Parada militară dedicată Zilei Naţionale a României va costa aproximativ 850.000 de lei, susţin surse din Ministerul Apărării Naţionale, citate de Agerpres.

Potrivit acestora, peste 450.000 de lei reprezintă bani alocaţi din bugetul MApN, iar 400.000 de lei este suma aprobată de Guvern pentru a acoperi costurile totale.

În acest an, parada de 1 Decembrie este mai puţin fastuoasă, iar costurile sunt mult mai mici comparativ cu anii precedenţi. Anul trecut, pentru parada militară s-a alocat un milion de euro, adică aproximativ patru milioane de lei.

Din parada care va avea loc în acest an va lipsi tehnica grea, adică blindate precum maşina de luptă a infanteriei 84 M 'Jderul', transportorul amfibiu B 33 'Zimbrul', tancul TR 85 M1 'Bizonul', sistemul de artilerie LAROM sau 'Ghepardul'. În schimb vor defila blindate uşoare precum Piranha III C, cele de tip URO VAMTAC sau autoturismele de teren Chevrolet Tahoe şi autospecialele de intervenţie EOD.

Sursele citate afirmă că tehnica grea implică nişte costuri foarte mari pentru că blindatele şi tancurile ar fi trebuit aduse din diferite judeţe în Bucureşti, lucru care necesita un transport special şi un consum mare de combustibil pentru blindatele care erau aduse pe roţi. De asemenea, existau costuri foarte mari de întreţinere şi mentenanţă, chestiuni care erau asigurate pe tot parcursul evenimentelor dedicate Zilei Naţionale. În acelaşi timp, blindatele erau vopsite la fiecare paradă care avea loc pe 1 Decembrie, fapt care implica sume importante de bani.

Totodată, costurile reduse din acest an şi datorează şi faptului că se efectuează mai puţine antrenamente înainte de parada oficială.

În acest an, antrenamentele se vor face în două zile, luni şi miercuri, iar separat fiecare garnizoană poate efectuata pregătiri pe terenul de instrucţie al Armatei din Ghencea.


Comentarii

socialistu lefter Stati aproape, veti vedea zburind UNICUL elicopter de lupta romanesc. (daca nu se strica...). Cei din Cta vor putea vedea, poate, UNICUL submarin. Or sa trimita poze si bucurestenilor... Stam bine: felahii din Gaza au mai multa tehnica de lupta decit noi. Base e de vina (bineinteles!), ca a taiat pensiile lui Dogaru. Ca daca nu le taia, ehei!... Se aude ca Izmana vine inapoi ministru, si va "indrepta" lucrurile...

24 noiembrie 2012 8:59

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.