Un deputat al partidului ungar de extremă dreapta Jobbik i-a cerut public, joi, demisia unei colege parlamentare reproşându-i că are dublă naţionalitate, ungară şi israeliană, relatează AFP.

Elod Novak a declarat, joi, în timpul unei conferinţe de presă, că este inacceptabil ca deputata partidului de opoziţie LMP Katalin Ertsey să aibă dublă naţionalitate, israeliană şi ungară, şi i-a cerut demisia.

Declaraţiile lui Novak au loc după afirmaţiile antisemite de luni ale lui Marton Gyongyosi, un alt deputat care face parte din aceeaşi formaţiune de extremă dreapta.

Gyongyosi a declarat Parlamentului că este "timpul să evalueze numărul membrilor de origine evreiască din Guvern sau Parlament, care reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională".

În faţa protestelor generate de aceste declaraţii, el şi-a prezentat ulterior scuze "compatrioţilor săi evrei", afirmând că declaraţiile sale nu vizează decât persoanele care au dublă naţionalitate, ungară şi israeliană.

Ulterior, colegul său din cadrul Jobbik Elod Novak le-a trimis miercuri tuturor deputaţilor ungari un e-mail în care le cere să declare public orice naţionalitate, ceea ce ar fi în interesul publicului, potrivit lui.

Ertsey i-a replicat ironic, declarând că este cetăţean israelian şi a cumpărat cetăţenia ungară. Pe această bază Novak i-a cerut demisia.

Ertsey a explicat ulterior că de fapt este cetăţean ungar şi că a reacţionat astfel pentru demonstra, prin sarcasm, absurditatea cererii lui Novak.


Comentarii

aziu paul numai pentru informatie in parlamentul israelean sant cel putin 30% din parlamentari cu cetatenie dubla in guvernul israelean sant cel putin 4 ministri cu dublu cetatenie inclus prim ministru si ministrul de externe si nimeni nare probleme cu asta

30 noiembrie 2012 16:36

Paul "Ertsey i-a replicat ironic, declarând că este cetăţean israelian şi a cumpărat cetăţenia ungară. Pe această bază Novak i-a cerut demisia." Deci Novak nu i-a cerut demisia pentru ca respectiva ar fi avut cetatenia altui stat (potential ostil), ci pentru ca individa a comis un autodenunt (cu caracter penal), nu? Dar în Parlamentul Israelian, acolo câti deputati maghiari sunt?

30 noiembrie 2012 13:56

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.