Asociaţiile pentru protecţia pacienţilor critică intenţia ministrului Sănătăţii de a sista finanţarea din fondurile CNAS pentru spitalele private. Ele consideră că prin această măsură va fi încălcat dreptul pacienţilor de a alege furnizorul de servicii medicale pe care îl doresc.Coaliţia Orga­niza­ţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) susţine că măsura anunţată de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, încalcă dreptul pacientului de a alege orice unitate spitalicească doreşte. „Pacienţii au dreptul de a alege între furnizorii de servicii medicale pe care îi doresc. Nu este importantă forma de proprietate, atât timp cât serviciile medicale sunt echivalente. În acest fel, dispare concurenţa de pe piaţa serviciilor medicale. Aceşti bani care merg spre furnizorii privaţi nu sunt bani publici, aşa cum s-a spus. Sunt bani privaţi din fondul asigurărilor de sănătate, banii asiguraţilor. Dacă mergem pe o asemenea logică, ar trebui sistate şi contractele medicilor de familie, pentru că şi ei sunt organizaţi ca o formă privată. Considerăm însă că spitalele de stat şi cele private trebuie să fie tratate în mod egal. Astfel, pentru acelaşi serviciu, trebuie decontată aceeaşi sumă de bani de către CNAS", a declarat Iulian Petre, vicepreşedinte COPAC.

Nici preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, nu agreează intenţia ministrului Sănătăţii de a sista finanţarea din fonduri publice pentru spitalele private. „Va fi afectat în primul rând pacientul. Până acum, cetăţeanul cu venituri medii putea avea acces în sistemul privat prin decontarea de către Casa de Asigurări a unei părţi din cheltuieli. De pildă, dacă o femeie opta să nască într‑un spital privat, statul îi deconta între 1.400 şi 1.900 lei, restul suporta din buzunar. Dacă măsura va fi pusă în practică de Guvernul Ponta, mulţi români nu vor mai avea bani pentru sistemul privat", a declarat Barbu. Acesta susţine că în nici o ţară din Uniunea Europeană asigurarea medicală obligatorie nu se adresează exclusiv spitalelor de stat.

Disensiuni în guvernul USL

Mai mult, vicepremierul Liviu Dragnea l-a criticat, luni, pe ministrul Sănătăţii pentru declaraţiile acestuia, accentuând că astfel de proiecte majore ar trebui, înainte de a fi anunţate public, să fie discutate în Guvern. „Ar fi bine pentru toţi miniştrii ca, înainte să facă declaraţii despre proiecte majore pentru ministerele pe care le conduc, să aibă o discuţie în Guvern sau măcar cu prim-ministrul", a afirmat vicepremierul Liviu Dragnea.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat luni că a discutat cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, despre propunerea ca spitalele private să nu mai primească bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, adăugând că va fi lua­tă o decizie politică pe acest subiect. „Am discutat, ştiu de discuţie, vom lua o decizie politică. Însă, într-adevăr, erau lucruri anormale care ţineau de modul în care finanţam şi sistemul public şi sistemul privat. Cred că explicaţiile cele mai bune din punct de vedere tehnic le are domnul secretar de stat Arafat. Este o soluţie. În acelaşi timp, ştiţi foarte bine, asigurările private merg şi către sistemul privat, deci trebuie să găsim o soluţie discutând şi cu FMI pe ceea ce înseamnă reforma sănătăţii, cum folosim banii, care nu sunt foarte mulţi, din sănătate", a explicat premierul.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că în noul contract-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie se va stipu­la că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private.

Integral pe România LiberăComentarii

UNDE ERAU ASOCIATIILE PENTRU PACIENTI ATUNCI CAND GUVERNATORUL IMPREUNA CU BOC-POC AU DECIS DESFIINTAREA SPITALELOR DIN ROMANIA???? LA ACEA DATA NU SE MAI INCALCAU DREPTURILE PACIENTILOR???? DIN CAUZA ACESTEI MASURI IDIOATE AU MURIT OAMENI LA PORTILE SPITALELOR IAR ASA-ZISA ASOCIATIE A PACIENTILOR N-A BINEVOIT SA PROTESTEZE. !!!! ALO, BASESCULE, TREZESTE-TE PANA NU TE ALUNGAM NOI DE LA COTROCENI SI TE TRIMITEM LA RAHOVA SAU POATE LA JILAVA CA TOT SE ELIBEREAZA CELULA LUI NASTASE.. TREZITI-VA PUPINCURISTI BASESTIENI CA SA NU AVETI ACEEASI SOARTA CU A CHIORULUI!!! LASATI-I PE ROMANI SA-SI HOTARASCA SINGURI SOARTA CA ORICUM VOI SUNTETI MAI PUTINI IAR CREIERELE VOASTRE SUNT NETEDE COMPLET !!!! RUSINE CELOR CARE NE CRED PROSTI SI INCEARCA - CHIPURILE - SA NE FACA BINE CU FORTA.

15 ianuarie 2013 18:09

UNDE ERAU ASOCIATIILE PENTRU PACIENTI ATUNCI CAND GUVERNATORUL IMPREUNA CU BOC-POC AU DECIS DESFIINTAREA SPITALELOR DIN ROMANIA???? LA ACEA DATA NU SE MAI INCALCAU DREPTURILE PACIENTILOR???? DIN CAUZA ACESTEI MASURI IDIOATE AU MURIT OAMENI LA PORTILE SPITALELOR IAR ASA-ZISA ASOCIATIE A PACIENTILOR N-A BINEVOIT SA PROTESTEZE. !!!! ALO, BASESCULE, TREZESTE-TE PANA NU TE ALUNGAM NOI DE LA COTROCENI SI TE TRIMITEM LA RAHOVA SAU POATE LA JILAVA CA TOT SE ELIBEREAZA CELULA LUI NASTASE.. TREZITI-VA PUPINCURISTI BASESTIENI CA SA NU AVETI ACEEASI SOARTA CU A CHIORULUI!!! LASATI-I PE ROMANI SA-SI HOTARASCA SINGURI SOARTA CA ORICUM VOI SUNTETI MAI PUTINI IAR CREIERELE VOASTRE SUNT NETEDE COMPLET !!!! RUSINE CELOR CARE NE CRED PROSTI SI INCEARCA - CHIPURILE - SA NE FACA BINE CU FORTA.

15 ianuarie 2013 18:09

Mihai Winter Nu inteleg rostul spitalelor private fara asigurari de sanatate private. Care este adresabilitatea acestor spitale private din totalul pacientilor? Ce proceduri sunt abilitate a le presta? Oare cadrul medical dupa ce presteaza 6 ore la spitalul de stat, este capabil de a intra din nou in operatie la spitalul privat pentru inca 2-4 ore? In detrimentul carei activitati: cea de la stat sau cea privata? Mai greu de crezut ca privatul ii va permite lipsa de calitate a actului medical. Oare de ce nu aplicam ceeace este un paragraf uzual al contractului de munca: concurtenta neloiala, Pentru ferventii aparatori ai “tarabagiilor din sanatate”: Motivul acestei reactii furibunde este ca osul are suficienta maduva si de ce s-o lasam la stat. Acestia, cunosc ei faptul ca multe din examinarile paraclinice sunt incluse in actul medical, dar sunt decontate inca odata separat? Acesta este motivul pentru care ministerul sanatatii a platit un colectiv de elaborare de proceduri, proceduri care sunt o caricatura si care permit si incurajeaza decontarile fictive. Vorbim de calitatea actului medical dar uitam sa privim pe o fisa fiscala a unui cadru medical ce lucreaza si la privat si la stat. Oare de ce accepta la privat o contravaloare a procedurii de 5-10% fata de cea oferita de stat? Invers oare nu este posibil? Oare a avut cineva curiozitatea de a pune cap la cap fisele fiscale ale unui CNP din domeniul medical? (Vezi doamne el este PFA, un alt mod de fraudare si evaziune) Cred ca pentru moment ajunge. Sper ca alesii sa puna in prim plan interesele majoritatii si nu cele ale minoritatii evazioniste.

15 ianuarie 2013 10:22

cornel Bolnavul are dreptul legal si constitutional sa-si aleaga locul unde se trateaza PE BANI LUI din contributiile pe care le tot plateste la CAS in tara si in UE !Faptul ca statul isi aroga dreptul de gestionare a banilor pacientilor este ilegal si incalca tratatele internationale Toate guvernele s-au infruptat din acesti bani fara sa dea socoteala pentru cu totul alte interese si directii

15 ianuarie 2013 7:15

roman Poate Asociatia Medicilor .nu sant de acord cu noile reguli ""NICIDECUM ""PACIENTII'' care NU AJUNG LA PRIVATI CACI 90% "NU AU BANI. Probabil le mergea f ,bine ,iar acum scriu in numele PACIENTILOR. ESTE CORECT CUM PUNETI ""PROBLEMA ,,de a nu mai da bani la cabinetele private, SA cheltuiasca medicii caci destul de piperat sant ""CONSULTATIILE la privati.

15 ianuarie 2013 0:51

anne1970_ar Ce-s alea "asociatii pt pacienti" si cine le-a "fabricat" si pe banii cui? E corect, un spital privat exista din banii investitorului, nu din banii statului D-aia e privat, o afacere ca oricare alta..

15 ianuarie 2013 0:49

val Cum este pusa problema este gresita. Chiar daca nu beneficiezi de "o parte de servicii gratuit" te poti duce la spitale private si daca-ti permiti platesti cit cer. Actual la privat nu stiai cit costa un anumit tratament (contributia casei). Aparent si teoretic, banii ar trebui sa urmeze bolnavul, dar in sistemul nostru de multe ori nu esti tratat corespunzator in spitalele private si nu stii cum au obtinut ei exclusivitate pt anumite servicii, pe care nu le mai puteai sa le faci la stat. Cred ca este greu sa se ajunga la normalitate, iar bolnavul sufera si plateste din greu si la stat si la privat.

15 ianuarie 2013 0:27

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.