atac informatic de proporţii. El nu a existat până acum în perioada aceasta pe care noi o supraveghem şi de când au fost înfiinţate instituţii care supraveghează atacurile cibernetice. (...) Atacurile au devenit din păcate din ce în ce mai sofisticate, ele ducându-se de la o zonă care era o zonă economică explicită gen atacuri asupra site-urilor băncilor către o zonă economică şi politică", a spus Nica.

El a menţionat că aceste atacuri au fost depistate la timp şi că organismul din subordinea ministerului, CERT, care se ocupă de societatea informaţională şi care răspunde de această chestiune de securitate cibernetică, împreună cu celalte instituţii ale statului, au luat măsurile necesare, inclusiv de avertizare şi contracarare a tuturor acestor încercări, care au fost de o amploare nemaiîntâlnită până acum.

Nica a spus că, din acest motiv, se va propune Parlamentului un proiect de lege privind strategia şi măsurile în domeniul securităţii cibernetice.

"Subiectul, din câte ştiu eu, va fi şi pe ordinea de zi a CSAT din 5 februarie. De atunci intrăm în linie dreaptă şi vom adopta măsurile care sunt măsuri adoptate în mod similar de partenerii europeni, Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa. În aceeaşi zonă suntem şi noi cu setul de măsuri. E vorba şi de o aducere la zi a acestei legislaţii, care nu prevedea toate tipurile de infracţiuni şi mai ales contramăsurile necesare în situaţii de atacuri cibernetice şi reacţionăm şi noi foarte rapid", a spus Nica.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 21 ianuarie, că în perioada care a trecut "România a fost supusă unui atac cibernetic fără precedent", căruia a reuşit să-i facă faţă graţie pregătirii care a început în urmă cu trei ani, când în CSAT s-a făcut o prioritate din protejarea sistemelor informatice.

"Octombrie Roşu" a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani, SRI identificând entităţi cibernetice ostile care urmăresc culegerea de informaţii confidenţiale inclusiv despre resursele naturale româneşti, a afirmat, în 19 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.


Comentarii

Geopolitica turmentata Nu va grabiti sa trageti concluzii. Nu cunoastem entitatea atacatoare- poate sa fie oricine/orice. Nu cunoastem ce au urmarit- pescuind in orb, cum presupun ca au facut, au agatat orice li s-aprins in undita. Nu cunoastem ce au furat, ca n-or sa ne informeze. In mod sigur au cartat retele- cine e cine, ce face si in legatura cu cine anume. Grav, foarte grav e faptul ca fac chestia asta de ceva vreme. Nu exclud atacuri bine tintite, ca rezultat al informatiilor pe care le-au cules. Iar noi, romanii, suntem al naibii de vulnerabili.

28 ianuarie 2013 22:37

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.